Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

när och hur vet man att ens barn har ds ?

Skrivet av eva
jag har kikat och sett att en del föräldrar vet det tom då barnet är i magen (fvp eller något annat ?), sedan finns det barn som inte får sin diagnos förrän de är månadsgamla. Hur ser man att barnet har ds ? Fadern är från Korea så barnet lär få hans asiatiska ögon. Själv är jag 42 och tänker inte göra fvp, men vill ändå förbereda mig för att ta emot det barn som kommer som en gåva och jag vet att jag är i riskzonen för ds. Dessutom har jag en kompis vars storasyster har ds (född 58) och där fick mamman själv gå fram till journalen då läkaren var ute, barnet var 2 tror jag, varvid hon läste ordet "down syndrom", frågade läkaren om det var hennes diagnos och fick gå hem och läsa på. Hon visste inget om vad ds var. Kvinnan har ett rikt liv, social, glad, till viss del ovetande om sitt handikapp dock. Hennes liv har säkert blivit bättre än för många andras. För min kompis har det gjort att hon tidigt lärde sig försvara och ta hand om sin syster, vilket är bra då hon nu jobbar som chef.
Svar på tråden: när och hur vet man att ens barn har ds ?

Vad kul.....

att läsa om din kompis syster! Jag tror nog att man ser om barnet har downs fast att pappan kommer från ett asiatiskt land. Det finns många fler tecken än sneda ögon men visst kan det vara jättesvårt att se det för nyfödda barn kan ju se ut på så många sätt *S* Vi fick veta att de misstänkte att vår dotter hade downs då hon var 3 dagar gammal, läkarna var tveksamma och som jag önskade att det inte var downs MEN inte förräns idag flera år senare så har jag tänkt att OM det inte var Downs så kanske det varit något annat? För nog märkte läkarna att det var \"något\"? Idag är jag glad och tacksam för min dotter hon har verkligen gett mig massor av glädje (visst var den en del sorg i början med) och jag kan inte tänka mig att vara utan henne idag (fast lite enklare hade nog livet varit om hon inte hade haft Downs) Lycka till med bebisen!
Skrivet av    Nikki

jag har bara känt min komis syster

som vuxen och det finns mängder med historier, som att hon älskade fira sin födelsedag med disco a la svensktoppen. Allt ska firas och hurras, då kompisen gifte sig hade hon fått löfte om att få hurra en gång (och det gick bra, hon var ju så stolt så det hade säkert hurrats hela kvällen annars). Då hon fyllde 40 tog kompisen med henne till Euro Disney för att åka berg och dalbana - det bara älskar hon. Ja, hon är härlig och väldigt social. Men vägen dit har förstårs inte alltid varit lätt. Envis och en hel del jobb.
Skrivet av    eva

Halls kriterier

När Erik föddes såg jag direkt att han hade DS. Jag frågade läkaren men han ville inte uttala sig (han blev nog rädd för hur hanskulle tackla situationen). En äldre kvinnlig läkare kom istället senare på dagen och pratade med oss om Eriks utseende och vi fick se en lista på Halls kriterier. De tog ett blodprov och några dagar senare var kromosomanalysen klar. Läkaren B Hall skrev ner 20 punkter: 1.För tidigt född och/eller underviktig 2. Muskelslapphet 3. Dåligt utvecklad Mororeflex. 4. Överrörliga leder 5. Platt ansikte. 6. Platt bakhuvud. 7. Rikligt med nackskinn 8. Veck i inre ögonvrån (epikantusveck) 9. sneställda ögonspringor 10. Små vita prickar på regnbågshinnan 11. Lågt sittande ytteröron med få veck 12. Tungan hålls utanför munnen 13 Högt gomtak. 14. Snörvlande andning. 15. Korta breda mjuka händer med korta, överrörliga fingrar 16. Fyrfingerfåran sträcker sig över hela handflatan. 17. Kort lillfinger, krökt inåt och med kort mellanben. 18. Stort avstånd mellan stortån och andra tån (\"sandal gap\"). 19. Avvikande form på höftleden (syns bara på röntgen) 20. Tandavvikalser (när barnet blir äldre) Finner man 4 eller färre kriterier är det aldrig fråga om DS. Mellan 5 och 11 kvarstår misstanken och kromosomanalys med blodprov görs. Finner man 12 eller fler kriterier är diagnosen DS helt säker (men kromosomanalys görs ändå). Hoppas detta kan hjälpa dig lite. /Anna-Carin
Skrivet av    Anna-Carin

Vissa fynd på ultraljud

kan också peka på DS, men det finns dock en stor osäkerhet i detta. \"Nupp-undersökningen\" vet jag ett stort antal DS-barn (inklusive mitt eget...) som har lurat totalt. Sedan finns det ytterligare några så kallade \"soft markers\" för DS, bland annat kort näsben, kort lårben samt något med tarmar och njurar som jag känner mig lite osäker på. Elina hade 2 små prickar i vänster hjärt-kammar, vilket då också var soft-markers för DS men det fick man tydligen inget vetenskapligt belägg för så det strök man från listan nyligen (det var dock det som stämde för oss.... en aning motsägelsefullt...). Lycka till och hoppas att du njuter av din graviditet utan att oroa dig för mycket!
Skrivet av    Marie o Elina

Artiklar från Familjeliv