Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Försäkringsersättning

Skrivet av Erika med Loke 0305
Har ni lyckats få någon ersättning från era försäkringsbolag för era utvecklingshämmade barn?
Svar på tråden: Försäkringsersättning

Nepp

Hej Har barnförsäkring via TryggHansa och har anmält Millimeterns \"skada\". Vi fick ingen ersättning eftersom \"skadan\" inte hade uppkommit pga sjukdom eller olycksfall. Troligsvis har funktionshindret funnits redan från början (ärftligt eller av en slump). Däremot gäller försäkringen som för \"normala\" barn, dvs vid olyksfall eller sjukdom, dvs de kommer inte att påpeka att Millimetern har ett funktionshinder ifall hon skulle råka bryta armen.
Skrivet av    Millimeterns mamma

Vad har Millimetern för

diagnos? Loke vet man inte så noga, men neurologen tror att det är ett medfött syndrom. Jag skall ansöka om ersättning ur fosterskadeförsäkringen jag tecknade, men jag är inte särskilt optimistisk. Jag har också Trygg Hansa vid sidan om, men den tror jag, liksom i ditt fall, inte gäller.
Skrivet av    Erika med Loke 0305

Microcefalus

Hej Microcefalus (litet huvud)är den enda diagnosen som Millimetern har, hon är dock väldig \"otypiskt fall\" och alldeles för frisk enligt neurologen - men i \"brist på annat\" så har de satt den diagnosen ;-) Tycker absolut att du ska skicka in en skadeanmälan och få den prövad - vem vet...? Lycka till, det tog oss ca 3 månader från ansökan till beslut (under semesterperioden).
Skrivet av    Millimeterns mamma

Microcefalus här också

Hej! Jag har aldrig skrivit på detta snack tidigare. Jag har en tjej på 3,5 år med enda diagnosen microcefalus och blev jätte intresserad når jag såg att du har ett barn med samma diagnos. Det skulle vara roligt att få kontakt, skriv gärna och berätta om Millimetern.
Skrivet av    Victoria

En till

med Microcefalus. Fast det är ju inte Douglas enda diagnos. Han har det pga sitt kromosomfel.
Skrivet av    Susanne m Douglas 0301 & Ella 0501

Nämen!

Hej Vad roligt att se en till med en så ovanlig diagnos! Millimetern är som din dotter lite drygt 3,5 år hon har som sagt \"bara\" ett litet huvud, omfång ca 45,5-46 cm i dagsläget. Sen i sitt tal, tecknar ibland 4-ords meningar och babblar. Några spridda ord som mamma, boll, buss, ja, tack, katt, mer och min osv. Hon började gå strax efter 3-års dagen nu springer hon, snurrar runt, går baklänges, gungar stående och klättrar överallt! Det händer säker i raketfart just nu... Hon började krypa när hon var 13 månader, sitta vid 11 månader (tror jag - kommer i ärlighetens namn inte ihåg exakt ;-)) Det skulle vara jättekul att komma i kontakt med dig eftersom du har en liten tjej i Millimeterns ålder med samma diagnos. Jag bor i Stockholmstrakten. Hu är det min din lilla? När fick ni diagnosen? Millimetern är ju överlag liten, nåja hon har vuxit massor i sommar så ingen har reagerat på det lilla huvudet förrän vi fick komma till en neurolog när hon var 1 1/2 år och fortfarande är experterna \"förbryllade\".
Skrivet av    Millimeterns mamma

Hej!

Hej! Väldigt spännande att få höra om ett barn med samma diagnos. Min lilla tjej har mycket dålig motorik framförallt på höger sida. Hon låg i sätesbjudning och när hon föddes hade ena foten legat i en konstig vinkel, och hälsenan var för kort. Detta gjorde att vi kom i kontakt med sjukgymnast och läkare på en gång. Sedan upptäcktes det ganska fort att huvudet inte växte som det skulle och att hon bara började greppa med vänster hand. Hon satt vid 7,5 månader, kröp vid 11, reste sig vid 13 och gick vid 2 är och 5 månader. Lite tidigare än Millimetern låter det som. Däremot låter det som Millimetern är mycket duktigare nu rent motoriskt. Min flicka kan inte springa hoppa mm, och hon haltar när hos går. Dessutom har hon en mycket dålig mun motorik också, pratar ungefär lika mycket som din flicka låter det som. Vi använder inte tecket utan är på gång att prova med bild komunikation. Hon är mycket liten för sin ålder men äter som en häst. Kladdar vansinnigt när hon äter pga motoriken. Inga problem socialt vad vi märkt än så länge. En glad och positiv flicka med ett förskräckligt humör. Vi bor utanför Uppsala
Skrivet av    Victoria

