Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ebba på DN Debatt

Skrivet av Martina
Vad tycker ni om Ebba Witt Brattströms debattinlägg i DN idag?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=471561&previousRenderType=2

Själv behöver jag fundera lite till, men jag återkommer.
Svar på tråden: Ebba på DN Debatt

En sak står klar

Feminism handlar om kvinnor. Det vore kanske därför på sin plats, med hänvisning till artikeln där Brattström säger att Feminism kan stjälas och förvanskas, att ta ett utvecklingssteg och skapa ett Jämställdhetsparti med utgångspunkt i bägge könen. Ett sådant partiprogram är svårt att förvanska eller lägga in könsföraktande handlingspunkter i. Feminismen kanske helt enkelt har spelat ut sin roll och behöver ersättas? Jag tolkar Brattströms inlägg som att hon vill gå denna mer jämlika medelväg mot jämställdhet även om hon fortfarande pratar om Feminismen som en ren kvinnorörelse (kvinnofrigörelse-rörelse).
Skrivet av    Miss Dracena

Jag håller med

henne! Helt och hållet. Det kändes bra att läsa det stycket hin skrev att man inte bör dumförklara dem som inte vill kalla sig feminister samt de som väljer att leva heteronormativt... Helt kanon. Det leder till att fler hoppas jag, önskar ett jämlikare samhälle utan att kränka varann genom dumförklaring om man inte gillar en etikett.
Skrivet av    SjörövarJenny

Det var ju lite konstigt

Varfös skulle någon öht tycka att just *mitt* sätt skulle vara en norm för alla andra? Det är en väsenstor skillnad på heterosexualitet i sig och heteronormativitet. Att vara heterosexuell är inte samma sak som att förespråka heteronormativitet - där man säger att så här är normen, så här ska alla vara. Det är lika illa att säga att alla ska ha samma religion, tycka samma sak om Göran Persson osv. Jag ser ingen poäng med att alla ska trängas in i ett beteende.
Skrivet av    -Allis-

Fast jag uppfattar inte att EWB förespråkar...

...heteronormativitet. Jag uppfattar att det enda hon försvarar är andra kvinnors rätt att leva enligt hetero-normen. Det är ju inte riktigt samma sak som att påtvinga alla andra andra sin egen norm. Poängen är att förespråkande av norm-upplösandet ifråga om hetero-homo kanske inte måste vara ett krav för att få kalla sig feminist och att få utrymme i rörelsen. I detta håller jag med EWB. Sen, även om jag inte håller med henne i alla andra saker hon tycker så förstår jag självklart hennes utgångspunkt i detta eftersom även jag själv upplevt under de 5 år jag skrivit i detta snack ett otal feminister som varit bara alltför ivriga att överlägset skriva genusforskning på min näsa och avfärda \"min version\" av feminismen och t o m avfärda mitt engagemang som falskt och farligt eftersom det inte i alla stycken överensstämt med genusvetare. I mitt fall så kan det kanske förklaras/ursäktas av att jag är man men det har ju varit ganska tydligt att även kvinnor med annan syn bemöts med en variant av samma attityd. Det finns för mycket av doktrinära låsningar, könskamps-mentalitet och översittar-fasoner som bromsar att feminismen ska bli en verkligt bred folkrörelse - i det tror jag EWB har rätt. Redan för 5 år sedan så argumenterade jag för att vad feminismen skulle behöva var en kurs i marknadsföringsteknik. Man måste förstå att framgång handlar om att förändra folks attityder. Och då måste man inse att impopulära, \"rättroende\" budskap visserligen kan applåderas av den inre kretsen av redan övertygade, men aldrig leder till att man uppnår den samhällsförändring som man egentligen kämpar för helt enkelt för att detta är alltför teoretiskt och långt ifrån folks (kvinnors OCH mäns) vardag. Typexempel: strunta i vem som inte ställer upp på teorin om könsmaktordning, vem som ev. förespråkar heteronormativitet och fokusera på att enas om att införa individualiserad föräldrapenning. Som det är nu så blockeras reformer som kan göra verklig skillnad av onödiga ideologiska diskussioner som i praxis betyder mycket lite.
Skrivet av    Sportbil

Det var inte synpunkter på EBW

utan på SjörövarJennys inlägg.
Skrivet av    -Allis-

Jag ska svara dig i morgon när jag

är vaknare än nu!
Skrivet av    SjörövarJenny

Ebba är ju genusvetare själv...

