Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur kombinerar man jobb och familjeliv?

Skrivet av Bekymrad flerbarnsmamma
Jag har typ 1,5 timmes pendling till mitt jobb enkel resa (från förort till Sthlm city). Även om jag jobbar 75 procent så blir det i praktiken 100 procent med all pendling. Det fungerar dåligt nu när jag har så många barn där det ska lämnas med bil på både förskola och skola innan jag pendlar in till mitt jobb och dessutom alla fritidsaktiviteter därtill.
Så nu efter sista mammaledigheten (som närmar sig sitt slut) har jag ingen lust att gå tillbaka till jobbet!!! Men vad göra istället? Jag vill ha lite tips!!! Ekonomin tillåter både att jag är s k hemmafru och att jag studerar.
OM jag blir hemmafru så mister jag ju rätten till förskola, och några timmar om dagen vill jag ha mina barn på förskola. Dessutom är det väl inte så bra för pensionen? Finns det fler nackdelar jag inte tänkt på där?
Om jag pluggar, hur mycket ligger studiebidrag (ej lånedelen) på idag? Om jag pluggar halvtid, får jag bara ha barnen begränsad tid på förskolan då? Om jag bara pluggar en dag i veckan, får jag ha barnen alls på förskolan då?
Och om jag egentligen vill vara "hemmafru" men för syns skull ändå gå någon kurs för att inte förlora rätten till förskola och pension osv, har ni något tips om skola/kurs/distans som inte är alltför krävande att läsa utan att jag faktiskt hinner med att städa, tvätta, hämta barn och sköta ruljansen hemmavid utan alltför mycket plugg. Kanske "förbjudet" att fråga den här sortens frågor, men jag vill bara lösa vår familjesituation på bästa sätt medan barnen är små. Vet inte hur jag ska göra... Hur har ni andra löst er situation? Ni som är hemmafruar? Och ni som pluggar?
Svar på tråden: Hur kombinerar man jobb och familjeliv?

Tar dagen som den kommer

Jag har fem stycken. De är 15, 8, 6, 4 och 1 år. Jag läser distans på högskola nu - inte för att vara hemmafru utan för mitt höga nöjes skull. Barnen får dessutom gå både fritids och dagis, vilket enbart är positivt. På kvällarna jobbar jag 2-4 timmar. Jag träffar alltså inte barnen så väldigt mycket i veckorna, men kompenserar detta genom att ha dem lediga 1 vardag i veckan. Jag tycker attjobbet både är skitjobbigt - och underbart, för jag får komma ut. Städning och sånt har mycket låg prioritet här!
Skrivet av    MsK

Tips: Fråga inne på Hemmaföräldrar *imt*

.
Skrivet av    Tipsar

Ursäkta...

... men var kommer din man in i ekvationen? Har ni en uppgörelse att du tar hand om HELA ruljangsen med lämning, hämtning, matlagning, städning osv.? Varför inte dela på hela jobbet - en lämnar, en hämtar. En jobbar sent en kväll för att hinna undan, den andra nästa kväll. Det måste ju finnas en rad andra lösningar än att sätta sig i den beroendesits det innebär att vara hemmafru.
Skrivet av    Helena

Lite till

Din man (om sådan finns, han nämndes inte i första inlägget) kan skriva över pensionspoäng på dig, det är det första jag skulle kräva om jag fick för mig att ge yrkeslivet på båten. Det är som sagt en del att fundera igenom innan man tar steget att gå tillbaka hem - vad händer med möjligheterna att få jobb efter en eventuell separation, kan ens erfarenhet bli för gammal osv. Man vet inte vad som händer i livet. Är det främst för hemmets skull som man inte orkar jobba skulle jag nog förespråka ett mer jämställt hemmaliv i första hand - om man nu har någon att dela med.
Skrivet av    Helena

Allmän förskola

Alla har ju rätt till 15 h dagis i veckan, mammalediga och studerande. Mina går 15 h/vecka, fast jag är ledig. Då borde ju även folk som är hemma \"utan lön\" få ha 15 h dom med. Dessutom, om du bor i Sthlm så kanske reglerna ser annorlunda ut. Jag har en väninna i Gustavsberg som är mammaledig, och hon har sitt äldre barn heltid på dagis, vilket jag personligen tycker är galet, men det står för mig. Skall man gå kurser skall det väl vara något som man verkligen vill gå, inte bara ta en för att man måste? Och som några andra sagt, var är pappan, kan inte ni dela lite? Jag har dock full förståelse för hur du resonerar, jag vill också vara hemma maximalt, och drar ut på mammaledigheten så mkt det bara går. Sedan har inte jag sådanda långa resor som du, har bara ca 10 minuter till jobbet. Så mitt hetaste tips: Flytta från Stockholm... *skämtar*
Skrivet av    Mirre med 5 små