Kan inte låta bli

att lägga mig i...*ler* Läste att din dotter har en viss sidoskillnad. Detta tycker jag låter väldigt intressant för det har vår son också. Fast inte så markant som din dotter och för Douglas del är det vänster sida som inte är riktigt som den ska. Då han var liten använde han bara höger hand och vänster arm låg bara still intill kroppen. Nu använder han inte vänster för att stötta sin högra hand. Även om det börjar bli bättre. Han håller ogärna i en kloss med vänster hand (som stöd) om han ska sätta ihop den med en annan som han har i höger hand. Istället låter han klossen ligga på golvet och så jagar han den med den han har i höger hand. Det slutar med att han blir arg och vill att jag ska göra det åt honom. Trots att vi ständigt påminner honom om att använda handen. På dagis tränar de honom i att bre sin smörgås. Samma sak där....han jagar smörgåsen med kniven i höger hand. Inte så lätt att bre när man inte håller fast smörgåsen med den andra handen. Han är dålig på att teckna med vänster hand och tecken där man ska använda båda händerna, tecknar han oftast bara med ena handen. Men, som sagt..han börjar bli bättre på detta. Douglas har inte heller samma motorik i sitt vänstra ben som i hans högra. När Douglas var liten såg han ut som en ostbåge och det var just vad hans dåvarande sjukgymnast kallade honom för. Hur vi än försökte så låg han inte rak då han låg på rygg utan som ett C. Douglas har även han dålig munmotorik. Han kan inte tugga mat utan sväljer den oftast så som den ser ut på tallriken. Han vägrar puréad mat så vi har lite svårt att komma på lämplig mat till honom. Han kan bara säga några få ord, fem tror jag, och dessa uttalar han inte som man förväntar sig att han borde göra. Vet du om den här asymetriska kroppsmotoriken och munmotoriken kan höra ihop med Microcefalus?
Skrivet av    Susanne m Douglas 0301 & Ella 0501

Hej på dej också!

Min dotter har blivit mycket bättre på att använda sin högra hand. Hon väljer alltid att ta saker med den vänstra men är den upptagen så tar hon alltid men den högra. När hon ska bre macka brer hon med vänster men håller emot med höger. Men finmotorikenden är usel, hennes lilla syster född i 0502 (såg att du hade en född 0501) är bättre på att plocka upp småsaker än vad hon är. Kommer ni åt att träna Douglas munmotorik på något sätt, det tycker jag är jätte svårt. Tjejen blir väldigt anti så fort hon upplever att det är någon form av träning, hon har ju i proncip tränats sen hon var nyfödd. Hon är mycket aktiv och tränar den övriga motiriken hela tiden av sig själv, så munmotoriken är vår största utmaning just nu. Beträffande microcefalus så vet jag inte mycket. Den uppfattning jag har fått är att man aldrig vet hur det slår, en allmän utvecklingsstörning eller problem på mer specifika områden. Allt får i alla fall inte plats att utvecklas normalt i den lilla hjärnan.
Skrivet av    Victoria

Hej igen

Åh, din dotter låter lite som min Douglas! Han har också blivit bättre på att använda sin vänstra hand och det är inte så att han inte använder den. Detta har gjort sjukgymnasten rätt förbryllad... :) Finmotorik? Vad är det? Känns det som då det gäller Douglas. Precis som din lilltjej så är vår dotter bättre på att pilla upp saker än vad Douglas är. Vi har precis fått två Chewy Tubes som vi ska träna honom med. Även dagis ska få en. Se länken. Vi har en gul och en grön. http://www8.vgregion.se/Mun-H-Center/Archive/TEMPLATES/TEMPLATES_ITEM/produkt.asp?itemId=539 Sen använder vi en eltandborste för att stimulera i munnen, men han är ju inte så jätteintresserad av att träna och är väldigt känslig i munnen och kräks lätt. Douglas har ett enormt behov av att ha saker i munnen. Allt stoppar han i munnen. Därför har vi hittills inte börjat att träna honom med Chewy Tubes utan han får ha den att leka med. Han får tugga och suga på dem bäst han vill. Senare hade vi tänkt börja träna honom med dem. Han har mycket svårt att tugga och på måndag (24 okt) ska han till spec.tandläkaren och tillsammans med logopeden ska de försöka komma på vad som kan göras för att hjälpa honom. De få ord han kan uttalar han konstigt, oftast låter tom mamma konstigt som han har kunnat säga i 9 månader nu. Även Douglas är aktiv......hypraktiv tom och hans envishet och hetsiga tempo har nog hjälpt honom att komma så långt som han har gjort i sin grovmotorik. Annars hade den någ varit som hans finmotorik. Är din dotters finmotorik lika dålig i båda händerna? Vi har kommit till ett punkt då vi snart inte kan lära Douglas fler tecken då han inte kan klarar av att teckna dem. Många av hans tecken ser precis lika dana ut och då blir det ett evigt gissande och det hjälper varken honom eller oss.
Skrivet av    Susanne m Douglas 0301 & Ella 0501

Intressant

Hej! På en punkt verkar i alla fall Duoglas och min tjej, Agnes heter hon för övrigt, skilja sig åt radikalt. Agnes har aldrig stoppat saker i munnen, inte ens som bebis. Detta gör att jag tyvärr inte tror att sådanna tuber som ni fått skulle passa oss, men jag hoppas verkligen att det kan förbättra Douglas tugg förmåga. Hur gör ni med eltandborsten, borstar ni runt om i munnen? Jag menar tandkött, gommen mm, inte bara tänderna. Logopeden tror att Agnes också är mycket känslig i munnen och vi försöker med munmassge för att förbättra situationen men det är mycket impopulärt. Agnes har något bättre finmotorik på vänster hand. Vi använder inte tecken utan ska försöka med bild kommunikation, mkt pga den dåliga finmotoriken. Det måste vara besvärligt för er alla när han tecknar saker och ni i alla fall inte kan förstå vad han menar. Berätta gärna vad ni kommer fram till på måndag.
Skrivet av    Victoria

Nej

Vår Viggo har en kromosomskada som alltså är medfödd och sådant ersätter de inte.
Skrivet av    Sara med N-01 & V-04 (CDC)

Min dotter

har hydrocefalus, förlåt om ni tycker att jag är på fel sida men tänkte bara säga att hennes skada har vi fått ersättning för, de kunde itne konstatera att den uppkom i födseln elelr i grav o då fick vi ersättning, så sök.
Skrivet av    Kattis med Tova o Tilde