Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fråga om vagnar...

Skrivet av rutansmamma
Jag ska få min 2a i maj då är min dotter 2 år o 2mån..

Nu undrar jag hur ni som har småbarn gjort med vagnen..

Måste man ha den där breda historien eller funkar det med ståbräda??

Planerar att bära i sjal mycket också men inte konstant.
Svar
Så olika
för olika människor! Jag har precis 2år och 2 mån mellan mina första. Vi har inte bil och går+ åker buss mycket. Vi köpte en begagnad Inglesina (syskonvagn på längden) och den är SUPER.
Skrivet av    Elsa B
Beror på vad du ska ha vagnen till
Jag hade ju båda mina tjejer hemma på heltid och vi var väldigt mycket ute, så de både sov i vagnen och hade kompisar där (ibland hade jag 4 barn samtidigt i vagnen). En 2-åring kan också bli trött i benen och vilja vara liten och sitta i en vagn. En tvillingsulky som jag använde var min livräddare. Den går att lasta med alla saker man kan behöva ute en hel dag. En vinterdag behöver man ju ibland också fler saker än en sommar dag, då man kan behöva extra filtar, termos med varm dryck, kanske en engångsgrill om man ska göra lunch ute osv. Jag hade ibland också en pall med mig som jag kunde sitta på. Ombyte för 2 barn, blöjor, extra filt att täcka över om de ska sova på dagen, sandleksaker, vuxenprylar... På sommartid tog jag även med mig en solstol när vi satt i sandlådan, det är ju ofta mer bekvämt än att sitta på en träbänk.
Skrivet av    Lena_O
Skulle inte klarat oss utan
tvillingvagnen.Har en Teutonia på längden som går att montera ner till singel vid behov och en tvååring blir lätt trött och kinkig om man inte har tillgång till bil.Vi har ingen bil och för oss skulle det inte funkat utan.Men det beror förstås på hur mycket ni är ute och går.
Skrivet av    Cecilia m fem+bf 16/4-06
Vi...
har inte haft nån vagn till bebisen alls (bär i sjal) och storasyster går och har gjort så sen hon lärde sig. Supersmidigt att inte ha nån vagn alla satt släpa på! :) Har 20 mån. mellan mina.
Skrivet av    Venus
Vi har använt ståbräda
och det har fungerat utmärkt. Så har jag även burit den lilla i sjal när L behövde sova/vila sig. Vi har inte känt något behov med en tvillingvagn.
Skrivet av    Sol
och vi är mycket ute
skall tilläggas. Så det har blivit långa promenader. Och ändock har vi inte haft behovet av en tvillingvagn. Men då har vi åándra sidan haft sjalen tillhands.
Skrivet av    Sol
Nej självklart
beror det på åldersskillnaden.Har man ett år eller tom mindre emellan är det däremot svårt att klara sig utan,det kan jag lova. Tycker det verkar ha blivit lite fult/icke-pk att ha tvillingvagn?Varför?Spelar väl ingen roll,men det är lite intressant att det blivit så.
Skrivet av    Cecilia m fem+bf 16/4-06
Det beror helt på
era behov och barnets vilja att gå. Min stora tjej var 1½ år när tvåan kom. Då kändes självklart att ha en syskonvagn. Vi använde den dagligen under 2 års tid. Så kom trean när tvåan var nästan på dagen 2 år och vi sålde syskonvagnen efter en månad och har bara vagn till minstingen sedan dess (ingen ståbräda heller). Min tvåa vande sig väldigt fort vid att gå flera kilometer i taget...bara man gick i hennes takt. Visst tog det närmare två timmar att gå till affären och tillbaka (3-4 km), men det gjorde ju inget. Fundera på era behov av vagn till båda barnen och kolla även på \"stora\" barnets förmåga att gå själv. Är det så att du kommer att bära den lilla i sjal en hel del kanske det räcker med en vanlig vagn och sjal. Kramisar
Skrivet av    Ango m. Paulina -00, Simone -02 och Victor -04
Ingen syskonvagn
Jag har 15 månader mellan barnen och har inte använt syskonvagn (köpte en när sonen var 6 månader och den har använts ett dussin ggr och har stått oanvänd de senaste 3 månaderna.) Istället har vi burit sonen i sjal och dottern har åkt vagn. Har fungerat utmärk. Vi hade en liggvagn som användes som dagbädd i 4-5 månader, men han låg aldrig i den när han var vaken. Nu är dottern 2 år och 2 månader och går mest hela tiden eller åker i sulky. Sonen 11 månader bärs mest, men åker numera sulky ibland. Skulle vi haft bil och körkort så skulle vi aldrig använda vagn.
