Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Håll tummarna idag!!

Skrivet av Frida m N o L
För idag är det röstning i nämden om vi Nackabor ska få ta hand om barnomsorgschecken själva!! Hoppas hoppas hoppas nu politikerna vågar rösta fram det här!

/Frida
Svar på tråden: Håll tummarna idag!!

Tummar hålls!

Spännande om det verkligen går igenom!
Skrivet av    Bibbi m Juni + 3 söner

Håller tummarna

och önskar att det med en check sprider sig fort till resten av sverige.
Skrivet av    Petra m. 6 troll

Håller tummarna!

Hoppas att det går igenom och att det sedan sprider sig över resten av Sverige. Det behövs en förändring och vi får hoppas att den börjar i Nacka!
Skrivet av    TheresS

röstar de

om sjukhuschecken ochså? det skulle jag vilja för då skulle vi klara oss bra, vi är kärnfriska! Jag vill ha kommunaltrafikchecken ochså och öfchecken bibliotekschecken...... Jag hoppas inte att det går igenom för jag vill inte att barnomsorgen ska specialbehandlas när det gäller subventionerad verksamhet i samhället, antingen så sänker vi skatterna rejält och betalar mer av de faktiska kostnaderna för de vi faktiskt nyttjar eller så får vi acceptera att vissa saker subventioneras fast man inte nyttjar dem.
Skrivet av    moa

nej de röstar om barnomsrogschecken

vare sig du vill eller inte ;) Och det hela handlar om det ska vara ok att starta familjedaghem där enbart egna barn ingår i barngruppen. Som det är nu får man som familjedaghem pengar för både egna och andras barn, men det förutsätter att man har andra barn än egna i verksamheten. Jag tycker att valfrihet är något bra så jag välkomnar detta! Och vi hemmaföräldrar fortsätter iaf att vara en god affär för våra kommuner! Vi kostar mycket litet jämfört med dagisfamiljer även om vi får en liten barnomsorgscheck. Mvh, Frida
Skrivet av    Frida m N o L

men vilka kan

nyttja denna \"lilla\" barnomsorgscheck? Det är de som redan kan vara hemam idag! Dde som inte har den ekonomiska möjligheten, tex ensamstående kommer antagligen att behöva arbeta ännu mer eftesom ska staten betala föräldrar för att itne förvärsarbeta, utgiften kommer att behöva tas igen någonstans och då höjer man antagligen avgiften till förskolan och då gynnas inte de barnen. Jag vet inte om du eller jag kostar mer/mindre än någon dagisfamilj, jag har ju som sagt inte haft några sjukkostnader varken för mig eller barnen så jag kostar nog samhället mindre än de som har \"sjukare\" familjemedlemmar. Frågan är om hemmafamiljer kostar så mycket mindre, vad kostar eg. en dagisfamilj om man räknar både vad de skattar, vad arbersgivararen betalar in och deras konsumtion och vad de får i barnomsorgsubvention, Får dessutom hemmafamiljer pengar direkt i fickan så är nog kostnaden mer för dessa om man lägger till vad de även nyttjar, varken öf, musiklek, parklek, badhus eller lekplatser är gratis, och dessa nyttjas mycket mer av hemmafamiljer än dagisfamiljer och dessutom bidrar de med mindre intäkter till statskassan. Gärna valfrihet, men då ska valfriheten finnas för att föräldrarna ska vilja förvärsarbeta, låt gärna varje barn få en \"check\" och den kan betala vilken omsorg som helst så länge föräldern förvärsarbetar. Vill man då så kan pappa anställa mamma för at ta hand om barnen, och betalald de sedvanliga avgifterna och skatterna. Barnfamiljer får idag mycket bidrag från staten, jag kan inte kräva mer, som barnfamilj, utan känner att jag måste se till helheten och inte bara till mig själv och då tycker jag att det finns mycket viktigare saker att lägga pengarnan på än ett bidrag till mammor som vill vara hemma (för det kommer att bli mammor som nyttjar bidraget!)
Skrivet av    moa

Men

man anställer ju sig själv. För att få checken måste man ha f-skattesedel, sedan sköter man själv sociala avgifter. Och själklart betalar man inkomstskatt på den lön man tar ut. Den sedanliga barnomsorgstaxan betalar man också. Kort och gott blir man alltså dagmamma åt sina barn. Och det borde väl vara helt i sin ordning? Eller blir det mer på riktigt om jag är dagmamma åt grannens barn och grannen åt mina?! mvh, Frida
Skrivet av    Frida m N o L

fast det är väl

en himla skillnad på barnomsorg och sjukvård i det fallet! Man kan vara kärnfrisk i femtio år och sen plötsligt bli sjuk, eller förbli kärnfrisk hela livet. Därför är det rimligt att man är med och betalar även om man inte utnyttjar det just idag! Det vet man aldrig. Däremot vet man med 100 % säkerhet att alla barn behöver någon form av omsorg!
Skrivet av    Emma

ja just det...

