Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Varannan timme hemal dygnet

Skrivet av Hanna
Min dotter är två månader och ammar fortfarande varannan timme hela dygnet. Vet att man bör tillämpa "fri amning" men jag går snart under av att aldrig få sova. Känner mig också ganska låst på dagarna eftersom jag måste amma överallt hela tiden och därför inte gärna drar iväg på några längre utflykter.
Hon ammar väldigt snabbt, är klar på fem till tio minuter och det går inte att truga i mer. Det verkar som om hon "småäter", och jag skulle gärna se att hon blev rejält mätt och åt lite mer sällan.
Hur gör jag för att få henne att klara sig lite längre mellan varje mål? Vill helst inte att hon ska skrika av hunger så klart, men någon som har några tips?
Svar på tråden: Varannan timme hemal dygnet

HELA dygnet menar jag...

Ojdå!
Skrivet av    Hanna

Har inget bra tips

men min son 7½ mån har nu lugnat ner sig lite och ammar varannan timme dygnet runt :) förut var det minst 1 gång i timmen. Ammning är ju så mycket mer än bara mat. Klart att man vill ligga där och mysa så mycket som möjligt, efter 9 månader av värme och trygghet i mammas mage så är det naturligt att vilja ha så mycket närhet och trygghet som möjligt och bröstet erbjuder just det. Var glad att din dotter bara äter 5-10 min när min lille var 2 månder så låg han dygnet runt vid bröstet. Mitt tips är iallfall skaffa en bärsjal.
Skrivet av    Bumbi m Ronja & Alve

Tyvärr...

... har jag inte så mycket tips eller råd men kan säga att jag vet precis hur det är. Min äldste son åt varannan timme dygnet runt i fyra månaders tid. Sedan glesade han ut måltiderna alldeles själv, utan styrning. Jag försökte också få honom att äta mer vid varje amningstillfälle men det gick bara inte. Hoppas det blir bättre snart för er. Själv var jag såååå trött de första månaderna pga all nattamning! Nu har jag en liten här hemma som vill ligga konstant vid bröstet varje vaken stund och jag längtar också efter liite pauser i amningen. Särskilt som äldste sonen, numera två år, vill ha uppmärksamhet hela tiden.
Skrivet av    Annika m Melvin och Ville

Jag ammar

fortfarande min 9 månaders bäbis så. Inga problem, vi bor i en storstad och är ute och gör saker hela dagarna. Har även rest över halva jordklotet ammandes så. Går finfint! Skaffa bra amningströjor. Har inga andra tips.
Skrivet av    amman

Mitt tips

är att gilla läget... acceptera att hon behöver näring och närhet så ofta, och göra det så lätt för dig som det bara går! Samsov om ni inte redan gör det, lägg till henne när hon vaknar och somna om. Ha en bra amningströja, sätt dig ner och amma var och när som helst under dagarna. Sedan är det också så att många bebisar lär sig att amma med längre mellanrum i 3-4-5-månadersåldern. Så håll ut, det blir med all säkerhet bättre snart!
Skrivet av    Alven

Det...

...är kanske inte vad du vill höra, men din lilla tjejs amningsmönster är alldeles normalt :-) Amning är ju inte enbart mat och måltider. Utan det är lika mycket ett sätt för barnet att tanka närhet, tröst, trygghet och mys. Därför vill många bebisar komma till bröstet ofta, det behöver inte betyda att de är hungriga varje gång och därför funkar det sällan att försöka dra ut på tiden mellan amningarna, eftersom det är svårt att begränsa barnets behov av gosande :-) Bröstmjölken är också \"konstruerad\" för att tillföras barnet ofta. Bebismagar mår i allmänhet bättre av att få mindre mängder mjölk ofta än att få större mängder mera sällan. Det är liksom tänkt att bebisarna ska \"småäta\"... Genom att amma ofta hålls också barnets blodsockerhalt på en jämn nivå utan för stora svängningar. Det är viktigt för nervsystemets utveckling med en jämn blodsockernivå. Att truga vid amning är inte att rekommendera. Risken är att det kan få helt motsatt effekt dvs barnet kan börja bröstvägra. Utan risken för strul med amningen är klart minst om man ammar helt fritt, dvs låter barnet styra hur ofta och hur länge det vill suga. Det minskar risken för obalans i mjölkproduktionen och för mjölkstockningar. Jag tolkar ditt inlägg som att du helst undviker att amma utanför hemmet. Men jag skulle ändå vilja råda dig att förska amma borta, för att du ska få större rörelsefrihet och slippa känna dig låst. Det brukar alltid gå att hitta någon lugn plats att amma på, och med hjälp av amningströja och/eller filt som man kan hänga över axlarna så behöver man inte vara orolig för att visa upp brösten om man tycker det känns jobbigt. Personligen tycker jag det är viktigt att kivnnor fortsätter att ta sig rätten att amma offentligt. Annars stängs ju ammande kvinnor in i hemmen och det är ju inte meningen. För att råda bot på sömnbristen så är mina tips att prova att samsova med bebisen så att du kan liggga kvar i sängen och låta henne snutta på natten, utan att du behöver kliva upp. Plus att du försöker passa på och vila på dagen när hon sover, samt att se till att pappan (om du lever ihop med honom) tar sitt ansvar för hushållsarbetet. Man kommer långt genom att ändra sitt eget beteende och sina egna vanor, och det är oftast lättare än att försöka ändra på bebisen :-) Så se till att du får avlastning, ta alla chanser till vila på dagtid, försök att sänka kraven på dig själv när det gäller vad du \"borde\" hinna med och glöm inte bort att njuta av den här speciella tiden med din bebis. För även om du kanske inte känner så just nu, så går den här första, intensiva spädbarnstiden rasande fort...
Skrivet av    Kattis

