Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hjälp! 33 år och ev sjukersättning...varför???!

Skrivet av M
Hej! JAg är 33 år, har varit sjukskriven/arbetat i omgångar sedan jag fick barn för 5 år sedan. Jag har problem med svår migrän, har varit deprimerad och haft ångest, min dotter har varit svårt sjuk och detta gjorde det svårt för mig att komma igen. Idag anses hon frisk och jag sitter här och undrar hur det kan komma sig att jag ev ska få sjukersättning.

Det krävs ju ingen större intelligens för att inse att det gör att man hamnar ännu längre från ett vanligt arbete. JAg känner många småföretagare och de skulle aldrig anställa en som vait sjuk på mitt sätt... De har rått mig att göra allt jag kan för att inte få sjukersättning...

Hur kan man överleva på detta!!!??? För mig känns det bara negativt om som ännu en källa till depression - ännu en faktor som gör att man känner sig utanför samhället!!
Man får det ännu sämre ekonomiskt vilket för min del t ex gör att jag inte kommer ha råd att någonsin ta tag i min kraschade tandhälsa, (soc. betalar end akuta saker, inte t ex rotfyllningar mm), jag kommer inte ha råd att träna vilket jag behöver för att förebygga migrän samt allmänt stärka min kropp för att även bli starkare mentalt. Jag kommer få ännu mindra möjligheter att att se till min dotters behov - t ex kanske hon inte kan fortsätta på sin fritidasktivitet!!!

Hur kan fk anse att det är bättre att "pensionera" människor i min ålder om det leder till att de får ännu mindra möjligheter att arbeta i framtiden!! JAg har t ex många realistiska förslag till rehabilitering av mig själv som skulle leda till att jag blev arbetsför snabbare men det vill de inte lyssna på!

Är det någon som kan råda mig i detta!! Hur ska jag ens kunna bo kvar? Min dotter har äntligen blivit frisk och vi har rotat oss i vår lgh, ska vi behöva flytta nu? 64% innebär för mig att efter skatt på 30% kommer jag ha 6500:- kvar plus ett bost.bidrag på 1200:- och vår hyra är 5400:- Hur går detta ihop?? Ska man behöva förnedringen att söka socialbidrag ovanpå detta???

JAg känner mig som om alla bara vill skjutsa i väg mig till någon annans ansvarsbord!!! Och soc är väl till för "tillfälligt ekonomiskt behov" ??!
Svar på tråden: Hjälp! 33 år och ev sjukersättning...varför???!

Jag tycker du ska stå på dig

det är ditt liv eller hur? Om du känner att sjukersättning är helt fel för dig så ska du säga det till alla berörda, handläggare, läkare etc. Då finns en annan väg för dig och jag tror inte det fungerar att tilltvingas saker. Du kommer att bli bitter om du accepterar det som känns fel för dig. Tyvärr har jag inga råd om vad du ska göra i stället, men jag har iaf inte låtit någon styra mig. Tro på dig själv, det lönar sig.
Skrivet av    I bland känner man sig ensam

Usch, det här är verkligen hemskt!

Jag har också fått kravet på mig från fk, de vill flytta mig till 50% sjukersättning, men jag försöker kämpa emot. Du ska hänvisa till att du inte är \"medicinskt färdigbehandlad\", och se till att det skrivs in i de medicinska underlagen - det betyder i läkarintyg - det är nog idé att gå till din läkare och få den att skriva in vilka behandlingar som pågår och som återstår för dig, och om det är remisser som krävs, måste du kräva att läkaren genast ger dig de remisserna. Du ska försöka få in detta till din fk-handläggare snarast - det bästa är nog om man kan få advokathjälp med att skriva sina egna åsikter också (försök om din kommun har advokattider gratis, eller om du kan få via hemförsäkring, fack eller patientorganisation). Att du kommer att få för lite pengar för att klara dig, det skiter fk i. Så det är inget argument att ta till, vad jag förstår. Däremot ska möjligheterna till arbetsinriktad rehabilitering vara uttömda, du behöver ta reda på vad det kan innebära i ditt fall (beror på om man är anställd, arbetslös etc), och försöka skriva vad som gjorts i ditt fall, och vad som inte gjorts. Jag har själv försökt med allt detta, men det verkar inte gå vägen i alla fall. Jag har \"tur\" som har en trafikskada, och förhoppningsvis kommer mitt försäkringsbolag att betala mellanskillnaden. Men en sak om hyran - med sjukersättning kommer du att få rätt till bostadstillägg istället för bostadsbidrag, och om jag fattat rätt är det mer pengar. Så det kan du kolla upp redan nu, hur mycket det skulle bli. Dessutom får du pensionärsrabattkort, men det tjänar man ju inte mycket på om man ändå inte har råd att göra nåt... Usch, jag lider med dig - det är fullständig skandal att vi är så många unga som blir utsatta för detta idag. Förresten - du har inte kontakt med nån kurator, de har ju också till jobb att hjälpa till med såna här saker? Kanske nån du träffat i samband med barnens vårdbesök?
Skrivet av    _Maa_

