Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vägrar uppge telefonnummer

Skrivet av Tuss
Min x-make har våra två gemensamma söner en dag varanna vecka. Nu har han flyttat ihop med sin flickvän men vägrar tala om var han bor och vad de har för telefonnummer. Han har ju visserligen mobil, men det säger ju inte något om vart barnen befinner sig.
Är det fel av mig att vägra släppa iväg barnen till honom när jag inte vet var de är?
Svar på tråden: Vägrar uppge telefonnummer

Ja, det är fel

Han har faktiskt ingen skyldighet att uppge var han befinner sig eller var han är under hans umgängestid. Det är umgängessabotage att vägra lämna ut barnen av ett sådant skäl. Du har ju hans mobilnummer och skulle det hända något med barnen när han har dem får man förmoda att han ta kontakt med dig. Varför är det så viktigt för dig att veta var han och barnen är under hans ynka dag han har umgänge? Berättar du alltid för honom var du befinner dig med barnen under de övriga dagarna du har barnen?
Skrivet av    AMA

Ja

Han är inte skyldig att uppge det och om du inte lämnar över barnen är det umgängesvägran. Däremot är han ett pucko, men det är inte olagligt. Får barnen ringa dig?
Skrivet av    Malinau

Enligt min advokat

har den som är vårdnadshavare RÄTT att veta var barnet befinner sig. Naturligtvis inom rimliga gränser, de ska inte behöva ringa och säga \"nu åker vi till afäären\" men var de bor, sover, DET har du rätt att veta, såtillvida du har vårdnaden (EV/GV spelar ingen roll)
Skrivet av    cv

Enligt tingsrätten

Min sambo gick igenom en vårdnadstvist gällande sitt barn. Han behöver ej uppge vårat telenummer, räcker med mobilnummer. Han behövde heller inte uppge vart han sov eller vad han gjorde med barnet under sin umgängestid. Under vårdnadstvistens början hade inte min sambo och jag flyttat ihop, utan han var hemma hos mig med barnet. Han behövde inte uppge vart jag bodde eller att de sov här under hans umgängestid. Detta enligt tingsrätten....
Skrivet av    AMA

Frågan är ju varför

Varför uppger man inte det? Kanske du kan förklara som varit inblandad i en sådan historia?
Skrivet av    Malinau

Var det

någon som frågade om det då? Varför ville han inte tala om för barnens mamma var de var?
Skrivet av    anne.h

Började i familjerätten

För att göra en mycket lång historia någorlunda kort, så började det hela med samarbetssamtal i familjerätten. Modern ville ej gå med på varannan vecka. Familjerätten rekomenderade tingsrätten för att lösa tvisten. Modern i det här fallet hade stort kontrollbehov och ville veta allt. Både tingsrätt och familjerätt påvisade att fadern hade ansvaret under sina umgängesveckor och hon inte hade rätt att veta. Hon kunde ringa 20 ggr per dag, det slutade med hemligt telefonnummer. Enligt tingsrätten behövde inte nummret lämnas ut, det räckte med mobilnummret. Modern vägrade då lämna ut barnet. Sambon begärde då verkställighet av dom i länsrätten. Vite utdömdes och umgänget sköttes därefter bättre. Enligt tingsrätten behöver inte hemtelefonnummer lämnas ut. Mobilnummer duger lika bra. Modern har ingen rätt att veta vad fadern gör vid umgänge, heller inte var han är så länge umgänget sköts som det ska. Dvs att hämtning och lämning av banet sker på rätt tid och vid rätt plats.
Skrivet av    AMA

Skulle aldrig släppa iväg

För det första kan jag inte förstå hur han bara har grabbarna en dag varanna vecka. Vill han inte träffa dom mer? Hur gammla är barnen? Men jag hade aldrig släppt iväg dom om jag inte vet var de befann sig!! Måste ju kunna nå dom om de skulle behövas..
Skrivet av    -TH-

Då har din advokat fel

Finns ingen sådan lag.
Skrivet av    Wallander

Lite mer om det

En man kan ha vårdnaden om sitt barn, de träffas varannan helg och modern har skyddade personuppgifter. Modern har ingen som helst skyldighet att ge fadern varken telefonnummer eller adress.
Skrivet av    Wallander

Oops...det var ingen bra idé att fråga...

Jag har faktiskt inte vägrat släppa iväg barnen ännu, snacka om att en del av er har ministubin!!! Jag tycker bara att det är självklart att man talar om vart man bor, jag har ju talat om för honom var jag bor med barnen. Att han har barnen en dag bara beror på att han har varit i uruselt psykiskt skick och har inte varit i stånd att ta vara på vare sig själv och allra minst barnen. SÅ jag är inte så grym som ni verkar tro. Herregud. Frågade bara en enkel fråga och tänkte att någon hade någon bra idé. Gör nog aldrig om det...
Skrivet av    Tuss

Då förstår jag

Har man någon som terroriserar så ska man självklart stänga av den möjligheten och din man har gjort helt rätt.
Skrivet av    Malinau

Jag förstår dig

Det är jättejobbigt att släppa iväg sina älskade små barn och känna sig osäker. Det är taskigt och väldigt onödigt av den förälder som vägrar uppge var man bor, så länge det inte är som \"AMA\" berättar om, där den andre föräldern terroriserar. Å andra sidan måste du vänja dig vid detta. Det är bara över över en dag och det måste du fixa. Förhoppningsvis kommer pappan när han känner sig tryggare i tillvaron och kan lita på att du inte missbrukar informationen (om det nu är saken) att ge dig information om var han bor. Mitt ex vägrade också att uppge adress, förmodligen i en process där han försökte komma över förlusten då jag valde att skilja mig, så jag vet hur det kan kännas. Jag fick leva med det. Idag har jag nyckel till hans lägenhet.
Skrivet av    Malinau

Tog bara för givet...

...att man självklart informerade varann om sådant som adresser och dylikt. Jag har flyttat med barnen två ggr efter skilsmässan för några år sedan och har alltid diskuterat det med honom och har alltid levt i tron att man har någon slags upplysningsplikt till varann när man som vi har gemensam vårdnad. Men nu vet jag att det inte är så. Märkligt.
Skrivet av    Tuss

Är han skriven där?

Då är det ju bara för dig att ringa folkbokföringen och uppge hans personnummer så talar de om adressen för dig....
Skrivet av    xxx

Artiklar från Familjeliv