Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vikarie

Skrivet av Vikarien
Jag har tagit ett studieuppehåll för närvarande från lärarprogrammet och ville ut i skolorna och arbeta för att få erfarenhet eftersom jag tidigare aldrig arbetat inom skola eller barnomsorg. Jag ska för första gången få vikariera som lärare i en skola och känner mig lite nervös. Det är en årskurs femma som jag ska ha i två dagar och vill gärna ha lite råd av er som arbetar ute i skolan. Kanske är det en hel del dumma frågor som jag kommer att ställa er och det känns skönt att kunna få göra det så här anonymt :-)
Hur ska jag ta emot barnen på mogonen? Ska jag först och främst bekanta mig med dem genom att presentera mig själv och sedan be dem göra detsamma?
Vilka förväntningar finns det på en vikarie?
Jag har en del praktikerfarenhet från mina studier men jag har aldrig fått vara med att planera eller riktigt medverka vid lektioner utan agerat mer som en medhjälpare och observatör, därför ville jag ut i verkligheten! Tror ni att det här håller?
Svar på tråden: Vikarie

Antagligen

och förhoppningsvis har läraren du ska vikariera för, förberett arbetet som klassen ska göra. Börja du med att presentera dig och låt dem ställa frågor till dig. Men då du ska vara där endast två dagar, så behöver det inte bli någon djupare presentation. Barnen kan säga sina namn eller så kan du ropa upp dem efter klasslistan. Jag tror att du kommer att få en bra inblick i läraryrket, genom att vikariera. Under mina år som lärare har jag ett flertal år varit anställd som fast vikarie och man lär sig otroligt mycket under sådana premisser.
Skrivet av    Anonym

Tack för de goda råden!

Jag måste erkänna att det pirrar ordentligt i magen på mig inför morgondagen. Läraren har förhoppningsvis förberett allt och jag hoppas att det lärarlag jag ska arbeta med ger mig det stöd jag kan behöva.
Skrivet av    Vikarien