Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Lite tips är ni snälla

Skrivet av Ensamstående mamma med världens sötaste fyraåring
Hur bär ni er åt för att
1) Handla kläder åt er själva? Alltså, om ni arbetar och ska hämta på dagis en viss tid, och inte heller har tillgång till barnvakt på helgerna. Jag har inte köpt kläder åt mig själv på snart två år!! Varje gång jag försöker ta med sonen till en affär och prova kläder, springer han omkring i affären och jag blir alldeles svettig. Inte heller kan jag ta ledigt från jobbet för att gå och prova kläder.
2)Bada? Gör ni det? När min son har somnat på kvällarna är det alldeles för sent för bad. Jag har badat kanske tre gånger sedan 2001.
3) Annat småpyssel som att fila fötterna, fotbad, jogga, cykla, basta? Hur bär man sig åt?
Svar på tråden: Lite tips är ni snälla

Ja du

Men slutar du aldrig tidigare? Eller ledig någon dag? För då hade jag lämnat sonen eller hämtat senare för att gå på stan för egna ärenden. Men är man ensam så får man också lära barnen att följa med. Det har jag gjort med min son, storhandla, följa med på stan. Han tycker det är skit tråkigt men han går oftas och sätter sig på ett ställe, mutad med en tidning. Det funkar hos oss, men annars slutar jag tidigt så går jag på stan själv eller är man ledig så lämnar jag han på dagis och hämtar iaf tidigare!! Förstår inte sen hur sent du lägger din son?? Vad då försent, min unge lägger sig senast 20.00 och nu är han ju ett par år äldre än 4. Men sen kan du väl sätta på en film och ha dörren öppen och lägga dig i badet eller måste du ha han under uppskit hela tiden!? Sen jag vet inte, jag tar mig tiden, jag är ensam med mitt barn men det hindrar inte mig och gör det de är det för att jag tillåtit det att bli så. Jag reser med mitt barn, enda sen han var 4 år lång resa, cross seas osv. Tar tåget upp, ner hit och dit! Jag går på promenader, då kan han få cykla brevid. Basta kan man göra ifall man är på badhuset ihop, iaf en liten stund innan de tycker att det blir för varmt. Gå annars dit i sällskap med en vännina, det gjorde jag så när barnen badade, tog hon ett par simvarv, solade, bastade och sedan byttes vi om. Du kan bara du vill och jag hoppas att du tar dig tiden att hitta en lösning, för det verkar hemskt jobbigt för dig. Men med mitt långa utlägg vill jag säga att JO o JA det går bara man vill. O sonen får inte alltid bestämma, gör han det är det ju kört!! Lycka till
Skrivet av    mia

Hmmm...*klurar*

Jag handlar en hel del över nätet/postorder. Har inte speciellt långt till Uppsala, men just att jag jobbar heltid och sen att Ever inte gillar så speciellt att gå i klädaffärer, så är det ett smidigt och bra sätt tycker jag. Då kan man prova i lugn och ro hemma också i sin egen ljussättning och slipper provhytterna. ;-) Badar gör jag. Både tillsammans med min Prins och ensam. Det \"värsta\" som kan hända när jag tar ett bad när Ever lagt sig, är väl att han vaknar en minut efter jag väl sjunkit ner i skummet, så badvattnet blir kallt och golvet nerblött av mina våta fötter. Försök passa på nån kväll som inte blir alltför sen, så kanske du får några välbehövliga minuter för dig själv. Fila fötterna och raka benen gör jag också, antingen Ever är vaken eller ej. Han har sett mig raka benen flera gånger och bara för någon vecka sen, så fick han syn på en rak\"hyvel\" som hör till min hårborttagningscreme. Alltså, själva bladen är av gummi och inte alls vassa. Den tog han, klättrade ner från toastolen och satte sig på golvet i hallen. Där drog han upp ena byxbenet och satte igång att raka sitt lilla ben. *L* Såååå söt. Annars går det utmärkt att bada fotbad tillsammans och kanske ta en långpromenad med vagnen. Vill du göra såna saker med bara dina egna tankar som sällskap (kan vara skönt ibland), så kanske det inte går att lösa så det kan ske regelbundet varje vecka, men nån gång kanske det går att få nån kompis/släkting att busa lite med sonen en timme så du kan ta en joggingtur? Hoppas att du hittar vägar som funkar för dig! Kram /Morgana
Skrivet av    Morgana o Ever

