Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tandbortstning

Skrivet av Moa med Ella
Vet att frågan vart uppe tidigare, men jag har problem. Ella 9 månader kniper ihop och vrider sig som en liten ål. Jag har låtit henne lekt mkt med tandbortsten när hon bara hade en tand, men nu när hon har fem och äter vanlig mat måste det ju borstas noggrant. Hon får hålla i min tandborste, eller vi borstar samtidigt. Jag är försiktig men ger mig inte, borstar gör vi med mycket gråt och bråk, om hon var större kunde man ju resonera med hnne. Hur gör ni?
Svar på tråden: Tandbortstning

Byt tandkräm

Kanske en annan tandkräm s a s faller henne bättre på läppen så att hon tycker att det är gott och låter dig borsta. Vår dotter tyckte INTE om alla sorters tandkräm, så det kanske kan vara värt att prova sig fram?
Skrivet av    JessicaF

jo iof

tack, ska pröva!
Skrivet av    Moa med Ella

Vi tog striderna!

När våra barn var i den åldern så tog vi striderna! Bäst blev resultatet med roliga tandborstar sånger. Men genom att ta striderna då och visa att det här var inte något man kunde förhandla om, så har vi efter det aldrig behövt tjata eller bråka om tandborstning. Och vi har två flickor (5 och 9 år) med friska fina tänder.
Skrivet av    Sofia*

Jag låter krångel-Pyret

greja med borsten själv medan jag borstar på storasyster. Sen är ju tandkrämer olika goda. Äntligen har de fattat att barntandkräm inte måste smaka frukt *Ryser* Både Zendiums Shrek-tandkräm och Colgate My first smakar mint - det älskar mina barn. Pepsodents barntandkräm är också god. Vi använder lock och pock och till slut milt våld om det inte går med något annat. Man får inte gå ut ur badrummet förrän tänderna är borstade helt enkelt. Tycker det är enklare att se och nå om barnet halvligger i famnen. Då får man ögonkontakt, kan busa och sjunga något som är på aaaaaa länge och få borstat tänderna. Lycka till!
Skrivet av    Illan

Jaaa! Just det!

Vi sjöng \"Midnatt råder\" i säkert ett år vid alla tandborstningar också för att hon gillade \"tipp tapp\"... Men, att förhandla bort tandborstning har aldrig varit funnits en tanke på, tänderna ska borstas vare sig man vill eller inte.
Skrivet av    JessicaF

Hur noggrannt?

Borsta tvärt av tänderna och se hellre till att hon tycker det är roligt än att bråka om det för att det ska bli ett \"perfekt resultat\" enligt dig. Tänderna ska ju borstas i många år framöver och du vill inte ha en ständig maktkamp om detta i 4 år framöver. Att bråka med en 3-åring om tandborstning vet jag hur mina svärföräldrar tycker att det är: Nästan omöjligt! Låt tandborstningen bli en lek och ta det för vad det är. 3 drag över de 5 tänder som finns är faktiskt bra. Sen skulle jag slå ett slag för \"ingen tandkräm\". Barntandkrämerna är söta och ganska sliskiga i smaken, till råga på allt har de fått dåligt i något test (Vår bostad, tror jag att det var) eftersom de innehåller mer slipmedel än i vuxentandkrämerna. Vuxentandkrämerna innehåller fluor och är oftast ganska starka.
Skrivet av    Gullet m E 0307 & L 0411

Samma här

Min son är iofs bara 2½ år, men tandborsningen har aldrig varit förhandlingsbar. Han har fått vara med själv och välja tandborste (färg/form) när han blev så stor så han kunde det, och vi använder en barntandkräm som är lite mildare. Tandborststunden försöker vi göra till något \"roligt\", sjunger t.ex. alltid tandborstningsvisor. Att slingra sig, vägra öppna munnen, skrika eller bråka har dock aldrig varit något som funkar här. Borsta tänderna är bara något man gör.
Skrivet av    Sara m. Viggo

Ja, bläää!

Tandkräm som smakar tuggummi är ju hemskt! Föredrar de barntandkrämerna som är som \"vanliga\", men lite mildare bara.
Skrivet av    Sara m. Viggo

Köp boken

Karius och Baktus.
Skrivet av    Mamma till 22 kg tung

Inte så populärt

här heller, men det har blivit bättre sen vi köpte en barntandborste med bamse på och bamsetandkräm. Sonen känner igen Bamse och säger Ba :-)
Skrivet av    Zukits med Filip 18/6-04

Så här gör jag:

Vid läggning så läser jag alltid för sonen liggandes i vår säng. Under tiden vi läser, ca 15 min så får han tandborsten med lite tandkräm på. Den suger och tuggar han sedan på en stund, vissa gånger hela passet andra lite mindre. Jag försökte borsta på honom och i början gick det men sedan _stopp_. Mycket bättre att han får i sig av krämen i munnen utan bråk än att ha skrik och gap och en unge som kommer att vägra borsta! Nu är han 16 månader och tuggar och suger på borsten och tycker att det är kul! Ett tag hatade han blotta åsynen av tandborsten.
Skrivet av    Småbarnsmamma

I den åldern ...

tror jag vi helt sonika borstade tänderna under skrik och bråk.Vi sjöng även tandborstningssånger.När de blev lite äldre jagade vi tandtroll i munnen.Man får försöka använda fantasin och göra det så kul det går men i vissa perioder har jag upplevt att inget annat än milt tvång fungerar.Däremot har inte mina barn vägrat tandborstning när de blivit äldre utan godtar att man måste borsta rent tänderna för att inte få hål i dem.De är nu 3,5 resp. 5,5 år.
Skrivet av    Martina med Gabriel 14/6-05+B-00+V-02

Det är "bara" att borsta

inte så mycket mer man kan göra. visst kan man sjunga och ha distraktionsmoment men i längden tjänar man på att bara genomföra det som ska genomföras, med eller utan samtycke från barnet. Blir det grin och banan/ledlöstekniken så lägg barnet i knät, ena armen runt din midja och sedan är det bara att borsta när de grinar, går alldeles utmärkt då de öppnar munnen jättebra ;) Nu sitter de på toaletsiten och öppnar munnen jättebra, 4 och 2 år gamla :) ibland får man genomföra vetorätten som förälder ;) lycka till jonas
Skrivet av    padre

Artiklar från Familjeliv