Skrivet av    Susanna med Tova & Torkel
Beror på livsstilen
Håller med sign \"Cecilia m fem\" och undrar även jag varför så många verkar vara så hilma anit tvilling/syskonvagn? Ettan var 18 mån (eg 16 mån, prematurfödd) när tvåan kom. Vi använde syskonvagnen i ca 10 månader, gick successivt över till tvillingsulky (EL Softy Duo) när tvåan passerat 8 månader. Använder oftast tvillingsulkyn. Den är perfekt, storebror går oftast och helst själv men vi kan erbjuda honom att kunna vila/sitta, sova (barnen sover båda tillsammans i sulkyn, 2 år 9 mån resp 16 mån gamla) och när man åker tunnelbana i rusningstrafik tycker jag det är super att kunna ha båda sittandes i vagn. Givetvis är målet att avintroducera vagn och att barnet inte skall sitta i onödan, men det skall ju vara lite praktiskt och flexibelt också. Med lillan i sjal och store hållandes handen hade då jag inte åkt in till stan för att handla, precis...
Skrivet av    Annika m trean bf 9/5-06
Så sant
Jag tror att några saker man ska tänkapå om man behöver elelr inte behöver är: * Trafiksituationen (vi får bl.a. gå en halv km längs en 70 väg med en å på andra sidan till affären - hade jag inte vågat med lösspringade 2 åring) som ni rör er i. * Hur mycket ni behöver vara ute när båda väntas sova (är vi OFTA) * Om du ska dra hem mat från affären (jag har ofta 15 kg på ryggen och 15 kg på vagnen (kolla att du har en vagn som pallar för sånt om du behöver det! En del är superveka och tar max 5 kg)) * Om du behöver flytta dig snabbt (längre sträckor)(Jag springer alltid till bussen ;-))
Skrivet av    Elsa B
Jag hade inte överlevt utan sulkyn...
För det var samma här att tjejerna sov tillsammans i vagnen, alla saker man har med sig (blöjor, ombyten, välling, kaffetermos, leksaker, vatten, handduk, mellanmål...). Förstår inte hur andra kan bära på allt man ändå behöver ha med sig när man går ut. Kan säga att mina tjejer har absolut inte rört sig mindre än andra barn, snarare tvärtom så har döttrarna fått sån vana av att gå och röra sig så fram till idag (de är i tonåren idag) så är tjejerna mer rörliga än de flesta av sina kompisar som hade kortare \"vagnstid\" eller vad man ska kalla det... Dessutom så var jag mer ute i friska luften än många andra var. Och det ger verkligen resultat idag. Här tvekar de inte en sekund att ta en promenad till en kompis på 45 minuter i ösregn. Enda gångerna det frågar om skjuts är mer om de har en kompis med sig som inte orkar gå eller vänta på någon buss... ;) Nä vagnen är guld värd till mer än att låta barn sitta säkert i trafiken och vila sina små ben. Den är även ett toppen lastningsverktyg och sovplats. Hur skulle man annars kunnat handla på dagarna också? Jag hade omöjligt kunnat burit på alla saker man har med sig ut samtidigt som att hålla reda på 2 busfrön med egna viljor och då bära på 2 matkassar, kanske några kilon potatis?
Skrivet av    Lena_O
Håller absolut med...
och jag är en sån som hellre har allt än saknar något. *s* Så här satsar vi både på sjal och på syskonvagn. Har haft användning för båda tidiagre då allt hänger på vad man ska göra och hur omgivningen ser ut. Sen när barnen blir äldre är en syskonsulky guld att ha, jag har små barn som gillar att gå men det betyder inte alltid att de orkar länge och dessutom är det ju alltid bra att få med sig lite packning. Ska man in till stan tex så har jag helst mina i vagnen, jag kan inte uträtta ett dugg annars. *s*
Skrivet av    Asereht
Det går att vänta
Jag har bara 16 mån mellan mina stora så jag tycker att jag hade jättenytta av syskonvagnen. Hade den med överallt, saknade den jättemycket när barnen växte ur den - det gick ju att packa så mycket i den! Skulle jag få en täting till skulle jag helt klart vänta med att köpa syskonvagn därför att bärsjalen har blivit uppfunnen! Minstingen bär jag alltid i sjal och tycker att det är bökigt att släpa på vagnen. Då skulle jag kanske få användning för den oanvända vagnen som står och \"häckar\". Håller ändå med Annika om livsstil. Det beror på hur mycket ni är ute och på vilket sätt. Kanske det ändå är mer praktiskt med syskonvagn/ståbräda beroende på vad ni gör när ni är ute.
Skrivet av    Mumselimums