Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vet inte om denna fråga hamnar rätt men..

Skrivet av Lessen mamma idag!
Min dotter, 10 år, börjar få hår på benen och på andra ställen med. Nu har någon sagt åt henne att hon borde raka dom!!! När börjar man raka benen egentligen? Vi är ganska mörka så hennes hår syns ju ganska bra men raka benen när man är tio???
Svar på tråden: Vet inte om denna fråga hamnar rätt men..

Hmmm....

Ja, jag vet inte när man _ska_ raka benen. Jag är nästan fyrtio och så ljushårig man kan bli, och gjorde det för första gången i somras. Jag var \"tvungen\" att testa, eftersom den ena dottern gör det lika självklart som att hon borstar tänderna - men jag fick aldrig den där Aha-upplevelsen så jag svävar fortfarande i ovisshet om vad som är så magiskt med rakade ben... (Och maken kommenterade då aldrig mina hårlösa ben, så om han någonsin märkte något vet jag faktiskt inte) ;-) Den här dottern som rakar benen, hon började nog ta bort \"benhåret\" någonstans i trettonårsåldern tror jag. Hon var enveten med nagelsaxen de första åren, sen lade hon ut pengar på en hyvel. Det som är absolut viktigast måste väl ändå vara att man hjälper döttrarna att bli så pass starka att de själva vet vad de vill; att hjälpa dem att stå emot om det är så att de egentligen inte har något behov av att raka benen. Tycker hon att det är jobbigt med kommentarer om vad hon \"borde\" och \"inte borde\", så kan man ju arbeta med att stärka henne så att hon orkar följa sin vilja. Det är ju inte precis ett lätt och enkelt arbete, eftersom man arbetar med hela massmediaindustrin emot sig - och den serverar i snitt 6000 (sextusen) bilder per vecka som berättar hur man ska se ut, som tjej. (Siffran hörde jag nyligen på ett seminarium, jag har ingen källa, men föredragshållaren kändes trovärdig) Sen är det väl inte hela världen om man kanske inte har den där styrkan _just idag_, att vara med och förändra världen, och alltså hjälper dottern att raka bort håret. Det viktiga är ju att inte sluta prata med henne om vem hon är och hur hon vill vara och vad hon vill göra med sitt hår och allt det där... Eller?
Skrivet av    Fröken Fräken

Min första tanke...

var att - nä, inte när man bara är tio! Men har hon verkligen ont av det och kanske inte vill byta om på gympan eller gå i shorts till sommarn eller vad det kan vara så kan det väl inte vara fel att raka benen. Så länge hon gör det för sin egen skull - vad nu det är i denna utseendefixerade tid??
Skrivet av    Kluven...

Jag är mörkhårig

och har normalmörka hårstårn...hur nu det ser ut...jag var tidig i útvecklingen & blev tokretad för mina hårstrån...om det var min dotter så skulle jag raka eller använda veet kräm...Men detta sagt med tanke på vad jag tyckte var jobbigt! Din dotter kanske har mer skinn på näsan...
Skrivet av    Annette m Malte & Greta

Som

fröken fräken skriver så är det nog bra att gå efter om din dotter besväras av det eller inte. Om det är jobbig för henne så hjälp henne att avlägsna håren, om inte låt dom vara tills hon själv vill ta bort dom. Min dotter är snart 10 år och har använt deodorant sen hon var sju. Nu har hon fått lite hår under armarna som jag brukar hjälpa henne att klippa av när hon ber mig om det.
Skrivet av    Irmelin

näe!

