Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Det är så himla svårt!

Skrivet av Leos mamma 050427
Jag tycker det är så himla svårt det här med att ge mat. När och hur mycket?
Det blir ibland för sent och det i sin tur påverkar nästa mål så tillslut hamnar "nattningen" 2 timamar senare.. och det funkar inte iom att han blir vrål-trött vid 19.
Känns ju dumt att mer eller mindre tvinga i honom antingen flaska eller gröt på kvällen om han åt en jätte sen lunch klockan 15... sen så vet man ju bara inte hur länge han står sig när han äter mat ist för ersättning..

Råd o tips?
Svar på tråden: Det är så himla svårt!

Lyssna till honom

Maten behöver inte vara så inrutad och strukturerad även om många barn mår bra av det. Magen töms ju på mindre än 1 timme så det är ju inte det det handlar om. Utan det bästa är ju att ge honom mat när han blir hungrig och vill ha och att ni äter de stora målitiderna tillsammans när ni ändå lagar mat. Känner du att du inte hinner med så ge en banan eller lite frukt och byt plats på måltiderna sas. Tvinga är nog ingen höjdare utan ta det som det kommer. Iofs tycker jag inte det låter som om en stor lunch vid 15 skulle hindra för mer mat på kvällen. Tänker på att de flesta rekomenderar två lagade mål mat om dagen och på ex dagis så äter ju barn i 2 timmars intervaller mer eller mindre. Dvs frukost 8, frukt 10, lunch 11.30, mellis 14.00 och middag hemma 17-18 var efter vissa barn trycker i sig en flarra välling oxå. Så att äta vid 15 och sedan inte mycket mer låter lite lite. Har inga bra tips faktiskt men laga snabba luncher och middagar finns mängder med bra grytor osv som går på 20min.
Skrivet av    Åsa

Ta det lugnt!

Om jag förstår det rätt så har du en liten bebis på 6 månader. Det här med mat är ingen brådska! Mat ska vara något lustfyllt och trevligt och ska absolut inte \"tvingas\" på, utan följa ens behov av hunger. Om du ammar (eller ger välling)fortsätt med det och ge de små smakportionerna när det passar. Min äldsta flicka gick tillbaka till nästan helamning vid åtta månader - då var hon helt enkelt inte nyfiken eller intresserad av \"vanlig\" mat längre. För att sedan runt ett äta ordentligt, i en liten ettårings mått mätt. Alla barn har perioder då de äter mer eller ibland minimalt, och det är helt \"normalt\"! Så länge barnet verkar pigg, glad och alert så tycker jag att du ska låta hans hunger styra. \"Normala\" mattider och rutiner hinns med senare, ett barn vill gärna göra som sina föräldrar. Jag vill gärna tipsa om Jesper Juuls bok \"Nu ska vi äta\", riktigt bra, underhållande och tänkvärd med många bra tips! Lycka till!
Skrivet av    Barbamamman

Artiklar från Familjeliv