Taktik, mutor, planering och lek

Nu är min son iofs bara 2,5 år men ett yrväder i särklass :P Jag är också ensam och jag gör helt enkelt så här. Handla kläder: Här är alla metoder tillåtna... Vet jag att det finns affärer med lekhörna går jag dit först. Sedan tar jag med en godispåse (något som inte klibbar o kladdar ner så choklad är inte så bra) Det godiset får man BARA äta i provhytten. I hörnet av provhytten nere på golvet medan mamma i raketfart avverkar tio tröjor o sju par byxor samtidigt som hon gör roliga ljudeffekter, låtsas fastana o råkar sätta byxorna på huvudet. Allt för att den lille gubben ska roas o sitta i sitt hörn. Sen får man räkna med att man kan gå till en eller två affärer per gång bara så välj med omsorg :P Bada: Säg att nu är det baddags. Tappa upp ett lyxigt bad med bubblor, leksaker och hela kitet åt sonen. Informera honom att han får bada först så är det din tu senr. Sätt dig på toalettenstolen så du har uppsikt över honom och plocka ögonbrynen,lägg en ansiktsmask, ta ett fotbad o fila dina fötter eller vad du nu vill unna dig medan vilden plaskar i badet. När du tröttnat på det är det din tur. Men se till att han känner att han fått sitt. Erbjud honom detsamma sedan. Säg att nu ska du bada en stund men att han kan få sitta på toan o fila sina fötter om han vill.... eller se det jätte häftiga programmet du laddat i videon så länge....Det kommer resultera i att han stolt sätter sig fjupplar lite med filen här o var. Och sedan kommer han traska ut o titta på videon iallafall. Cyklar gör jag med sonen på pakethållaren ännu så länge. Jogga är jag för lat för. Men där behöver du nog fixa barnvakt för att få ihop. Basta behöver jag inte eftersom jag svettas ungefär lika mycket efter att ha jagat sonen o lekt av mig i lekparken ;)
Skrivet av    Emma

Finns sätt

Jag beställer också mkt över postorder, annars vet jag ungefär vilka affärer som fungerar (de med trevlig barnvänlig personal och lekhörna) och hur många plagg jag hinner prova innan sonen drar iväg eller igång. Eller gå tillsammans med en väninna som kan vara smakråd och dessutom hålla ett öga på sonen. Bada gör jag inte för jag ghar inget badkar... Filar fötterna, rakar ben osv gör jag när sonen badar( i balja) - tror att jag gör det med större regelbundenhet nu änn innan jag hade barn. Finns inte så mkt annat att göra när man ska sitta därändå. Sonen håller också lite koll och b rukar säga till när han tycker att benen är stickiga.. I övrigt tycker jag också att det mesta går att göra med barn, de lär sig att man måste göra vissa saker, tror att det är nyttigt med delaktighet i alla vardagsbestyr, tycker att det är synd med alla föräldrar som handlar, städar och lagar mat när barnen gör något annat, varför inte låta dem vara med? Men såklart måste man göra det roligt - det går om man får hjäpa till och bli viktig. Sedan är det ju klart att man inte kan göra allt som man gjorde innan - livet måste väl få ändras ?! Hoppas att du hittar ett sätt så att du kan känna dig tillfreds - försök att vända på det så att du inte känner att du offrar en massa utan att du väljer bort för glädjen att få vara med sitt barn. För visst är det fantastiskt!!
Skrivet av    Limarelli

som ensamstående mamma sen barnen var små

vet jag egentligen inte hur jag gör o gjort, det har liksom alltid varit så här- nästan i alla fall. Jag utnyttjade dagis \"fräckt\" o tog mig en timme då o då, nu studerade jag större delen då barnen var små så det var rätt enkelt att ta av tiden på dagen o unna mig något, o sedan plugga igen på kvällen. Skulle nog försöka ta en halv dags ledigt i alla fall från jobbet om jag var du, i alla fall någon gång per termin o ha sonen kvar på dagis. Shoppa lite, frissan eller fika med en väninna! Bada kan du väl göra fast 4-åringen är vaken? Det har jag i alla fall gjort o då med mycket yngre barn, sätt på en film o ha badrumsdörren öppen helt enkelt! Passa på att fila fötterna då också! Basta kanske man vill göra själv i bland, men det går utmärkt annars att basta med barn. När det kommer till saker som kräver att du lämnar hemmet som cykla o jogga, ja cykla kan ni väl iofs göra tillsammans. Hoppas du får lite inspiration till egentid!
Skrivet av    mandelblomman

Tack för tipsen

Jag har tagit till mig det där med att fila fötter odyl när han badar. Och visst skulle jag kunna bada själv när han är vaken, dock med vissa smärre hinder. Däremot får jag inte ihop det med att \"göra saker\" som att handla kläder och sånt till mig själv. Schemat är så tight och marginalerna så små; hämta-lämna-hämta-lämna. Det får väl bli postorder, som någon skrev. Tack för tipsen iallafall :O)
Skrivet av    Ensamstående mamman

Artiklar från Familjeliv