Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fråga om vårdbidrag

Skrivet av mammaH
Hej! Jag har två barn med TS. En kille som är i tonåren och som (nästan) alltid fungerat både hemma o i skolan.
Sen har vi lilltjejen på 9 som ska utredas, men som med 99% har TS.
Min fundering är om det finns nåt alternativ att lösa hennes eftermiddagar.
Just nu är jag barnledig så hon kommer hem efter skolan varje dag. De första timmarna när hon kommer hem måste hon vila (hon är totalt slut efter en skoldag), göra evt läxa och släppa ut massor av tics som hon lagrat under dagen. Vi ser det som en omöjlighet för henne att tillbringa några timmar på fritids efter skolan och _orka_ fungera.
Men snart är min barnledighet slut och jag kommer inte att ha möjlighet att finnas hemma när skolan slutar. Finns det chans (ellre hur gör man??) att söka vårdbidrag eller något annat för att täcka upp iaf någon timma/dag??

Storebror har alltid kommit hem eftersom jag var barnledig hans första 5 skolår.
Svar på tråden: Fråga om vårdbidrag

Kan ni inte

söka kontaktperson till henne eller någon form av avlösarservice? Hur många timmar rör det sig om som hon får vara ensam? Hur gammal är storebror? Kan han vara hemma som backup i någon timme? Men visst kan du söka vårdbidrag. Isåfall skicka in ansökan direkt. Komplettera med läkar och psykologutlåtanden kan ni göra i efterhand. Det är inlämningsdatum på ansökan som gäller som startdatum. Om ni får beviljat VB så får ni retroaktivt från ansökningsdatumet. (VB är pensionsgrundande men inte SGI-grundande.) Vad bra att ni förstår att hon behöver vila när hon kommer hem. Tom att läsa läxor direkt när man kommer hem från skolan kan vara för tufft för en sån här tjej.
Skrivet av    Fia

Lite info

Är det ett biologbarn så tar du kontakt med FK ang. vårdbidrag. Problemet är att de inte beviljar vårdbidrag om det \"kostar er för lite\". Vi fick avslag för vår sons astma med motiveringen att vi förlorade för lite ekonomiskt eftersom jag ändå var hemma. Varje FK brukar ha en vårdbidragshandläggare som kan råda dig och hjälpa dig att skriva ihop något konkret att fatta beslut utifrån. Om hon inte är ett biologbarn så är du inte berättigad till vårdbidrag och skall därför söka kontakt med biståndshandläggaren i din kommun. Lycka till! /Anna/
Skrivet av    Hosanna

Vårdbidrag

får man för merarbete med barnen. Inte för förlorad arbetsinkomst. Visst kan man gå ner i tid om man får högt vårdbidrag. Men det är inget krav, det väljer man själv. Du kan jobba heltid, det är din rätt som vuxen. Merarbete jämfört med \"friskt barn\" är det som bedöms vid vårdbidrag. FK har gjort fel om den enda anledning till avslag var den motiviering ni fick.
Skrivet av    Fia

Tack!

Ok. Då kanske jag skall ta upp det till diskussion på nytt för vi överklagade inte förra gången eftersom det inte är så enkelt att hinna och orka det med sjukt barn hemma. Fast de ansåg inte att vi hade något merarbete eftersom det är normalt att barn är sjuka. Lite skumt med tanke på att vi under sonens värsta perioder åker till sjukhuset (1.8 mil bort)två till tre gånger dagligen för att slippa vara inlagda åtta mil hemifrån.
Skrivet av    Hosanna

Hej

Jo att barnen blir sjuka är ju normalt och har barnen ingen annan sjukdom än att de är förkylda brukar ju det gå att kurera hemma och det är normalt. Svår astma är en annan sak. Åker ni till sjukhus för behandling ska ni ha ett läkaringtyg om detta att lämna med till FK. Om det är motiverat med de resor ni gör för barnets astma så är det merkostnader i form av bensin ni ska söka om också. Plus den extratid det tar att åka och vara på sjukhuset. Det är väldigt jobbigt att söka och överklaga. Det är merarbete i sig. Precisera noga tidåtgången som ni lägger extra på detta. Astmamediciner ska tas med som merkostnad. Söka tycker jag ni ska göra. Möjligt att de anser att ni ska vara inlagda och VABBA när barnet är sjukt. Men deras motivering som de gett är inte hållbar.
Skrivet av    Fia

Artiklar från Familjeliv