Dock blir kritiken tydligast mot hennes gamla Stödstrumpekompis Maria-Pia som skrev i Svd häromdagen. De verkar inte längre ha mkt gemensamt och det är väl där problemet ligger. Ebba vill att feminismen ska vara vad den var när hon var aktiv i Grupp 8, hon gillar inte diskussioner om heteronormativitet för det är det som är nytt nu. Hon står för den gamla enhetstanken, man ska jobba för det man har gemensamt och inte annat. Att hon numera är en privilierad professor som är gift med en akademiledamot ska inte ha betydelse. Många andra inom fi tror jag vill jobba mot fler maktordningar och det provocerar henne så mycket att hon måste sänka partiet.
Skrivet av    rhino

Men det är så många

av de feminister jag råkat ut för beter sig. Alltså de vill prompt sätta på mig en etikett och göra mig till något jag inte är. Att jag sedan inte sympatiserar med feminismen eftersom jag anser att den utplånar sig själv det är min åsikt. Mitt sätt att se jämlikhet i samhället är inte ditt lika lite som att F! har den enda synen som stämmer heller... Jag tycker det är farligt att säga att ett enda sätt att se saken på är den allena rådande. Och den som är rätt då har vi verkligen kommit in på det du skrev om religion osv osv. Att jag tyckter EBW skrev bra handlar om att hon sa att man inte bör dumförklara des om väljer att inte kalla sig feminister och inte heller dem som lever homonormativt. Så enkelt var det med det.
Skrivet av    SjörövarJenny

EWB är sur för att hon personligen inte fått makt?

Det verkar som du rhino är övertygad om att hela EWB:s kritik går att reducera till hennes personliga känslor och sårade stolthet och att det hela handlar om en vendetta p g a att hon personligen känner sig \"provocerad\"? Du tror alltså inte EWB på allvar är ärlig med att det är tron på enhetstanken som är det enda skälet för hennes kritik?
Skrivet av    Sportbil

tror jag inte alls

jag tror att hon tror på enhetstanken men Maria-Pia har inte längre samma ideologiska övertygelse. MP B ifrågasätter ju nu könen som konstruktion. ungdomarna inom Fi intresserar sig mer för kopplingar till andra maktordningar där etnicitet, klass, könsuttryck, sexuell läggning spelar in. Därför blir det även en generationskonflikt. Grupp8 känns nog ganska gammalt för dem som inte var födda knappt ens på 70-talet.
Skrivet av    rhino

Minns uttalandet

från den gamla grupp 8-medlemmen (minns inte vem) som inte höll med om fi:s inställning om män som förtryckare och kvinnor som offer. Grupp 8 hade menat att både män och kvinnor var offer för strukturerna, vilket är betydligt mer nyanserat, och en mer tacksam ide att jobba med.
Skrivet av    -Amelie-

Utplånar sig själv?

Nu blev jag nyfiken: Hur då menar du?
Skrivet av    -Amelie-

Det var nog hon, tror jag

när jag tänker närmare på det.
Skrivet av    -Amelie-

Jo så här.

Svårt att förklara hur jag menar men ska försöka. Jag känner som så här: Att uttala sig om ett lands ena halva med åsikter som inte delas av den halvan är lite vanskligt. Det är lite som att säga att alla människor av en viss hudfärg är på ett speciellt sätt- Dessutom vill jag inte ha en etikett på mig som jag inte bett om bara för att jag råkar vara kvinna. Det känns inte riktigt ok för mig. Samt att jag tycker att man inom viss grupperingar som finns i femnismen har lite väl avvikande åsikter för att jag ska kunna ta till mig dem. Så därav min åsikt att de utplånar sin egen existens. Jag uttryckte mig kanske luddigt.
Skrivet av    SjörövarJenny

Så här?

http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_10732669.asp Speciellt avsnittet lite längre ner: \"Om den borgerliga alliansen skulle vinna valet nästa höst måste en av de högst prioriterade forsknings-, utbildnings- och jämställdhetspolitiska åtgärderna vara ett avvecklande av den statliga och offentliga sanktioneringen av genusideologin.\"
Skrivet av    ....

Som jag sagt tidigare,

har jag ingen akademisk bakgrund. Mycket av orden de använder känns som rent ordbajseri, men det är något åt det hållet jag känner ja.
Skrivet av    SjörövarJenny