Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag fyller 30 :-)

Skrivet av Emeli med Axel 0308 och Elsa 050427
Roligt va???!!! Nej då. Men jag har i alla fall fått lite vinkar om vad jag ska få i 30-årspresent. Saken är den att min smabo måste ha hjälp med exakt VAD han ska köpa. Vad det är jag vill ha. Problemet är att jag inte riktigt själv vet vad jag vill ha. I alla fall ska jag få ett objektiv till min Canon EOS 350D. Och jag vet inte om jag ska välja ett zoom, ett tele eller ett vidvinkel. Vad skulle ni välja i första hand av de tre? Och vilken sort? Är Canons objektiv mycket bättre än Sigmas?

Emeli
Svar på tråden: Jag fyller 30 :-)

Vad har du för gluggar nu då?

Vad har du för objektiv nu dåra? Objektiv finns ju i massor av prisklasser, Sigma har väl några som är riktigt skarpa medan en del är sunk. Det Sigmat jag har är jag nöjd med, men den är väl inte så himla bra på en dslr, inte tillräckligt mycket vidvinkel. Men som sagt vad har du nu måste vi ju få veta först å främst. (Sen finns det ju Tamron, Tokina mfl som också gör objektiv som passar till Canon)
Skrivet av    LottaJ

Jag har ju

inget objektiv förutom standardobjektivet (28-55). Så jag har ingen aning om vad jag vill eller bör ha. Emeli
Skrivet av    emeli

18-55 menar jag *imt*

a
Skrivet av    emeli

Några trevliga alternativ

Det absolut mest prisvärda objektiv man kan ha är ett fast Canon 50mm/1.8. Av diverse olika anledningar är det billigt att göra dessa väldigt bra, de kostar därför bara en dryg tusenlapp. Fasta 35mm, som Canons 35mm/2.0, är egentligen mer lämpade för digitala hus - men betydligt dyrare (omkring 2500-3000kr för ovan nämnda objektiv). Ett annat väldigt bra och omtyckt objektiv är Tamron SP AF 28-75mm 2.8 XR Di LD Asp IF Makro, trots sitt otroligt besvärliga namn. ;-) Det kostar mellan 2800 och 4000 ungefär, beroende på var du köpet. Nu har du ju redan ett 18-55, om du tycker att det duger för dina ändamål så du kanske vill ha något som går mer åt telehållet? Där är det ju svårare, så fort man vill ha lite tele kostar det genast väldigt mycket nytt. Ett mycket omtyckt teleobjektiv är Sigma EX 70-200/2,8 APO HSM DG, men det får man ge 7000-9000kr för. Går man ned en prisklass på telesidan finns Tokina AT-X AF 24-200/3,5-5,6, som anses bra för den klassen. Men med budgettele får man alltid räkna med att bli besviken ibland, om man inte har väldigt låga krav. Det var några tips. Hoppas det är någon hjälp.
Skrivet av    PPP

En fundering....

kanske ett objektiv som klarar av macro? Isåfall kanske Sigmas 50 mm f2,8 kan vara något? Annars tycker jag egentligen att 50 mm är rätt trist, största fördelen är att det är så pass ljusstarkt, annars är det rätt begränsande. Så med tillägg om vad PPP skrivet så kanske ett tele med macro-funktion på kan vara något? Har inget exempel dock.
Skrivet av    LottaJ

Läste givetvis inte PPP så noga=)

Han nämner ju macro i sitt inlägg. Fast jag vidhåller tele med macro på.
Skrivet av    LottaJ

;-)

En så kallad killtitt? Tyvärr är det ju ont om bra objektiv med rejält tele+makroläge. De där 28-300 och liknande med makroläge brukar ju få rätt usla omdömen vad gäller optisk kvalitet.
Skrivet av    PPP

Alternativt kan man ju

köpa en hyfsad zoom och sen köpa några försättslinser ifall man vill testa macro. Jag gav inte många 10:or för mina försättslinser på tradera.
Skrivet av    LottaJ

Jag använder nästan uteslutande

mitt 18-55 och 50/1,8. Har ett 75-300, men fotar inte på det sätt så att det behövs. Det jag saknar är ett macroobjektiv, kör lite med 18-55 men det är inte så bra närgräns på det. Så det beror ju på vad du vill ta för bilder.
Skrivet av    Notte m tjejer

Artiklar från Familjeliv