Först vill jag säga GRATULERAR

till en ekonomi som tillåter dig att vara hemma!!! Och det även att ni bor i Stockholm! Jag har varit hemma med barnen i flera år och förlorat pensionspoäng och så där, men för mig har det faktiskt inte varit det viktigaste. Jag har ansett det som viktigast att få vara hemma med barnen själv. Nu är min föräldraledighet slut, och vi fick ett knäck i vår ekonomi så nu är det omöjligt att vara hemma...men, jag får inte jobb :( och jag får ingen ersättning för att vara arbetslös heller :( Men får ändå betala både dagis och fritids, för utan det får man inte söka jobb, suck... Det finns mängder av kurser att gå, jag vet inte vad du vill göra egengligen, ta ett kurs på högskolan på halvfart eller 25%. Man fixar ett halvtidskurs och barnen. De barn som är över 4 år får gå 15 timmar iveckan även om du inte studerar. Studerar du (oberoende hur mycket) får du ju ha dem där den tidend et behövs och välja tider själv, men tänk på att du även då kanske får betala full taxt (hos oss i alla fall). Jag hann med allt det praktiska och sedan halvtid, men man kanske även får läsa lite på kvällen ibland. Ser att en del frågar efter maken. Men, jag är av den åsikt att om man väljer vara hemma på heltid ev. studera halvtid brevid, så är det mest praktiskt om man även hämtar barn, städar och tvättar, då får man mer tid tillsammans som familj när väl maken är hemma. Dock har det hos oss varit så att maken har lämnat barnen på morgonen, det underlättar mycket tycker jag, särskilt om man även har barn hemma. Jag hade nog valt distanskurs via internett, då kan man bestämma allt själv, men man måste då veta att man verkligen klarar av att studera så. Nu vet jag inte om du har tänkt att sätta även den lille på dagis, i så fall kan du ju välja även andra kurs. Jag går halvtid på högskolan, då har jag föreläsning en förmiddag i veckan, det är ju inte mycket, resten gör man hemma. Den lille sover väl fortfarande, sätt av den tiden till att plugga, samt någon timme på kvällen, och sköt det andra däremellan. Fråga gärna igen om du har mer spesifika frågor.
Skrivet av    Sölvi med 6 barn

Hmm

Hur fungerar det att skriva över pensionspoäng? Har jag aldrig hört om. Har du mer info?
Skrivet av    Sölvi med 6 barn

Nej...

... inte på rak arm. Tror det var en del av pensionsreformen här i landet för några år sedan. Nu har jag kanske fel, men bor inte du på Åland? I så fall gäller väl finsk lagstiftning på det området. Jag ska se vad jag kan hitta, men det kan dröja lite.
Skrivet av    Helena

Äh

Glöm det om Åland, jag måste ha blandat ihop dig med någon:-)
Skrivet av    Helena

Ja...

... om man redan är hemma på heltid och \"lyxläser\" lite bredvid, då är det väl en sak om man tar merparten av jobbet. Men min invändning gällde ju själva slutledningen: jag hinner inte både jobba och sköta hemmet. Det är DÄR maken/arbetsdelning kommer in i resonemanget.
Skrivet av    Helena

Givetvis

Jobbar man båda så får man även dela på resten av sysslorna. Men en del tycker ju att man skall dela även om den ena är hemma hela dagarna med barnen, och det har jag liksom inte fattat. Hur kul är det att städa hela lördagen tillsammans, roligare att göra annat :) Men bara man är nöjd och glad och överäns...
Skrivet av    Sölvi med 6 barn

Du har rätt

jag bor inte på Åland utan i Småland...:) Hitta du någon info är jag givetvis intresserad!
Skrivet av    Sölvi med 6 barn

Bestämmelserna är olika...