Tack!

Tack för alla snabba svar! Jag tar till mig era goda råd och finner tröst i att jag inte är ensam! Samsover gör vi redan, men amningen är svår att få till liggande eftersom lilltjejen har en von Rosenskena (ett hjälpmedel för att rätta till en instabil höft) och därför är det svårt för henne att ligga på sidan. Jag är inte generad att amma utanför hemmet, men jag kan ibland känna mig lite stressad av att jag måste hitta en plats där jag kan sitta ner i lugn och ro varannan timme, för när det är dags för mat är det som ni vet BRÅTTOM! Visst vet jag att jag borde njuta av bebistiden istället för att se amningen som ett problem, men jag kan inte låta bli att jämföra med storasyster som åt var tredje till fjärde timme på dagen och bara en gång på natten vid samma ålder. Jag är nog lite bortskämd...
Skrivet av    Hanna

Förstår...

att du känner dig låst! Jag skulle bli tokig. Har väl inga direkta tips förutom att se till att hon rapar ordentligt, luft i magen skapar en falsk mättnadskänsla vilket gör att de äter ofta men kort.
Skrivet av    Mystiq m Eja 6/6

Det där med en

lugn plats har jag skippat, ammar precis varsomhelst och närsomhelst. Med bra amningströjor syns det ju inte ens att man ammar och lillan verkar ha vant sig vid offentliga amningar mitt i liv och rörelse ute som inne.
Skrivet av    Lo

Skriver under på det..

Men måste ändå tipsa om bärsjal! För i bärsjal får ju bebisen en lugn och avskiljd plats (man kan ju dra sjalen över huvudet på dem) även om man så ammar mitt på Drottninggatan en lördagförmiddag. Typ. Det syns ju inte ens att man ammar! :) Såg att bebisen har skena, men vad jag har hört så ska det gå bra med sjal ändå. Annars kan man ju lägga upp en ”mental karta” på alla bra amningsställen i förväg. Vet att jag hade typ 30 tänkbara ställen runt om i stan (förutom alla parker som ju fortfarande funkar) dit jag kunde gå och amma. Och var jag inte i närheten så har ju alltid H&M och liknande lugna provrum… *ler*
Skrivet av    -Tessie-

Inga tips

Hej! Min Felicia åt de första månaderna nästan varje timme, dock glesare på nätterna. Och jag kände också det där att behöva amma överallt. Fick ju amma även på \"korta \" promenader. Hon åt också väldigt snabbt och jag var orolig att hon inte fick i sig ordentligt, men hon gick upp jättebra. Men nu när hon började närma sig fyra månader så ändrades allt och kan det gå timmar mellan målen. Så håll ut, jag kan förstå att det är jobbigt att inte få sova ordentligt. Men som flera skrivit. Ligg och amma på natten om du kan. Jag somnar inom några minuter... Hoppas det går bra för dig
Skrivet av    Madde m Felicia

Tips!

Ett tips som jag fick när min lilla tjej höll på att ta livet ur mig - ge en flaksa ersättning innan du går och lägger dig. Då blir hon definitivt mättare och ni får både sova lite mer. Tyvärr funkade detta inte på min dotter eftersom hon var flaskvägrare tills jag slutade amma helt när hon var 10 månader. Helamma är bra, men inte till varje pris om man håller på att gå under av trötthet. bebisen får inte heller sova så mycket den behöver om den ständigt vaknar. När jag slutade amma blev min dotter MYCKET gladare och piggare. Ett helt nytt barn.
Skrivet av    Helena med Lussan och bf 10/2