Jag blir upprörd å din flickas vägnar! De som kommer med taskiga kommentarer till henne borde få på truten. (bildligt talat nu, vänner) Jag tycker du ska be läraren ta upp och börja diskutera i klassen (kanske främst i tjejgruppen enskilt?) om detta med utseende och pressen att vara på ett visst sätt för att passa in och \"duga\" som tjej och kvinna i samhället.. De bör få chans att reflektera kring såna här idiotiska påfund om att raka benen etc. Vore ju också käckt om du kunde lära din tjej lite kaxiga svar på kommentarer om hennes benhår. Barn ska inte behöva börja raka benen, det tycker jag är helt befängt. Jag är själv mörkhårig och rakar inte benen. Din dotter bör åtminstone få veta att det är ett fritt val och att andra inte bestämmer om huruvida hennes ben ska vara håriga eller inte, och att det finns många vuxna kvinnor som VÄLJER att inte raka benen. Man kan välja att strunta i elaka kommentarer och istället för att bli ledsen rycka på axlarna och se det som att det är de som kommenterar som gör fel, inte jag.
Skrivet av    sisla

Nej, jag tycker inte att hon ska göra det

redan. Hemskt om man i den åldern ska behöva fundera över sådant. Vem har sagt åt henne det?
Skrivet av    Elisha

Tack alla för era svar!

Trots att vi bor i en liten by så når skönhetsideal och hets kring hur man ska se ut även till vår lilla håla och till _barn_ i 10-års åldern. Vad gör man? Min tjej är stark i sig själv men blev förstås ändå lessen när en tjej sa att det var fult med så mcyekt hår på benen som hon hade och att hon borde raka sig. Min dotter hade inte ens reflekterat över sina hår på benen... jo att hon fått hår där och även lite under armar och så, men inte att det hon hade kunde vara fult! Nu märker jag att hon funderar på hur hon ska tycka och vi har pratat (utan att göra en stor sak av det). Men jag känner mig lessen och lite kränkt å hennes vägnar... kunde hon inte ha fått upptäckt detta med rakning själv sen om hon velat... Tack i alla fall för era kloka svar och ert engagemang!
Skrivet av    Lessen mamma idag

du kan väl berätta för henne..

.. att du pratat med några andra kvinnor (oss!) som inte alls tycker det är nödvändigt att raka benen.. Du kan väl passa på att prata lite allmänt med henne om sånt där med smink å annat också, att det alltid kommer att finnas människor som har ÅSIKTER om andra människors utseende, men att det är något man får bestämma för sig själv hur man vill göra med. Var inte lessen - bli förbannad! *skickar styrkekramar*
Skrivet av    sisla

Skitungar

Vad trött jag blir på att de förtrycker varandra, man önskar att världen hade gått en bit framåt på det området men icke. Och du, mindre orter är inte på något sätt förskonade, nästan tvärtom i det att det sällan finns några större motvikter. Ser ju hur det ser ut i samhället där jag växte upp, inga alternativa förebilder alls... Min dotter är inte ens 8 år fyllda och har börjat kommentera MITT utseende och eventuella hårtofsar som sticker fram etc. Jag vet vem det kommer ifrån, en tjej vars morsa har bra dimmiga idéer till exempel om vad som kommer an på tjejer och killar och som är HELT fixerad vid det yttre i både utseende och heminredning, vem som bor dyrt, billigt osv. Ungen är en vandrande shoppingkatalog. Jag har ett schå att balansera bilden när de leker ihop, hon är en smart unge utan onda avsikter men det kan ju bli trist ändå.
Skrivet av    Betula

åhhh :=(

Jag är från en liten stad (Hjo) och det var förjävligt i en period...speciellt när man låg före alla utvecklingsmässigt...Jag förstår att du blir ledsen å hennes vägar. Jag skrev tidigare att jag skulle raka & det tycker jag nog att du skall göra, men först om hon tar upp det. Luska lite med andra mammor som har mörkhåriga döttrar :=) I en liten stad är det så ofta som det blir saker som är banala & egentligen helt oviktiga som följer med som \"retningar\" långt upp :=) Det är förjävligt men sant! På min tid var det även inskränkta föräldrar som spädde på... Usch, jag kan lyssna på gamla ungdomsvänner än i dag när de pratar med sina barn och lägger över sina idiotiska kommentarer på sina barn...exv min lilla kräktes när hon var upp till sexmånader...en bekant sa till sina barn : Ni kan kalla henne \"kräksgreta\" så kanske hon slutar :=( Jag blir så trött :=)
Skrivet av    Annette m Malte & Greta

Artiklar från Familjeliv