Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kanske inte hör hemma här; men jag provar:

Skrivet av Ulrica
Om man som medlem i kommunal har rätt att ta tjänstledigt för att prova på annat arbete? (från sin tillsvidareanställning)Känns lite jobbigt annars, det nya jobbet har 6 mån provanställning.....
Svar på tråden: Kanske inte hör hemma här; men jag provar:

Ja

Det är inte en facklig fråga utan faktiskt en laglig rätt, tror jag. 6 månaders tjänstledighet för att prova annat jobb ska du ha rätt till.
Skrivet av    Sofia*

Stämmer det?

Jag tror dessvärre inte det.
Skrivet av    Pip

anställningstid

Vet inte om det är en nationell regel men i vår kommun måste man ha varit anställd i 5 år för att få lov att ta tjänstledigt för att prova annan anställning. Vi blev tyvärr av med en jättebra pedagog som ville testa ett annat jobb men fick nej till tjänstledighet. Hon sade upp sig på studs och kör utan livlina på nya jobbet.
Skrivet av    lisalei

Hmmm...kan nog stämma....

annars så kan man ju iof flaxa runt och prova på jobb hit och dit...=) varför jag frågar är för att jag sitter i en sits när det handlar om en omplacering för min del, förhoppningsvis kanske jag blir lite \"förskonad\" och kan deala med tjänstledighet, för för min kommun så kommer de ju rätt så lätt undan? Jag har iof bara varit anställd i 3 år, men om de inte kan hitta nån annan anställning just nu åt mig, utan jag får leta jobb på annat jobb på egen hand, borde ju göra dem lite \"tacksamma\"...=) aja, vi får se hur det går. Känns osäkert att fixa situationen själv och sedan kanske allt går åt h***e på det nya jobbet. Är jag krass kan jag sätta kommunen i knipa och kräva att de ska fixa fram nåt annat åt mig...hmm....
Skrivet av    Ulrica

Arbetsgvarorganisationen

Det här hittade jag på arbetsgivarorganisationens hemsida \"Arbetsrätt > Ledighet > Tjänstledighet Tjänstledighet Tjänstledighet för exempelvis en långresa eller för att prova på annat arbete, är inte reglerad i lag. Arbetstagaren har inte någon ovillkorlig rätt till sådan tjänstledighet. Däremot kan han komma överens med arbetsgivaren om villkor för den typen av ledighet. \" Så jag hade alltså fel ovan. Kolla ditt fackförbunds hemsida och se om ni har några avtal för det hela, annars måste du alltså förhandla om den sådan ledighet, det kan dina fackliga företrädare hjälpa dig med.
Skrivet av    Sofia*

Artiklar från Familjeliv