Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ni som har fler barn, När är det bäst att skaffa..

Skrivet av Maggan med Mio
ett barn till. När vår son är 5 år eller när han är 6 år?
När man är 6 år får han väl börja skolan, eller hur är det? 6-årsverksamheten är väl på skolan?
Jag vill ju inte lämna honom på dagis när jag ändå är hemma och mammaledig för den kommande bebisen.
Är det gratis för honom att gå några timmar på dagis när han är 5 år? Det sa min kompis..
Hjälp mej reda ut detta!!
Svar på tråden: Ni som har fler barn, När är det bäst att skaffa..

Menar du bäst för...

dej eller får din son...???? Jag fattar inte riktigt, vill du inte lämna honom på dagis när syskon ev, kommer..?? Men om det är gratis så vill du..??? eller fattade jag fel..?? Ja, det är gratis 15h/v f.o.m ht det året barnet fyllt 4 år... allmänna förskolan.., men den är frivillig... man måste inte lämna barnet om man inte vill... 6-årsverksamheten är på skolan.. (oftast iaf), hos oss följer den skoltiderna... så den är mer än 15h/v.. Ärligt talat så fattar jag inte vad detta med dagis/skolan har med bebisen att göra.... ??? Men... lycka till....
Skrivet av    Anette med M&A

jag..

...brukar säga att det inte finns någon speciell rekommendationsålder. Det bästa för en familj kan vara helt fel för en annan osv. Se till NÄR ni (föräldrar) vill ha en bebis, när det passar in ekonomiskt och med jobb/föräldraledighet, när du skulle passa bra att vara gravid/finns möjlighet till ev sjukskrivning osv. Sen finns det ju allmänt en känslig period runt sex årsålder. Men det är förstås olika för olika barn när den träffar in och hur tydligt det ger sig i uttryck. Om storebror ska gå på dagis eller inte när han fått syskon är ju olika väldigt olika mellan olika barn och familjer. Jag valde att ta bort vårt äldsta barn när vår andra bebis kom, eftersom han inte trivdes på dagis. För honom var det en befrielse. Men om lillebror idag skulle bli storebror, skulle jag låta honom gå kvar på dagis, han skulle ta det som en bestraffning att inte få gå på dagis. De är ju så olika....
Skrivet av    törnrosa

Jag menar..

att om dagis är gratis vid 4-års ålder måste det väl ändå finnas en anledning till att det är så! Barnet kanske mår bra av att få leka och utvecklas på bästa möjliga sätt om h*n får vara på dagis 4 timmar om dagen från den ålder det är gratis? Eller vad är anledningen till att det är gratis dagis från 4 år? Jag vill ha hemma min stora när h*n får ett syskon, men om det hämmar h**s utveckling vill jag h*n ska gå på dagis.
Skrivet av    Maggan med Mio

Helt olika!

Det där med hur många timmar och kostnad varierar ju från kommun till kommun. Vi hade storebror på dagis i tre timmar per dag, betalade hälften ungefär av en maxtaxa. Jag har aldrig hört att det skulle vara gratis att ha sitt barn på dagis, bara rabatterat. Det bästa är väl att höra med kommunen där du bor, så du får alla fakta.
Skrivet av    carina_huel

Olika för alla

vad som är \"bäst\" för en familj är kanske helt \"fel\" för en annan. Vi har 4,5 år mellan barnen, och för oss är det bäst. Jag skulle inte velat ha 2 år, eller 7 år mellan - men det är JAG det. För fyraåringarna är det gratis förskola 15h/v (iaf här där vi bor, vet inte om det gäller hela landet?) och för att inte Kajsa (äldsta barnet) skulle känna det som att jag skuffade ut henne när lillasyster kom, fick hon välja rätt så fritt om hon ville vara på dagis eller inte. Vi hade den förmånen att det var helt ok att göra så för personalen. Kajsa har alltid älskat sitt dagis så hon valde nästan jämt att gå dit. Hon var så stolt varje dag när vi hämtade henne, hon fick \"visa upp\" sin lillasyster :-) Hon var då tre dagar i veckan, fem timmar åt gången. Sexårsversamheten här är förlagd i skolan MEN den är ju helt frivillig. Ingen skolplikt med andra ord. Jag tycker du ska se till hur ni har de i just er familj, vilka behov som just din son har. Går han på dagis nu? Isf, har han många kompisar där? Personligen kan jag tycka det är bra att barnet får en chans att komma in i tex dagisgruppen iaf terminen innan skolan börjar. Det _kan_ vara svårt att komma helt ny till skolan, även om det \"bara\" är sexårsverksamhet.
Skrivet av    Victoria m Kajsa9909 + Matilda0404

Artiklar från Familjeliv