Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ang studier om homosexualitet...

Skrivet av FemaleX
Hejsan!

Har diskuterat ett hett ämne med en släkting tillmig. Han har läst i studier som visar på att homosexuella män ägnar sig mer åt "kvinnliga" sporter tex konståkning och ridning och att homosexuella kvinnor ägnar sig mer åt "manliga sporter" t ex ishockey och fotboll. Dessutom är hommsexuella män mer feminina tex pratar och rör sig feminint, och homosexuella kvinnor är mer maskulina tex talar och rör sig maskulint.

Jag personligen tycker inte att man kan längre dela in idrotter i "kvinnliga" resp. "manliga" eftersom det är så faktiskt att både män o kvinnor ägnar sig åt de flesta. Han *släktingen* hävdar att så länge det finns en överrepresetation av män i en idrott så kallas den "manlig" och vice versa. Utan att lägga några värderingar i det *säger han*. Personligen anser jag att man ej längre kan diskutera och katorisera idrott på detta sätt - eftersom det är inte bara män eller kvinnor som ägnar sig åt en idrott. Jag säger "mandominerat resp. kvinnodominerat" idrott.

Anser att studierna om honomsexuelitet säger väldigt lite ifråga om homosexuella män skulle vara mer feminina och vice versa. Om man har kategoriserat visa idrotter som "manliga" och visa som "kvinnliga" eftersom den en könet är mer representerat än det andra så klart att resultaten blir där efter. Att visa män som dessutom råkar vara gay ägnar sig åt "kvinnodominerade" idrotter och tvärtom kan vara en ren slump, tycker jag. Kan inte se hur det skulle göra dessa individer mer feminina och maskulina!

Vad anser ni? Är jag helt fel ute? Kritik, fakta och synpunkter är välkomna!
Svar på tråden: Ang studier om homosexualitet...

jag tror att

din släkting har en poäng. Jag tror att homosexuella män är starkt representerade i sporter som ridning, konståkning, balett, därav \"fördomen\" ... \"han måste ju vara bög, såsom han struttar omkring i den dräkten\" osv. Vet inte hur det står till på andra hållet - dvs. (lesbiska?) kvinnor som sysslar med sporter som traditionellt sett ses som manliga. När det gäller sättet att föra sig, hur man uppträder och interagerar med andra; jag tror också, precis som din släkting, att många män som är homosexuella - uppträder mer \"feminint\", därmed INTE sagt att alla gör det, eller ens en betydande procent. Någonstans har jag läst/hört att ca 10% av befolkningen är homosexuell, öppet eller inte. Vad gäller bisexualitet tror jag att alla har lite bisexualitet i sig. Pytte-pytte-lite, eller ganska mycket. När jag gick HIV-utbildning på Noaks Ark (för några år sedan nu iofs!) mer eller mindre bekräftades min bild av HBT-personer vad gäller fem/mask. uppträdande. Men som sagt, jag kan inte se att detta skulle vara gällande för majoriteten. Var tionde man du ser på stan är ju inte överdrivet \"feminin\". Och vem ska döma vad som är \"feminint\"?
Skrivet av    znigel m. Linnea

Tillåtande omgivning?

Eftersom det förekommer rätt mycke homofobi, så tycker jag det verkar rimligt att homosexuella killar som gillar att idrotta söker sej till kvinnodominerade idrotter, där de har större utrymme att vara sej själva och just idrotta, istället för att hela tiden behöva bevisa att de inte stöter på någon av killarna i fotbollslaget.
Skrivet av    Raggsockan

de kanske gör vad de vill

De kanske är mindre styrda av samhällets förväntningar av vad män resp kvinnor ska syssla med för sporter odyl. De har redan brutit mot samhällets regler på en punkt (man ska vara heterosexuell), så då kan de lika gärna bryta mot fler och syssla med det de vill istället för det de som män resp kvinnor förväntas syssla med. De är troligen mer vana att fundera på vad de verkligen vill och tycker än medelheteropersonen som i vissa fall aldrig har varit tvungen att tänka efter varför man vill något visst (tex följa könsnormer) mer än något annat. Utan könsnormerna kanske det inte skulle finnas några mans- eller kvinnodominerade sporter eller uttryckssätt? För studierna sa väl inte att homosexuella inte alls sysslar med det de enligt könsnormen ska, bara att de var bättre på att bryta den än heterosexuella? Du skrev \"studier som visar på att homosexuella män ägnar sig mer åt kvinnliga sporter tex konståkning och ridning och att homosexuella kvinnor ägnar sig mer åt manliga sporter t ex ishockey och fotboll.\" Mer än - betyder det mer än vad heterosexuella gör eller mer än de ägnar sig åt manliga sporter... Fast jag håller med dig, vadå \"manliga\" sporter?
Skrivet av    Veronika

Artiklar från Familjeliv