Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kolla även in detta...

Skrivet av majrovan
http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,702033,00.html
Svar på tråden: Kolla även in detta...

Jo, det bekräftar

det alla medvetna föräldrar redan vet: Förändringar innebär stress. Förlossningen är väl den största förändringen i ett litet barns liv, och det lär väl vara det mest stressande ett barn kan utsättas för också. Vid en helt normal vaginal förlossning är det visst typ 7 gånger så mycket stresshormon i blodet som normalt, och då kan ni ju tänka er de komplicerade... Därför tror jag också att om man kan undvika andra förändringar: flytt, byte till eget rum, nytt syskon, sluta amma, vad som helst i samband med dagisstart, så skall man undvika det. Men det är ju inte alltid så lätt att råda över allt i livet. Och metoderna för att minska stressen som föreslås vet ju alla om och tillämpar: *Minimera tiden i barnomsorgen. -Jovisst, vem har dem där mer än nödvändigt? *Perioder av vila/sömn i förskolan gör att stressen minskar. -Min dotter sover tre timmar på dagis. Alla barn får ju sova hur länge de vill, och jag har då aldrig hört talas om en förskola utan vila där barnen sover så länge de bara kan. Det blir ju mer \"vaken tid\" hemma på det sättet också! *Föräldern kan följa med barnet i förskolan - gärna de första två veckorna. -Den här blir jag litet förvånad över. Är det inte så i det landet där studien var gjord? Lämnar de bara barnen där, eller? Här tar man ju ofta mer än två veckor på sig, det är ett absolut minimum. *Föräldrarna bör ta sig extra tid på kvällarna att fokusera på och mysa tillsammans med barnet. -Men det gör man väl ändå, vare sig barnet går på dagis eller ej? De första månaderna barnet går på dagis blir det dock extra litet städat hemma, det håller jag med om, man ser ju vad barnet behöver!
Skrivet av    -Amelie-

Lustig jämförelse

Märkligt av dig att jämföra förlossningen med dagisstart! En förlossning är ju liksom nödvändig för att barnet ska komma till världen, och den stressen som det säkerligen innebär för barnet, kompenseras ju av att barnet får komma till sina förhoppninsvis kärleksfulla och trygga föräldrar. En dagisstart är något som man kan vänta eller helt hoppa över om man vill eller hur?
Skrivet av    MmedN

Det är ju inte den enda jämförelsen jag gör

Det var bara ett påfallande exempel på hur förändringar medför stress. Märkligt av dig att dyka rakt på den skulle jag kunna säga tillbaka! :-) Man kan ju göra planerat kejsarsnitt också, då lär barnet inte stressas så mycket, men det anses ändå vara ett sämre alternativ. Att få lära känna snälla dagisfröknar och kamrater är väl också en slags kompensation. Men det är bra att vara medveten om vad barn stressas av så man kan göra det bästa av situationen. Och det är litet överbeskyddande att låta bli att börja dagis, flytta, skaffa syskon, byta rum, möblera om, träffa mor- och farföräldrar som riskerar att dö, sluta amma, osv osv, bara för att skydda barnet från stress!
Skrivet av    -Amelie-

Var sak har sin tid...

tycker jag i alla fall. Jag håller med dig om att det är bra för barn att få lära känna snälla dagisfröknar och kamrater, men det behovet finns inte hos en ettåring. Ett så litet barn, mår i mitt tycke bäst av att vara med kärnfamiljen, och att få träffa andra barn och vuxna i små doser tillsammans med mamma eller pappa. Du tycker att det är överbeskyddande att skydda sitt lilla barn från stress, men jag tycker att det är min skyldighet som förälder att göra det i största möjliga mån. Jag ser det som en investering för framtiden att ge min dotter en mjukare start i livet, samtidigt får man som förälder så mycket tillbaka genom en mycket tätare relation till sitt barn. Vi har nog helt enkelt helt olika syn på föräldraskap.
Skrivet av    MmedN

Läste du? :-)

Jag skrev ju inte att det är överbeskyddande att skydda barnet från stress. I det tidigare inlägget skrev jag en tvärtom en massa strategier för att utföra just denna typ av beskydd. Det jag skrev nu var en massa saker som kan vara stressande, som jag tycker det är överbeskyddande att låta bli. Läs dem igen, så kanske du fattar hur jag tänker. :-)
Skrivet av    -Amelie-

Jag läste ditt inlägg..

Jag kommer aldrig att \"fatta\" hur du tänker. Du och jag har olika syn på vad som är bäst för ett barn, litet som stort. Saker som du tycker är överbeskyddande att låta bli bara för att det är stressande, tycker jag är min skyldighet som förälder att \"låta bli\", om jag har möjlighet. Jag ser helt enkelt inte vinsterna med att utsätta små barn för den stress och separationsångest som tex en tidig dagisstart framkallar, för det är ju det vi talar här om egentligen eller hur? Jag är nog en AP-förälder ut i fingerspetsarna, och en riktig hönsmamma. Och jag trivs med det.
Skrivet av    MmedN

Ja, du, vi är nog väldigt olika

Du fokuserar på skillnader, motsättningar, konflikter, att driva föräldrar mot varandra genom att betona olikhater, medan jag koncentrerar mig på samarbete, försöka hitta gemensamma beröringspunkter, så vi kan hjälpa varandra. Det är en grundläggande skillnad i inställning!
Skrivet av    -Amelie-

??

Fokuserar jag på skillnader och konflikter enbart för att jag inte delar dina värderingar? Och på vilket sätt driver jag föräldrar MOT varandra? Och ännu mer intressant; på vilket sätt främjar dina inlägg samarbete och gemensamma beröringspunkter mer än mina? Nää, nu får du lägga av. Säkerligen blir mina åsikter en konflikt får sådanna som du eftersom jag \"går emot strömmen\" när jag tycker att ettåringar inte hör hemma på dagis, men det är ditt problem inte mitt. Du har dina åsikter som säkert en hel del här inne delar (du är inte den enda \"inbitna dagismamman\" här inne) och jag har mina åsikter som en del tycker är intressanta, däremot anses mina åsikter vara lite kontroversiella eftersom nästan alla barn börjar just på dagis när de är lite över ett år i Sverige. Det betyder dock inte att det är det enda RÄTTA, eller hur? Om du hade läst mina inlägg lite mer nyanserat, hade du förstått att jag inte alls är någon dagismotståndare, utan en motståndare till en för tidig dagisstart vilket är en stor skillnad. Och ja, du har rätt. Vi är VÄLDIGT olika.
Skrivet av    MmedN

Artiklar från Familjeliv