Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur ska vi gå till väga?

Skrivet av Frida
Vi är två tjejer som varit tillsammans i två år nu, och känner verkligen ett sug efter att skaffa barn. Men hur ska vi gå till väga? Vi vill helst ha en anonym donator, har hört att man kan beställa spermier från USA, hur funkar det? Vad kostar det? Är det dumt att försöka inseminera på hemmaplan eller är det där man bör börja? Hur fungerar närståendeadoption? Hur kan man dela föräldrarförsäkringen, är det någon skilldnad om man är ett homopar?

Bör tillägga kanske att vi ska gifta oss i februari, eller "registrera partnerskap".

Vore jättetacksam för svar,
Frida
Svar på tråden: Hur ska vi gå till väga?

Tror inte...

...att det går särskilt bra att göra heminsemination med anonym sperma. Det är inte heller tillåtet att göra inseminationer med anonym sperma på kliniker i Sverige, utan då blir ni tvugna att vända er till storkkliniken i Danmark (http://www.storkklinik.dk) eller motsvarande. Kolla på www.regnbagsfamiljer.se! Den sidan innehåller massor med bra info.
Skrivet av    Minnea

Och lycka till!

Glömde ju att säga det.:)
Skrivet av    Minnea

Lite svar

Det finns flera olika varianter på donatorer: * en god vän som är känd från början (funkar vid heminsemination och faktiskt även vid klinikinsemination i Sverige) * donator med id-release, dvs. ingen annan än barnet själv kan ta reda på donatorns identitet (kliniker i tex. Sverige, Holland, Storbritannien) * anonym donator, dvs. det går aldrig att ta reda på donatorns identitet (kliniker i tex. Danmark, Finland, Ryssland, Lettland) Det är inte möjligt att importera spermier till Sverige men däremot till tex Danmark. Om du tänker på den kaliforniska banken så är det donatorer med id-release. Det är kostsamt, exakt hur kostsamt vet nog Storkkliniken. Vilket val ni till slut gör - delat föräldraskap, klinik, känd/okänd, kompis som donerar kan ingen annan än ni själva göra. Det finns för- och nacldelar med alla val och det går inte att säga att något är bättre än ett annat eftersom det hänger så mycket på vad ni själva tycker. En närståendeadoption kan ni göra om ni är gifta, det finns ett regelverk kommunerna ska följa men min erfarenhet är att det ser väldigt olika ut runt om i landet. Så länge barnet inte är adopterat är det den biologiska mamman som har alla dagar - och ev. pappan om ni valt så. Biomamman kan dock ge tillåtelse till den andar mamman att ta dagar men det hänger alltså på hennes goda vilja. Vi splittar dagarna så att den ena jobbar förmiddag och den andra eftermiddag och började med det när sonen var fem månader. För oss har det funkat väldigt bra, nackdelarna är att det kan bli stressigt och att man måste ha rätt nära till jobbet om det ska flyta hyfsat smidigt. Lycka till!
Skrivet av    -Allis-

Jag skulle vilja fråga lite kring val av donator

Jo, jag undrar lite hur ni Regnbågsföräldrar resonerar kring val av donator. Jag är själv inte homosexuell, men följer med intresse den viktiga debatten kring Regnbågsfamiljer. Du skriver i ditt inlägg: \"Vilket val ni till slut gör - delat föräldraskap, klinik, känd/okänd, kompis som donerar kan ingen annan än ni själva göra. Det finns för- och nacldelar med alla val och det går inte att säga att något är bättre än ett annat eftersom det hänger så mycket på vad ni själva tycker.\" Vilka för/nackdelar ser ni med de olika valen?
Skrivet av    Niklas

Hej Niklas

med kvinnosymbol :). Jag kan inte prata för hur alla resonerar så därför är frågan inte möjlig att svara på. Däremot kan jag skriva ner vilka frågor man bör ställa sig innan man tittar på vad som skulle funka. Vilken slags familj vill jag ha? Hur resonerar jag kring föräldaskap? Hur ser jag på biologisk/icke biologiskt föräldraskap? Hur önskar jag att FL ska se ut? Och allra, allra viktigast - vilken slags person är jag? Radikal, konservativ, kan tänka mig att dela föräldraskap med ingen alls eller tre andra? Nästan alla dessa frågor är sådana jag gissar att alla tänker på. Eller borde tänka på.
Skrivet av    -Allis-