Som sjukersättningshandläggare...

...vill jag gärna förklara varför detta händer dig. Jag antar att du har sjukpenning nu? Enligt Socialförsäkringslagen ska sjukpenning bytas ut till sjukersättning när en person har varit sjukskriven i ett år eller mer. Det står alltså i lagen och är inget som Försäkringskassan kan påverka. Tanken med att bli beviljad tidsbegränsad sjukersättning är att det under den tid man har ersättningen ska rehabiliteras antingen medicinskt (vård, medicinering, terapi, träning etc) eller arbetslivsinriktat. Om du har en arbetsgivare är det där som den arbetslivsinriktade rehabiliteringen ska påbörjas, utan undantag. Ersättningen är 64 %. Detta beräknas på ett snitt av de tre bästa inkomstsåren under din ramtid. Kontakta din handläggare för att få reda på din ramtid. Du kan söka \"Bostadstillägg för pensionärer\" vilket är ett bidrag till hyra, jag tror att maxbeloppet är 4 000. Åldern har ingen betydelse när en person blir beviljad sjukersättning, endast att det medicinska underlaget styrker att din arbetsförmåga är nedsatt pga sjukdom i minst ett år men minst 25 %. Staten vill minska antalet sjukskrivningar och detta är det sätt man har valt att göra. I framtiden kommer det att bli svårare att bli beviljad sjukersättning. Detta gäller också de som har haft Sjukersättning tidigare och ansöker om förlängning. Socialförsäkringslagen ska alltså tolkas mer ordagrannt. Detta är också order från staten och inget som Försäkringskassan bestämt själv. Jag vill bara säga att det går att komma tillbaka från en sjukersättning till arbetslivet igen. Jag har sett flera exempel på personer som faktiskt fixar det, men det krävs förstås att personen själv satsar och vill. Lycka till!
Skrivet av    -A-K-

Tyvärr...

...har hon inget val om man har beslutat att byta ut hennes sjukpenning mot sjukersättning. Det är Socialförsäkringslagen som reglerar detta. Enda alternativet är att friskskriva sig.
Skrivet av    -A-K-

Tack all och A-k men jag undrar???

