Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

kalabalik vid hämtning på dagis

Skrivet av sammanbiten mamma
Har en go och glad liten 4-årig pojke men som förvandlas till ett monster varje gång vi (pappa el mamma) hämtar honom på dagis. Han skriker, slänger sig på marken, sloss och sparkas. Han vill inte gå hem! Det går knappt att nå fram till honom när han är så ursinnig. Vi brukar hämta vid 15.30 om dagarna. Men vi har även låtit honom gå längre så han får känna efter hur det känns att vara sist kvar på dagis. Det känns som vi har prövat allt från att bara köra den hårda metoden nu går vi punkt slut, och så tar vi den skrikande killen under armen och går, vi har sagt att du får leka i fem minuter sen går vi, vi har bildat pakter då han har bestämt att han inte ska skrika, personalen har talat med honom på dagarna om att han inte ska skrika när han ska hämtas. Han älskar sitt dagis och vi är glada för det men så här kan han inte hålla på. Han är en go kille och den här kalabaliken går över lika fort som den börjar. Hjälp oss!
Svar på tråden: kalabalik vid hämtning på dagis

kan

det vara så, att han skriker inte för att han inte vill gå hem, utan för att när mamma/pappa kommer då känner han sig avslappnad och \"lever\" ut stress eller vad som helst, när han känner sig säker så att säga. Eller så vill han vara på dagis, när ni också är där, eller nåt sånt. Jag tycker att ni ska fortsätta göra så, att bara ta det lungt, och ta honom under armen om han inte vill komma:) det kommer nog att bli bättre:)
Skrivet av    ziru

Jag kunde skriva

under ditt inlägg då vi har det exakt likadant med vår 4åriga son. Han bli helt uppspelt när vi kommer och härjar och far. Så fort vi kommer ut i bilen så vänder det och han sitter helt lugnt och berättar om vad han gjort på dagen. Har tyvärr ingen aning hur man kommer ur det här...Tar också gärna emot tips!
Skrivet av    Marie

Hade samma problem

med mitt barn förra året. Då tyckte personalen på förskolan att det bästa var att jag ringde 15 min innan jag kom för att hämta. Då hann personalen förbereda sonen på att snart ska du hem. De hjälpte honom att avsluta det han gjorde och klädde på honom ytterkläder etc. När jag kom så satt en glad som färdigklädd i hallen och väntade. Bara att gå ut! Så har de gjort med många barn på vår förskola och det har \"gått över\" med allihop!
Skrivet av    Annjo

Inte ett ovanligt problem

I min dotters grupp var det många som bettede sig på det viset i olika perioder. Nästa alla föräldrar hämtade samtidigt så det var lite kaotiskt i kapprummet då. Också någon av fröknarna gick hem vid samma tid så att stanna kvar längre hade inte fungerat så bra.Jag har varit ganska hård och tagit min dotter under armen och gått hem på en gång då hon börjat skrika (Både från dagis och lekparken.) Är hon redan hysterisk så hjälper ändå inga argument. När jag inte orkar längre så sätter vi oss på en parkbänk eller så och lugnar ner oss. Det brukar gå ganska bra när vi väl kommit en bit ifrån lekparken eller dagis och hon inser att vi verkligen är på väg hem oavsett vad hon säger. Däremot så är jag inte oresonlig om hon har bra argumet. Hon kan få visa mig någonting hon gjort eller lärt sig Och hon får rita eller bygga klart om det bara är lite kvar. Jag har också använt mig av belöningar som - Om du klär på dig på en gång nu så hinner vi gå till lekparken och leka en stund eller leka med XXX. Om andra barn går hem samtidigt kan man locka med att de får göra sällskap på vägen en bit eller göra det till en tävling vem som blir klar först. Pippi har en bra fras - Om ni inte går hem så kan ni inte komma tillbaka och det vore väl synd. När hon betett sig illa och inte velat gå hem från lekparken så har hon inte fått gå dit på ett par veckor. Om man ska kunna gå till parken så måste man kunna gå hem också. (Det fungerar inte på dagis dock) Nu på hösten går det ju bra men på vintern är det jättejobbigt att sätta på overallen på ett sparkande barn så jag hoppas det ordnar sig innan dess.
Skrivet av    milla

Hos oss också.

Vår förskola körde med samma tricks. Jag ringde tio minuter före hämtning och de tog på ytterkläder mm, bara att hämta. Det kändes verkligen mycket lugnare.
Skrivet av    Mari

Helt normalt.

Jag hade låtit honom leka 5-10 min medans jag gick in på dagis och skrotade lite och sedan skulle jag gå hem med honom. Han får ju vara ledsen för att lämna dagis. Tänk att det är bra att han kan visa känslor!:)
Skrivet av    Småbarnsmamma

Det låter jättebra

På vårt dagis är oftast alla barnen ute och påklädda vid hämtningen (och lämningen) och då är det lättare. Det spara mycket tid och möda för oss föräldrar att lämna och hämta ute. Men vissa dagar är de förstås inne.
Skrivet av    milla

det är bara att ta han under armen och gå :D

det är vad jag har gjort iaf och det har funkat. När de kommer i den fasen går det som inte att resonera med dem. Packa ihop hans saker lungt i en påse/väska och hämta honom när du är klar, blir den en massa fjant så ta han under armen och gå. lycka till jonas
Skrivet av    padre

Artiklar från Familjeliv