Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur mycket dator/tv för era 5 åringar?

Skrivet av ledsen och kränkt :-(
Min svärmor o svärfar har börjat kommentera att vår son tittar sååå mycket på tv resp spelar datorspel. När de är barnvakt "tittar han minsann inte alls på tv eller spelar, då gör de bara bra saker som att läsa, skriva" etc.

På vardagarna spelar han eller tittar på tv max 2 tim ( efter 8 tim på dagis) med middagspaus i mitten. Detta för att jag ska kunna laga mat och sedan natta lilltjejen. Ibland väljer han istället att ligga på sitt rum och lyssna på sagor.

Är detta skadligt? Är jag en dålig förälder? Hur ska jag göra livet bättre för mina barn? Pappan i familjen jobbar ofta sent och kommer hem lagom till 5-åringens nattning eller strax efteråt.
Svar på tråden: Hur mycket dator/tv för era 5 åringar?

Min 5-åring

tittar ibland inte på TV alls och ibland blir det kanske 4 timmar en dag. +lite dataspel. Har hon varit ute och lekt mycket eller varit på gympa så kan hon få titta mer. Har hon bara varit inne och gnällt och inte gjort nåt särskilt alls blir det mindre.
Skrivet av    Vera

inte lätt att få ihop vardagen..

Du är ju nästan att betrakta som ensamstående i vardagsruljansen efter dagis, och med en liten är det såklart inte lätt att både sköta det praktiska med matlagning etc samtidigt som man hittar på stimulerande uppgifter åt femåringen. Jag tror iofs inte att det är direkt skadligt för din son att se på tv 2 timmar/dag, men det vore kanske roligare för honom om han kunde göra lite andra saker också. Kanske någon dag att han kan hjälpa dig och göra små uppgifter i föreberedelserna för maten, duka, skära gurka och liknande? Och för att mildra ditt samvete kunde du också komma överens med pojken om att när ni kommit hem från dagis får han FÖRST en egen stund med dig, innan du börjar med de praktiska bestyren. Tex att ni färglägger varsin bild i en målarbok, att ni spelar ett parti memory, bygga med lego eller någon annan liten aktivitet då du är med honom säg 20 minuter. Och SEN börjar du med maten, och då kan han välja att fortsätta med det som du drog igång? Hur fungerar det om han kan sitta och pyssla med något vid köksbordet medan du lagar mat? Ni kunde småprata lite, och vara tillsammans den stunden, och sedan kunde han varva ner med Bolibompa efter maten? Det är inte lätt att räcka till som ensamförälder, och vad tråkigt för dig att vara tvungen att ta emot kritik från svärföräldrarna. De borde istället rikta sin kritik på pappan som väljer att vara borta i arbete under barnens vakna timmar? Fast nu vet jag ju inte skälen till att ni valt denna modell av arbetsfördelning mellan dig och pappan. Men gör du så gott du kan, bra om du ibland kan ha pojken med dig lite mer i vardagsbestyren, och inte bara \"parkera\" honom framför tvn, det är bra med variation i aktiviteterna, och det är bra med föräldratid. Men det är inte _skadligt_ att se på tv, det tror inte jag i alla fall.
Skrivet av    sisla

Tack!

Det var skönt att höra!
Skrivet av    mindre ledsen idag :-(

Vilka bra tips!

De ska jag verkligen testa! Märker att det är lätt att fastna i samma rutiner. Beträffande pappan så lider han mycket av att inte vara hemma mer. Han har lång till jobbet och det är mycket att göra, men det ger så bra betalt så vi får stå ut ett tag till. Jobbar vissa dagar i Oslo också, då är det riktigt långt hem :-) Tack så väldigt mycket för ditt inlägg, det stärkte mitt självförtroende! Tack!
Skrivet av    mindre ledsen idag :-(

bry dig inte om dem

fast det är lättare sagt än gjort men de lever inte ditt liv och kan inte förstå hur du har det. Klart det är tufft att vara själv med 3 barn. själv har jag och min sambo 3 barn (4år, snart 2år och 6mån). Klart det blir kaos! Förstår om du känner att saker och ting blir lättare då den äldre kan titta lite på tv undertiden du fixar iordning med de mindre. Ett tips är iaf att de yngre brukar kunna interagera riktigt bra, iaf mina barn. bara man ger dem chansen. Nu för tiden brukar de få titta på tv då man känner att man inte riktigt orkar med allt på en gång. Men att ta fram som du säger några sagostunder på band, leksaker ex lego eller liknande, brukar göra susen det också. Som regel brukar vi i våran familj \"bara\" titta på tv på helgerna. men det är i den perfekta världen där ungarna mår bra och ingen är sjuk. Föräldrar överhuvudtaget är oftast lite \"besserwisser\" när det kommer till ens egna barn. Antingen får man ta det och bara strunta i det eller så får man säga till på skarpen. Som sagt, det är ditt liv och ingen annan människa ska komma och säga hur du ska sköta ditt liv. själv försöker jag och min sambo ha barnen framför tv/datorn så lite som det bara går, därför att det är relativt belagt att tv/dator i allt för stor utsträckning leder till koncentrationssvårigheter senare i livet. men det betyder inte att de aldrig tittar på tv! Jag vet en del som har sina barn framför tv:n 4-5timmar om dagen, då kanske man börjar höja på ett ögonbryn men har man som dina barn varit på dagis så länge, då kan det vara skönt att få \"slappa\" lite med tv eller liknande. Lycka till jonas
Skrivet av    padre

Tack!

Sedan i måndags har sonen inte velat titta på tv utan bara kurat i sin säng, med sagor, efter dagis. Jo just det, han spelade lite när \"svärisarna\" var barnvakt...det var faktiskt lite humor i det!
Skrivet av    gladare nu...

Vaddå skadligt?

Det beror ju också på VAD han tittar på. Vår tös, snart 5, ser på bolibompa varje kväll. Hon sitter också ca 30min-1 timme vid datorn på kvällarna i väntan på maten. På bolli lär man sig många saker. Spelen hon spelar väljs med omsorg. Just nu lär hon sig engelska. Allt i lagom nivå är bra. TV-debatten är så onyanserad. Precis som om man blir dum bara man sitter vid en tv. Det beror ju på vad man tittar på. Sen ska man naturligtvis göra annat också - springa, hoppa, klättra, cykla, rita, prata, leka rollekar, klä ut sig, bygga lego osv osv. Lagom är bäst.
Skrivet av    Illan

Ja dum blir han inte :-)

När pappan spelade När och fjärran så kunde sonen nästan hälften av bilderna...och han är som sagt 5 år gammal :-) Han tittar på Toon Disney, djurprogram och Bolibompa och sina tecknade filmer, mest disneyfilmer. 1 vecka efter svärpäronens uttalanden så ser jag ganska nyanserat på detta. Mycket med hjälp av era kommentarer härinne!
Skrivet av    ganska glad nu! ...och stolt!

Absolut inte!

Du är absolut inte en dålig föreälder! Men ju mindre barnen tittar på tv nu,ju mindre tittar de på tv när de blir äldre. Och som sagt så är det nyttigt att röra på sig,bestäm hur länge man får kolla på tv varje dag,men sen är det ju viktigt att barnet verkligen tittar på något den vill se,och inte bara tittar för att det inte finns något annat att göra.
Skrivet av    Anonym

Artiklar från Familjeliv