Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Gjorde jag rätt? *jättelångt*

Skrivet av Trött på svärföräldrarna
Mina svärföräldrar (som är skilda) har aldrig gillat mig det har märkts sen dag 1 och gått i perioder hur mycket dom visat det.
Jag och min sambo träffades när vi var tonåringar och jag var inte så "tuff" då så jag vågade säga till när utskällningar och förolämpningar kom.
Nu har vi varit tillsammans i snart 15 år och nu orkar jag inte mera är gravid med vårt 3 dje barn och har begärt timeout från svärföräldrarna på obestämd tid.
Det är egentligen svärmor som är värst svärfar bryr sig inte så mycket om oss (mig och våra barn) utan när han vill träffa min sambo handlar det ofta om att nått ska fixas bilen,dator, båten mm eller att ingen annan kunde ställa upp som sällskap.
Men svärmor är otrolig hon leker amatörpsykolog och tror hon vet vem jag är och ställer diagnoser mm på hur jag ska lösa allt, hon är väldig oberäknerlig vissa gånger går det bra att träffas vissa gånger skriker hon och gapar och är helt omöjlig hon är egentligen väldigt ensam har inte haft nått förhållande på säkert 10 år, arbetslös sen 6 år och barnen har flyttat och behöver inte henne som förr, tycker att min man har ett litet konstigt förhållande till sin mamma hon har bundit honom hårt till sig och enligt honom har dom aldrig haft en konflikt inte under tonårstiden heller , han har aldrig blivit arg på henne när hon har skrikit på mig eller gnällt tar ofta ett ganska mesigt mellanparti men kommer till mig efteråt och säger att det var fel av hans mamma att uppföra sig så.
Nu har vi ialla fall en timeout men jag tror aldrig att det kan återgå till ett normalt umgänge efter detta hon känner sig sååååå ledsen hon som aldrig har gjort nått fel (bara jag)och vill inte ringa hit nu utan ringer min sambo på telefon när hon vill träffa honom vilket är ungefär 4-6 gånger i veckan.
Saken är också den att nu när jag vet att jag slipper bli attakerad om jag lyfter luren och hon är där, eller slipper träffa dom så mår jag jättebra känner mig lugn och harmonisk efter att ha fått bort dessa "onda" månniskor ur mitt liv.
Allt skulle vara jättebra om det inte var för min sambo han kan inte fatta att hans kära underbara mamma är elak och beräknande och vi diskuterar ofta detta då speciellt hans mamma hans pappa spelar ingen roll...jag känner mig elak mot honom men samtidigt orkar jag inte med dessa människor i mitt liv just nu, har jag gjort rätt eller skulle jag ha struntat i allt och fortsatt kampen med dom med alla bråk och allt?
Saken är också att jag tycker att min sambo ska ta tag i detta men han tycker att vi ska lösa detta utan honom vilket jag vägrar hans föräldrar hans ansvar, har jag fel?
Svar på tråden: Gjorde jag rätt? *jättelångt*

känner exakt som du

hej jag har lika som du med min man och hans mor.hon gillar inte alls mig som jag har skrivit tidigare han kan inte inse hur mycket hon sårar en med sättet hon har.men det värsta här är att vi är grannar.han tar inga konflikter alls med henne.jag vet inte hur jag ska få han att inse hur hon är.man orkar inte hur mycket som helst.finns det några goda råd.jag har sagt att jag inte vet om jag orkar bo kvar.men han har nog inte klippt navelsträngen än verkar det som.jag tycker oxå att min man ska lösa detta men det rinner bara ut tror han.men det hon har gjort mot mig nu skolavsl tog alla rekord.sa att jag var elak mot hans barn ljuger låser dom ute bara för att jag inte har hunnit öppna dörren men altan samt garaget var öppen jag anser att man inte har låst ute nån då.samt att jag öppna dörren.man känner sig makt lös.vet inte vad jag ska göra allt är kaos inom mig kramar från mig
Skrivet av    anonym

Oj

Låter jobbigt att ha svärmor som granne, vi har som tur är flyttat en bit bort från henne nu (dock inte några jätteavstånd tyvärr). Vi pratade tom om att flytta utomlands innan barnen kom för att vi skulle komma bort från dom och antagligen för att han skulle slippa ta upp problemet med dom, jag gick inte med på detta hon ska inte driva mig bort från min familj och mina vänner. Fattar inte varför han inte ser detta problemet han är inte konflikträdd i andra situationer bara med sin mamma *suck*. Men just nu är det så lungt och skönt hemma men jag vet ju att det bara är en tillfällig lösning. Kram oc hoppas att det löser sig på nått sätt.....
Skrivet av    Trött på svärföräldrarna

Ja, du har gjort rätt

Min mamma är som din svärmor, och om min bror hade gift sig hade nog hans fru råkat lika illa ut som du. Min man är hennes hatobjekt, men jag har tagit hela smällen, och inte låtit henne nå honom. Jag tror också att hon haft svårt att kläcka ur sig dumheter till honom, delt för att han är man, och i hennes ålder, men en ung kvinna hade nog fått höra en hel del i förtäckta ordalag. Först, all hennes amatörspykologi om dig handlar egentligen om henne själv. Det hon tycker sämst om hos sig själv projicerar hon på dig. Det finns en uppsjö böcker att läsa i ämnet. Du kan inte göra något annat än att tala om var din gräns går och inte låta henne komma över den. Tex att varje gång hon kommenterar dig säga att hon gått för långt, och insisterar hon på att vara otrevlig ber du henne lämna ditt hem. Du ska inte ge dig in på några som helst diskussioner. Du behöver inte dra in din man alls i detta. Det enda du gör är att sätta upp var din gräns går, vara konsekvent. Det måste din man acceptera. Var också noga med att focusera dig på hur du känner dig när hans mamma säger si eller så, när du pratar med din sambo. Berätta var du har dina gränser. Gå inte in på hurdan hans mamma är, av helt naturliga skäl har ni olika relation till henne. Du måste definiera din relation till henne på dina villkor. Och så får ni hitta fram till något slags kompromiss. Din sambo har väl hört hur hon uttrycker sig mot sig? Och hans inställning borde vara att inte tillåta sin mamma att uttrycka sig nedsättande om hans fru i ert gemensamma hem. Bara det att du känner en stor lättnad över att du satt en gräns som nu alla får acceptera visar att du är på rätt väg. Fortsätt så. Du kan inte göra om henne, bara dig själv.
Skrivet av    njila

bra skrivet! imt

....
Skrivet av    CL8

Tack för svaret

Jag har nog varit lite feg när det gäller henne var/är lite blyg av mig och min sambo var första riktiga pojkvännen så hon hade det ganska lätt att köra över mig och sen har det bara fortsatt. Han har pratat med henne nu och hon erkännde att jag kanske kan ha uppfattat saker lite fel. Känns som om hon sa så bara för att ligga bra till hos min sambo...... Jag fortsätter i alla fall med time outen ett tag till så får vi se vart det leder.
Skrivet av    Trött på svärföräldrarna

Artiklar från Familjeliv