Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Möte m. barnspyk. ang. v.vecka b. för en15 mån

Skrivet av Förtvivlad men ändå beslutsam mamma
Jag ska på samtal med BVC\'s barnpsykolog imorgon ang. växelvis boende för min son som är 15 mån. Idagsläget bor han varannan vecka hos mig och varannan vecka hos sin pappa. Vi bor nära varandra, på samma gård, och har fram till och med för ca 1 1/2 vecka sedan haft ett bra och fungerande samarbete. Dessvärre har vi nu kommit på kollisionskurs och pappan vill inte att sonen ska träffa mig under hans vecka med motiveringen att det blir för hattigt för sonen och att han inte får ngn fast punkt i tillvaron och inte vet vem han hör hemma hos. Tidigare såg vi till att sonen fick träffa den förälder han inte bodde hos åtminstone ett par ggr/vecka för att kunna bibehålla kontinuitet och en nära relation till dem.
Pappan går också i tankar på att flytta tillbaka upp till Soln/Stockholm där han är bodde innan han träffade mig. Han vill skriva in vår son på dagis i sin nya hemkommun och anser att sonen inte far illa av att ha olika dagis varannan vecka. Jag emotsätter mig det till 110% då jag tycker att vår son är alldeles för liten för att dels vara borta från den ene föräldern så långa perioder som en vecka och dels behöver ha en fast punkt i sin tillvaro. I och med att han inte har en fast punkt i sin hemmiljö så borde dagis vara hans fasta punkt istället. Till saken hör också att jag och pappan väntar vårt andra barn i nov. Att vår son då ska leva åtskilt från sin mamma och sitt syskon i så lång perioder som en vecka i sträck är inte rimligt anser jag.
Min fråga till er är nu. Vad ska jag tänka på att ta upp med barnpsykologen? Förhoppningvis kommer pappan att närvara på mötet även han men det är inget jag är säker på. Är det några speciella frågor jag ska ställa för att få ut de bästa svaren? Vad jag är orolig för är att min son inte förstår varför den ene föräldern försvinner i veckolånga perioder och upplever ett svek varje gång det händer. Det kan inte vara bra för ett litet barns psyke. Så snälla ni svara och kom med tips, råd, tankar och funderingar.
Svar på tråden: Möte m. barnspyk. ang. v.vecka b. för en15 mån

Allt du tar upp här

tycker jag du ska fråga om. Om det verkligen är bra med hela veckor utan att träffa den andre föräldern. Att ha två dagis. Om det kommande syskonet och umgänget med det. (för syskonet alltså) Ta upp vad du tycker och oroa dig för och hör hur barnpsykologen ser på olika lösningar.
Skrivet av    Maria med 4

Hmm..

Vi gick också till barnpsykologer pga våra barn är så små (1,5 år och 4,5 år). Dom sa att dom är för små för att ha varannan veckas boende, speciellt den lilla då. Det är först då dom är 3 år (beroende på barn och föräldrars kommunikation så klart) så kan man börja med 50/50. Ett barn i den åldern behöver en fast punkt/en bas i livet och sen är det helt enkelt föräldrarna som får anpassa sig efter det. Vi har så nu att bägge barnen bor hos mig på heltid, men att pappan har varit här varje kväll och badat dom tex - så han har väl varit här från kl 18 (efter middagen) till kl 19:30-20. Han har hämtat barnen 1 dag i veckan och har då tagit hem dom till sig och så har dom fått sova där och han har tagit dom till dagis dagen efter, han har dom även ett dygn under helgen. Vad du kan fråga som vi frågade - är vad är det bästa för ett barn i denna åldern? Tycker det verkar faktiskt helt galet det din ex håller på att planera, sonen är alldeles för liten till att ha två dagis + två hem! Vet inte vad jag mer kan säga - är dö trött och allmänt tom i skallen efter ett stort rabalder här hemma under dagen med exet. Men kontakta mig gärna så får vi stötta varandra! kram Eva
Skrivet av    Eva m C & A

Det där är olika.

Min dotter har bott varannan vecka sen hon var 15 månader fast med bara ett dagis.Det har fungerat jätte bra.Vi pratade oxå med psykolog innan vi bestämde oss,det hon sa att det är olika från barn till barn hur dom tar det men helt klart är det ju bäst att vänta tills barnet är lite äldre. Det är faktiskt först nu när hon är 3 år som hon börjar sätta sig på tvären och inte vill åka till pappa men jag tror bara att det är en mammig period och vi jobbar på att hitta en lösning på det tillsvidare. Det där med att ha 2 dagis säger jag tvärnej till,någon måtta får det vara,dagis blir en mycket bra och fast punkt i livet för barnet eftersom boendet växlar så är ju ändå alltid dagiset samma. Hoppas ni kommer överens och hittar en bra lösning,barnet kommer iallafall att må allra bäst om föräldrarna är \"vänner\". Fråga gärna om du har några funderingar. Kram och lycka till.
Skrivet av    Mamman

Artiklar från Familjeliv