Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ang korrigering

Skrivet av S m F
Vet ni hur länge våra premisar korrigeras, jag minns inte riktigt...
Däremot var det så att när vi hade möte med dagispersonal, sjukgymnast och logoped så säger sjukgymnasten att nu får han inte korrigeras längre. Utan han ska vara ikapp, vadå ikapp? Han är ju född i v 24 och har utvecklats jättemycket det sista året, är nu två år i slutet av oktober. Han behövde minsann inte vara ikapp för ett halvår sedan men nu ska han vara det. Jag blir irriterad, låt honom utvecklas som han gör i sin takt så ordnar det sig nog!!!

Helt plötsligt vill de att dagispersonalen ska ge honom extra stimulans, herregud varför då? Han kan inte utvecklas snabbare än han gör! På en och en halv månad på dagis har han börjat bubbla som bara den på sitt språk, han har lärt sig klättra och han försöker att härma de andra barnen när de äter (har haft knapp ett år ungefär). Varför stressa? Han tränar ju på att hoppa, springa och köra bobbycar! Alla barn behöver väl pushas i så fall. Dessutom har han ju redan magkatarr och får magmedicin - ska vi stressa honom ännu mer?

Morr!
Svar på tråden: Ang korrigering

Låter lite tidigt..

..har för mig att någon sade att de brukar vara i kapp när de börjar skolan. Vad säger dom på neo/barn? Ring och fråga!
Skrivet av    Annica m Carl o Gustav

Har hört

att barn födda extremtför mycket för tidigt som vecka 24 är så skall man korrigera ända fram till 6 års ålder. Verkar konstigt att de ger andra besked nu. Det blir ju inte rätt mot barnen att inte korrigera. Kram Amanda
Skrivet av    Amanda.A

Korrigerad ålder

Jag har funderat mycket på detta. Mina små är födda i v 27+5, så vi har hela tiden korrigerat 3 mån. Fick reda på att vi skulle göra det de första två åren. Nu har jag väntat i snart 2 år på att de ska komma ikapp, men det har de inte gjort. Man börjar ju undra. Sen läste jag boken \"född för tidigt\" där det står: \" För mycket för tidigt födda barn (innan v 32) bör korr. ålder användas upp till 4-5 års ålder. Därefter bör kronologisk ålder användas så som regel denna återhämtningsperiod är avslutad och det annars finns risk att man döljer svårigheter som barnet har och kan behöva hjälp med.\" Tycker att du ska prata med personalen på dagis. Jag vet att där vi bor vet de flesta inte så mycket om för tidigt födda, så de vet inte hur de ska göra. Det är klart att det blir extra stress för din lille pojke, tycker han ska få mer tid. När de väl har börjat på dagis lär de sig så mycket och det går fort. Våra har också varit på dagis ca 1,5 månad och vilken skillnad det är! Både med motoriken och med talet. Hoppas det går bra för er.
Skrivet av    Alexandra m trillingar (v 27+5)

konstigt

att sj gymnast och logoped också säger det. Ingen i vår närhet (har twins födda v 24) som fyllde 2 för nån vecka sen men ingen har sagt att vi skall sluta korrigera. Jag har pratat med dagispersonalen när de började (i aug) om att de är för tidigt födda och deras utveckling skall behandlas som om de vore födda i slutet av dec som de skulle varit och de tycker det är helt ok... stå på dig så gott du kan, kanske nån läkare från neo du har kontakt med kan skriva nåt/prata med folk.
Skrivet av    Pr med Tindra och Vidar

dagispersonalen

bryr sig inte om korrigering, tidig födelse eller något. De bryr sig bara om barnet - hur hans egen lilla utveckling går. De möter honom där han är - och det känns jättetryggt för oss. Han får vara som han är och alla är nöjda och stolta över honom! Det måste väl vara det som är det viktigaste! Eller vad tycker ni?
Skrivet av    sanna med Fabian

ikapp vadå?

Tänk vad folk tjatar om att för tidigt födda ska komma \"ikapp\". Vadå \"ikapp\"??? De flesta är ju inte efter utan före: alldeles för mycket före ut ur magen. Ett för tidigt fött barn kan man väl ändå rimligen bara förvänta att de ska vara \"ikapp\" barn som är \"gjorda\" samtidigt (och de flesta av de som är gjorda samtidigt som er son torde väl vara födda i februari om jag inte räknar alldeles fel). Att man slutar prata om korrigerad ålder handlar väl snarare om att man faktiskt slutar räkna månader för alla barn så småningom. Jag brukar ju inte gå omkring och säga att jag är 34 och ett halvt så ofta.
Skrivet av    Malin med Elsa