Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sofia eller nån annan vänlig själ! :)

Skrivet av Suzanne, lärarstudent

Jag har fått i uppgift att planera en mattelektion som tar upp något speciellt ur en tidningsnotis, något urklipp eller en nyhet och som jag ska göra en aktivitet kring.

Lektionsplaneringen är ämnad för en 4:a eller 5:a, men problemet är att hitta något nyttigt eller kul!

Har ni något tips om vad jag kan söka på?
Jag menar, OM jag hittade en bra nyhet, låt oss säga t.ex. att jag ser en nyhet om färgglada fiskar i korallrevet som nu kommer till våra zoon för att bli akvariefiskar. Och så står det kanske mitt i artikeln att man rengör akvariet genom att ta en femtedel av vattnet och ersätta det med färskt vatten. Ja, då har jag ju något matematiskt. Hur räknar man ut en femtedel, hur mycket är det och hur beräknar man det om akvariet inte är ett rätblock utan en skål?

Ja, här har man ju en ypperlig nyhet av matematisk natur! Men jag har sökt som en galning efter nyheter på nätet, men jag hittar inget matematiskt för barn i år 4 eller 5. Jo, lite ekonominyheter finns det ju, men det är ju både svårt och urtråkigt för barn i 10-11-årsåldern.

Har någon något tips???? SNÄLLA!!!

Svar
Dagens sydsvenskan
Har en artikel om att vithajar kan simma mycket långre och mycket fortare än man tidigare trott. Det är en utmärkt artikel att både tala om hastighet och stora avstånd utifrån. Dessutom kan man prata om populationsstorlekar osv. Förutom att hajar då alltid är spännande. Sen kan man ju jämföra hur mycket en haj äter per kg kroppsvikt jämfört med en människa. Och rita upp den och räkna ut hur mycket längre den är än barnen i klassen. Och fundera på hur de dricker, de lever ju i saltvatten! Så har du täckt in en hel dag med både matte och no och lite till. Sen får ni väl sjunga \"hajarna\" så har ni fått in musiken också! Hoppas att artikeln finns på nätet också!
Skrivet av    Sofia*
Åååååh perfekt!
Vilken toppartikel du har hittat Sofia! Nu blev jag riktigt sugen på att sätta mig ned och göra en lektionsplanering :) Jag har sökt som en galning efter en bra artikel eller nyhet, men bara hittat nyheter som \"Slatan skadad\", \"Moderaterna beräknas vinna valet\" osv. Inga direkt roliga teman för en mattelektion för 10-11-åringar. Jag har t.o.m. letat i alla veckotidningar, men där står det ju mest skvaller om prinsessan Victoria osv. Hajarna var verkligen en toppnyhet som intresserar eleverna! Du är en riktig klippa Sofia! :) Nu ska jag genast börja skriva ned min planering! Hittade föresten artikeln på sydsvenskans sajt! http://sydsvenskan.se/sverige/article122347.ece Tusen tusen tusen tack Sofia! :)
Skrivet av    Suzanne, lärarstudent
Var så god.
Alltid kul att kunna vara till hjälp. Inte alltid hinner jag med dagens tidning på morgonen när man ska ha i väg både sig själv och två barn. Men i dag är jag hemma med sjukt barn och det var ju tur! Lycka till, hajar brukar vara ett säker kort, de är ju spännande.
Skrivet av    Sofia*
Synd att de är så små
Metro idag hade på sidan 2 en artikel om våldtäkter, att det är vanligare att bli våldtagen av en närstående än av en främmande (överfallsvåldtäkt). Det var mycket statistik med. Men vithajar är säker bättre än våldtäkter för 10-11-åringar.
Skrivet av    maisy