Tack för allas svar! Men jag blir lite konfunderad för jag har varit sjukskriven i 7 månader? Och jag har inte någon rehabiliteringsplan eftersom jag är arbetslös from 1 /10, fram till dess hade jag ett vik på ett år, heltid som sekreterare. Ska jag inte kunna bli beviljad en rehabilitering? Och i så fall får jag lov att börja en sådan med vanlig sjukpenning till dess att det gått ett år i alla fall? Hjälper fk till att få personer som är arbetslösa tillbaka i arbetslivet igen? Hur kan de få arbetsgivare att våga lita på t ex mig när det finns många fler likasinnade som har bättre förutsättningar än mig att jobba?? Vad händer med de som är sjukersatta i framtiden då om det blir svårare att få detta el förlänga befintlig? Blir de nollade i alla system och dessutom friskskrivna då rakt ut i arbetslöshet? Får de ingen hjälp längre då att komma igen?? Jag vet att det är regering som beslutat allt men om fk inte heller tycker detta är ett jättefungerande och bra sätt, att ersätta sjukpeng med \"pension\" till i alla fall unga personer- jag menar om det finns papper på att det är svårare att komma igen om man haft sjukersättning än sjukpenning - borde inte fk då kunna redovisa el påtala detta till regering och riksdag så att de kanske kunde ta och fundera på alternativ??? Jag tror att det finns många i min ålder i alla fall som kommer få det svårt att komma in i arbetslivet på det här sättet? Vad sänder detta för signaler till oss och till samhället?? Hur ska man kunna bli hjälpt in på arbetsmarknaden när alla vet att det är som en slags stämpel på en att ha varit sjukpensionär?? Dessutom vid min ålder? Jag tycker det borde ligga i deras intresse att göra vad de kan för att se till att vår generation kan få möjlighet att hjälpa till att försörja de äldre i vårt land - inte att vi själva blir \"pensionerade\"!! Vad krävs det att man satsar enl Dig för att komma tillbaka? Jag har t ex kommit med förslag om hur jag skulle kunna rehabliteras men ingen vill lyssna på fk ? Jag har föreslagit för min fd arbetsgivare som är ett landsting att jag skulle kunna arbetsträna där eftersom jag känner mig hemma, jag har ändå arbetat där i 7 mån heltid så jag är rätt hemma i datasystem mm. Det skulle för mig inte vara lika jobbigt som att komma till ett helt nytt ställe, dessutom tror jag att jag skulle ha mkt större chans att få vara kvar i det företaget eftersom de behöver folk.
Skrivet av    M

Nej, men skriv inte så,

det stämmer ju inte! Om hon ännu inte har fått ett beslut i Socialförsäkringsnämnden så finns det ju all anledning för henne att lämna in fler uppgifter till både sin läkare och sin fk-handläggare. Har hon ett beslut där, så ska hon ändå såklart överklaga ifall hon inte är nöjd med det! (eller är det jag som totalt har missuppfattat??)
Skrivet av    _Maa_

Har det bara gått 7 månader,

så finns det ingen anledning för dig att acceptera det förslaget. Lusläs ditt läkarintyg, och om det inte är bra, så se till att få ett nytt så fort du bara kan!!!!
Skrivet av    _Maa_

Visst ska hon fortsätta...

...att tala för sin sak! Självklart! Om det finns fler medicinska underlag att få (journaler, utredningssvar etc) så ska hon ge det till sin handläggare så att denna kan ta detta till försäkringsläkaren så att denna kan ge sitt yttrande om detta. Klart att man ska kämpa. Jag menade att det inte finns så mkt att välja emellan eftersom Socialförsäkringslagen säger att man ska byta ut sjukpenning till sjukersättning om diagnosen säger att arbetsförmågan är nedsatt i ett år eller mer ELLER om personen har haft sjukpenning i ett år eööer mer.
Skrivet av    -A-K-

Lite lustigt

undertecknad har varit ss i fyra år utan att nån ens nämnt ordet sjukersättning
Skrivet av    iinteidag

Jag var otydlig i mitt svar...

