Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur är det med fp när man blivit arbets....

Skrivet av Trebarnsmor (än så länge *L*)
...lös mellan två barn?
Jag är nu hemma med vår minsta son på 10 mån och vi planerar en liten fyra till sommaren/hösten.
Saken är den att jag har sagt upp mig from maj nästa år då vi flyttat till annan ort och fp dagarna räckte bara till maj.

Hur ska jag göra mellan maj och ett ev. bf?
Jag måste väl anmäla mig hos AF,eller?
Jag kommer troligtvis bli sjukskriven de sista tre månaderna el så pga foglossning, (har varit det med alla tre barnen tidigare).
Måste jag söka jobb ändå

Och hur blir det med min SGI? Nästa barn kommer förhoppningsvis innan sonens två års dag.
Får jag behålla samma SGI till nästa barn även om jag anmält mig som arbetssökande?

Tacksam för svar på mitt "något" svamliga inlägg *L*
Svar på tråden: Hur är det med fp när man blivit arbets....

Hej

Det är jätteviktigt att du anmäler dig till AF din första arbetslösa dag. Gör du det så får du behålla din SGI. För att få a-kassa måste du ha barnomsorg ordnad. Det behöver inte vara dagis/dagmamma utan kan även vara en dagledig bekant som lovar att ta hand om barnet om du skulle bli erbjuden arbete. Eftersom du sagt upp dig själv kommer du dock att få karenstid, tror den är på 45 dagar. Har ni ekonomi att klara att du är utan inkomst i en och en halv månad? Så länge du har a-kassa måste du söka jobb. Den dagen du blir sjukskriven så har du inte a-kassa längre och inte heller något krav att söka jobb. Tjänar du på att vara anställd fram till maj? Ibland kan arbetsgivare fylla på med fp upp till tex 90% och då är det ju dumt att säga upp sig tidigare. Annars funderar på om det kan vara idé att säga upp dig omgående. Du har väl 3 månaders uppsägningstid kanske, och då skulle anställningen upphöra när barnet är ca 13 månader. Om du har ett namn att skriva som barnomsorg (måste ju vara en som verkligen kan ställa upp om du skulle få jobb!) så skulle du i så fall kunna börja stämpla tidigare, och ta ut lite föräldraledigt ibland så att du slipper stå helt utan inkomst under karensen.
Skrivet av    Karin

Hej...

Tack så hemsk mycket för din information!! Nu tror jag nog att jag vet lite mera inför kommande peroid. Kram!
Skrivet av    Trebarnsmor (än så länge*L*)

Artiklar från Familjeliv