...i olika kommuner, så jag skulle rekommendera att du tog kontakt med den som är ansvarig för barnomsorgen i just din kommun och frågade vad som gäller. Det är 100 år sedan jag studerade, så jag vet inte vad som gäller om rätt till barnomsorg. Däremot vet jag att det numera ställs krav på prestation för att få studiebidrag. Man måste klara ett visst antal poäng för att få fortsatt bidrag. På nätuniversitet finns länkar till många distansutbildningar (kräver dock högskolebehörighet i de flesta fall): http://www.netuniversity.se/ Ett annat alternativ är ju att starta eget företag. Det kostar inte så mycket att registrera en enskild firma. Kanske kan du hitta någon verksamhet som kan ge lite avkastning, även om det inte behövs för er gemensamma ekonomi (tupperware, klädpartyn el. annat). En fördel med eget företag är att det finns större möjligheter att avdragsgillt sätta av till privat pension, jämfört med en privat pensionsförsäkring. För privata pensionsförsäkringar finns ett tak för vad som är avdragsgillt (½ basbelopp) och det är inte så mycket om det är den enda pension man har. Om man har eget företag anger man själv till försäkringskassan hur mycket man anser att man arbetar, dvs halvtid eller heltid. Det finns inga krav på hur mycket man ska tjäna (dock är inkomst krav för SGI). Det finns dock möjlighet att få en fiktiv SGI under ett uppstartsskede. Man kan gå med förlust utan att någon kan hävda att man inte arbetar heltid. Vill man bara åt möjligheten till barnomsorg kanske man kan hävda att man är författare och skiver på en bok ;-).
Skrivet av    Corinne m. 4

Men vad vet...

...du om hur deras arbetsfördelning ser ut? Och vad vet du om hur de har löst sina ekonomiska förehavanden sinsemellan? Jag och min man har delat lika på det mesta, i perioder har dock den ena eller den andra dragit ett större lass. Jag tycker att det är svårt att hinna med, FAST man delar lika. Dessutom är det inte alla förunnat att ha sådana jobb att den ena kan \"jobba sent ena kvällen\" och \"den andra nästa kväll\". Det är inte alla som har så flexibla arbeten. Jag uppfattade inte frågeställarens inlägg som du. Hon skriver faktiskt att \"hon inte vill jobba\". Jag tycker inte heller att man kan utgå från att alla som inte delar lika med sin man när det gäller jobb och hemarbete är typ \"våp\" som sätter sig i en \"beroendesits\". Jag känner kvinnor som är höginkomsttagare som blivit hemmafruar. Då har visserligen mannen tjänat ännu mer, men de har löst det ekonomiskt så att hon inte ska bli ekonomiskt lidande. Jag och min man delar lika på det mesta (även om vi gör olika saker ibland), men jag tycker som sagt att det är svårt att hinna med ändå. Vi är ändå egenföretagare båda två och har stora möjligheter att styra vår tid. Jag har full förståelse för att man försöker hitta alla möjligheter att lösa sin familjesituation på bästa sätt. Har man dessutom ekonomiska möjligheter att låta en vara hemma så lägger i alla fall inte jag några moraliska aspekter på det, det är bara att gratulera! Att dela lika av principskäl tror jag inte alltid behöver var den bästa lösningen för alla.
Skrivet av    Corinne m. 4

Du vet massor om egen företagare

SGI och pension....jag skulle vilja veta mera. Är arbetslös utan SGi och ingen ersättning. Försöker få jobb, dels för att vi måste ha inkomster NU, dels för att hinna jobba 6månader innan nästa barn så det blir lite inkomst där... Har börjat som frittstående hudvårdskonsult, och undrar hur jag gör - smart att starta firma direkt? Hur gör man det? Hur meddelar man FK att man börjat tjäna pengar? Eller...det kanske inte blir så mycket tjänande i början, man köper ju in saker och så... hur räknar man då SGI.... Man kan ju tjäna en del utan att anmäla och det är inte mycket kvar av året, är det dumt av mig, jag måste väl anmäla om jag skall hinna jobba 6 mnd (Nov-april) eller ? Svara mig privat om du vill
Skrivet av    Sölvi med 6 barn

Jag vet ingenting så klart

Jag kan bara reagera på vad folk väljer att delge. Utifrån inlägget får jag uppfattningen att den bekymrade flerbarnsmamman har hela hushållet på sin lott, det står ju att hon inte får ihop sitt jobb med lämningar, hämtningar, aktiviteter osv. Min undran över pappans närvaro och roll är väl inte alls underlig i ljuset av det. Och ekonomin, tja, jag vet bara att många drar en rejäl nitlott när de går ifrån arbetsmarknaden och inte på förhand tänker igenom vad det innebär. Det är väl bara bra om mitt \"fräcka\" inlägg väcker lite fler tankar. Innebär det att moralisera?
Skrivet av    Helena

Artiklar från Familjeliv