då kan du vara med och betala barnomsorgen fast du inte nyttjar den!
Skrivet av    moa

vi är ju med och betalar!

min familj bidrar med en rätt många kronor. Så det är inte mer än rätt att vi liksom alla andra får en bit av kakan vi med. Du tror äl inte vi kommer bli skattebefriade bara för att vi får några kronor av barnomsorgspengarna?
Skrivet av    Frida m N o L

men du

nyttjar antagligen en hel del annat av det som är statligt subventionerat, eller hur? Kanske saker som andra _inte_ nyttjar, menar du att de då ska få ta del av den subventionen? eftersom de är med och betalar! Om du anser att andra inte ska få ta del av subventioner de inte nyttjar, hur kan du då mena att de som inte nyttjar barnomsorgen ska få ta del av den subventionen? Var ligger skillanden mellan barnomsorgssubventionen som alla inte nyttjar och andra subventioner som alla inte nyttjar? Jag får liksom inte ekvationen att gå ihop.
Skrivet av    moa

om du hade läst

mitt tidigare inlägg där jag förklarade att man måste starta eget företag som familjedaghem för att få pengar kanske du hade förstått? Eller menar du att dagmammor inte ska ha lön? Eller är det bara barnomsorg på riktigt om jag tar hand om exempelvis grannens barn och grannen tar hand om mina??
Skrivet av    Frida m N o L

jag kan bara

inte förstå att man vill ha betalt för att ta hand om de egna barnen. Det är inte samma sak som att utföra en tjänst åt någon annan.
Skrivet av    moa

jag har inget emot en skattesänkning

istället - det skulle ge samma effekt - mer valfrihet och möjlighet för oss att vara hemma med våra barn. varför hänger du här överhuvudtaget? Finns det inget dagissnack där du kan vara och ondgöra dig över oss hemmaföräldrar? /Frida
Skrivet av    Frida m N o L

varför ska jag

(som hemmamamma) hänga på ett dagissnack och ondgöra mig över dagis när det är hemmaföräldraras orimliga krav som jag vänder mig emot? För du förstår det finns hemammammor som inte tycker att staten ska betala det frivilliga valet att vara hemma utan anser att familjer bör försörja sig själv och inte leva på bidrag. Så att jag inte håller med alla hemmamammor ger det dig inte rätt att kräva att jag ska skriva någonanannstans! Acceptera att det även finns olikheter mellan hemmamammor!
Skrivet av    moa

ja men absolut!

jag fick bara för mig att du inte gillade att en del vill ta hand om sina barn hemma. Fel av mig, jag borde inte ha tolkat så fritt! Du har all rätt i världen att tycka att det är orimligt att vi får ta del av subventioneringen, liksom jag har rätt att anse att det är bra att vi nu får det. Jag är inte säker på att jag alls tycker att barnomsorgsubventioneringen i sig är rimlig. Det låter lite galet för mig att subventionera det till 90 procent. Så en skattesänkning vore kanske bättre, då skulle det heller inte behövas någon \"lön\" till oss som fixar barnomsorgen själva. mvh, Frida
Skrivet av    Frida m N o L

har inget alls emot att

man vill ta hand om sina barn själv, det jag är emot är att man ska få betalt för det. Jag tycker inte att det finns någon särskilt subvention att ta del av, eftersom det finns många saker i samhället som subventioneras och vissa tar jag del av och vissa inte. Är jag hemma väljer jag att inte ta del av den omtalade barnomsorgsubventionen. Jag kan inte begripa varför vissa tycker att den är något som ska delas mellan alla, det görs det inte med någon annan av alla de subventioner som finns, där gäller det take it or leave it. För mig verkar det mest handla om avundsjuka och en vilja att få betalt för att kunna ha en högre standard. Hur man nu kan vilja leva på bidrag.... Om man verkligen tänkt sig att vara hemma med barnen så kan man planera för det ekonomiskt innan man får barn, tex spara innan eller varför inte låna på bank, det gör man för att köpa bil eller hus, varför inte för att få det liv man själv vill ha?? Sänk gärna skatterna och låt var och en betala mer av det man faktiskt nyttjar, men då ska det även gälla andra saker än barnomsorgen.
Skrivet av    moa

Tja vi tycker olika

och kommer knappast enas :) Och det är inte mycket mer att säga om saken. mvh, Frida
Skrivet av    Frida m N o L

Artiklar från Familjeliv