Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Familjerätt???

Skrivet av Paladin
Hej! Vilka befogenheter har Familjerätten? Kan dom överhuvudtaget bestämma något eller är det bara medling dom sysslar med? Om dom kan bestämma/besluta vad händer om man bryter mot besluten? Vite, fängelse eller bara ett bryskt "ajjabajja!"?
Svar på tråden: Familjerätt???

Inga befogenheter

De har inga befogenheter alls. De ska bara försöka hjälpa folk att själva komma överens. När de gör en utredning på rättens uppdrag så bestämmer de fortfarande inget, men de rekommenderar ofta lösningar kring vårdnad, boende och umgänge. Rätten kan välja att följa familjerättens rekommendationer eller inte.
Skrivet av    Malinau

Det stämmer inte!

familjerätten har befogenheter att sluta ett avtal med vårdnadshavarna,( under förusättninga att parterna kommer överens) som har samma status som skrivs i tingsrätten ( fast där kan rätten döma ut även om parterna inte är överen).
Skrivet av    xxxx

Tack

Nu ska inte Familjerätten utreda något utan bara medla kring en obefintlig fördelning av ett bb som exet vägrar se som annat än hennes öronmärkta mammalön. Vet ju hur det kommer att bli. Exet kommer säkert att nicka förstående och säga att visst har karlsloken rätt i sak, men kontra med sitt \"jag har ingen juridisk skyldighet att dela med mig av bb\". Snacka om att stänga dörren för all vidare diskussion. Önska mig lycka till! *luttrad*
Skrivet av    Paladin

ett sådan avtal

måste f-rätten skicka vidare till socialnämden för att dom ska ta ett beslut där. F-rätten själva har ingen befogenhet att besluta så mycket mera om dom inte skickar ärendet vidare til socalnämden..F-rätten ska mest fungera som medlare mellan föräldrar ochavtal kan slutas men om en förälder inte skulle följa avtalet så är det ju så att man inte blir dömd til något straff.
Skrivet av    Humlan

Befogenheten de har

är att göra en överenskommelse som två föräldrar gjort verkställningsbar. Överenskommelser mellan föräldrar utanför familjerätt (eller andra rätter) har begränsad juridisk giltighet.
Skrivet av    Wallander

Socialnämnden kan tydligen

deligera den befogenheten till familjerätten. Vilket ofta görs, så nog har de befogenhet.
Skrivet av    Wallander

Jo

Förvisso, men bara när parterna enats och skrivit ett avtal. De kan inte fatta några beslut _åt_ föräldrarna eller tvinga på dem något. De har heller inga befogenheter att dela ut några straff. Det gör rättssystemet.
Skrivet av    Malinau

Kolla här

http://www.sos.se/cgi-bin/MsmGo.exe?grab_id=43&EXTRA_ARG=&CFGNAME=MssFindSV%2Ecfg&host_id=42&page_id=10294528&query=underh%C3%A5ll&hiword=UNDERH%C3%A5LLA+UNDERH%C3%A5LLEN+UNDERH%C3%A5LLETS+UNDERH%C3%A5LLNA+UNDERH%C3%A5LLNING+UNDERH%C3%A5LLS+underh%C3%A5ll+UNDERH%C3%A5LLAS+UNDERH%C3%A5LLER+UNDERH%C3%A5LLET+ Fin länk va? :-) Barnbidraget räknas in när man räknar ut underhåll som jag fattar det. Det är ju till barnens försörjning och ingen föräldralön.
Skrivet av    Malinau