...förlåt för det. Jo, om en person har varit sjukskriven i ett år eller mer ELLER om diagnosen säger att arbetsförmågan kommer att vara nedsatt med minst en fjärdedel i minst ett år så kan sjukpenningen bytas ut till sjukersättning (SA). \"Ska jag inte kunna bli beviljad en rehabilitering? Och i så fall får jag lov att börja en sådan med vanlig sjukpenning till dess att det gått ett år i alla fall?\" Om det i det medicinska uderlaget framgår att det är aktuellt med arbetslivsinriktad rehabilitering så har du rätt till det. Det betyder att det ska stå i läkarutlåtandet, helt klart och tydligt att det under perioden är aktuellt med arbetslivsinriktad rehab för dig.Om det framgår i läkarutlåtandet att det är aktuellt med medicinsk rehab under perioden så är det DET som gäller. \"Hjälper fk till att få personer som är arbetslösa tillbaka i arbetslivet igen? Hur kan de få arbetsgivare att våga lita på t ex mig när det finns många fler likasinnade som har bättre förutsättningar än mig att jobba??\" Försäkringskassan har inga arbeten att erbjuda men har ett samarbete med länsarbetsnämnden som är meningen ska hjälpa folk tilbaka till arbetslivet. Försäkringskassan har anställda som arbetar enbart med att försöka att få tillbaka människor till arbetslivet. Dessa samordnare har man att göra med om man har en arbetsgivare och ska rehabiliteras eller om man är arbetslös och ska rehabiliteras \"tillbaka\" till att bli en vanlig arbetssökande på arbetsförmedlingen. Försäkringskassan kan inte få arbetsgivare att lite på att folk ska vara friska, så klart! Hur ska man kunna göra det? Du, det verkar inte spela någon roll att hela Försäkringskassan vet att det är en usel idé att byta ut sjukpenningen till SA. Tror du att man på högre nivå lyssnar på handläggare, utredare när alla bokstavligen skriker att det här funkar inte!!! Vi vet ju alla att det är ett helt vansinnigt och inhumant sätt att spara pengar åt staten, men det har visat sig effektivt och inkomstbringande och då tror i allafall inte jag att man kommer att förstå att detta inte går. \"Vad krävs det att man satsar enl Dig för att komma tillbaka?\" Enligt mig? Det här som jag skriver här för att försöka hjälpa till i Socialförsäkrings-djungel skriver jag inte för att det är mina egna personliga åsikter utan för att jag vill hjälpa till med allt krångel som det är i de här lagarna. Jag tycker att det är fel att man ska behöva vara anställd av Försäkringskassan för att fatta reglerna. Men ok, om jag ska ha en personlig åsikt så tycker jag att så länge det är medicinskt styrkt så ska människor ges större frihet att arbetsträna var de vill. Systemet och reglerna måste göras lättare för att folk ska ha lättare att komma tillbaka. Om man har en arbetsgivare så SKA de ta sitt ansvar och försöka att få tillbaka folk eller betala utbildningar så att människor har en vettig chans att komma tillbaka till livet. Mvh//
Skrivet av    -A-K-

jättegulligt att ni,

svarat på alla mina frågor, och tack för allas ert stöd!! Jag ska bestämma träff med min handläggare så får hon förklara vad som gäller i mitt fall. Lite lustigt \"iinteidag\" ´men intressant att det kan vara så olika, antar att det måste bero på dels olika personer/fk i kombination med allas olika situationer som sjukskrivna! Tack för info om bostadtillägg. Men kan jag redan idag få reda på det perliminära? Jag har ingen aning om vilken sjukersättning jag ev kommer att få? Har räknat ut att de tre åren jag tjänat mest då jag jobbat var inte inom de senaste åtta åren - då har jag end arbetat ett ordentligt år och tjänat 180000. De andra åren har jag jobbat deltid och pluggat, el pluggat heltid med CSN, el varit föräldraledig el varit sjukskriven!! Innebär detta att min sjukersättning blir 64% av dessa år? Hur baserar fk detta? Blir det 64% av min föräldrapeng då? Eller min sjukpeng? ELler CSN plus extrajobb? Hur hittar jag detta? Ringer man till skattemyndigheten? Ni är jättesnälla som försöker hjälpa mig i denna djungel! Tack!!
Skrivet av    M

M!

Hej Den myndighet som kan svara på hur din sjukersättning kommer att räknas är Försäkringskassan. Mvh
Skrivet av    -A-K-

Vet någon varför?

Jag har en fråga till...Om någon orkar svara. Jag undrar varför det är bestämt så här att det är så lätt att man flyttas över till sjukersättning? Det verkar som att en allmän åsikt är att det sparar pengar så att fk`s ekonomi ser bättre ut - inte så många sjukskrivna som har sjukpeng - men om man då måste söka det andra bost.bidraget som heter bostadstillägg? Betalas inte det ut av fk? Då blir det ju högre utgifter för fk på den posten istället?? Eller är det jag som inte har förstått riktigt hur allt hänger ihop? Vet ni med vilken motivering regering och riksdag beslutat detta? M
Skrivet av    M

Artiklar från Familjeliv