Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En fråga

Skrivet av Pencil
Vet inte om det är här eller på skillsmässa, men provar.
Jo, min sambo har en bostadsrätt som hans ex fortfarande bor i, som han betalar halva lånet på. Min fråga är då ,kan jag lite försiktigt fråga honom om de inte kan sälja den, så att vi då kan ha råd att betala en kontantinsats på ett ev villaköp?
Hur på kan jag vara? Kan jag ens ta upp det med honom?

Svar på tråden: En fråga

Svårt

Tycker det helt beror på vad de har för överenskommelser. Att han betalar en viss summa till henne varje månad för att hon ska kunna bo kvar är ju upp till honom och vad de kommit överens om tycker jag. Däremot skulle jag personligen inte vilja att den jag bor med äger en bostad tillsammans med sitt ex också. Så jag skulle nog (redan innan jag flyttat ihop) begärt att de löste det på något annat sätt än att han äger bostaden hon bor i. Men har ni väl flyttat ihop utan att ha diskuterat detta innan så är det väl rätt svårt att komma med sådana krav i efterhand. Men ta upp det med honom tycker jag absolut du kan göra - ni måste ju kunna diskutera frågan! Han kanske inte heller har lust att fortsätta med det där egentligen när han har ett nytt liv med dig! (såna där överenskommelser brukar väl ofta gå i kras när man träffar någon ny...)
Skrivet av    Mustardseed

Ta upp det!

Jag tycker absolut att du ska ta upp det med honom. Att ha lån ihop med ett ex är inte bra varken juridiskt eller känslomässigt. Det normala är väl att exet löser hans del till marknadsvärdet. Har hon inte råd får de sälja den. Jag tycker att huvudfrågan är varför han låter exets ekonomiska situation gå före er. Det är inte acceptabelt, om det inte är så att det handlar om hans barns väl och ve, då är det mer förståeligt. HUR du ska ta upp det får du nog känna själv, det är svårt att råda, men ATT du ska göra det är självklart. Det är inte bra för er relation att en sån här sak blir outredd. Hoppas det går bra, fråga gärna mer, om du vill. Du ger lite för få detaljer för att man ska kunna ge ett bättre svar.
Skrivet av    2much

bra lösning

låt exet köpa den halvan hon inte äger så blir hon fri från sin exman något som hon borde uppskatta.
Skrivet av    sälj

jag

jag skulle inte vilja att min sambo ägde en bostad ihop med sitt ex, faktiskt. I ditt läge skulle jag nästan KRÄVA att dom sålde den...
Skrivet av    cajo

Jag vet inte

vad han tycker egentligen. Jag vet nog inte vad de har kommit överens om heller. Men nu har det gått 1 ½ år. Jag känner att jag vill att han ska lösa detta \"gamla\", men att jag inte har rätt att ställa såna krav då det innebär en massa strul med X mm. Men man kan ju inte gömma sig hela livet från en jobbig situation heller.
Skrivet av    Pencil

Jo,

de måste nog sälja då, för jag tror inte hon har råd att köpa ut honom. Från början var det för barnets skull, sen har det väl bara rullat på. Det är ju bekvämt att inte behöva ta upp en ev försäljning. Hur menar du med inte bra juridiskt?
Skrivet av    Pencil

Tråkigt att ta upp...

...men ifall det blir en separation eller, ännu värre, ett dödsfall är det väldigt mycket mer komplicerat ifall de inblandade äger saker tillsammans med ex. Jag kan inte det exakt, men vet att det är bättre att ha fixat såna papper när allt är frid och fröjd. Prata med banken om sådant, om ni till exempel ska köpa hus. De kan det.
Skrivet av    2much

Okey

jag får försöka hitta på nåt bra sätt att ta upp saken med sambon. Jag vill verkligen inte att det ska låta som att det bara är pengarna det gäller, för det kan nog lätt låta så, om jag tar upp att jag vill att han säljer eftersom han inte har nåt ansvar för hennes ekonomi längre. Men men, jag ska försöka. Tack så länge :)
Skrivet av    Pencil

Artiklar från Familjeliv