Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Dagmamma eller dagis bäst?

Skrivet av Linda m Isabelle+bf 4/2
Detta är väl en fråga som alla kan svara olika på men ändå... Vi har fått plats på dagis fr o m 5/12 till vår dotter som då är 2 år! Nu har vi nyss kommit på att det ju faktiskt finns dagmammor också. Det kanske är tryggare för henne eftersom hon ändå redan är 2 år när hon börjar!?

Vi väntar vårt andra barn som ska födas i Februari, därför känner vi att det är bra för vår dotter att börja träffa kompisar osv. Vilka fördelar och nackdelar finns det med dagmamma resp dagis?

Undringar från en vilsen mamma
Svar på tråden: Dagmamma eller dagis bäst?

Vi har precis bytt...

...från dagis till dagmamma. Jag tror att det beror på olika barn och deras behov. Vi valde en ur och skur dagmamma som har endast 4barn och ibland 7st när hon har en annan dagmammas barn. Min dotter blev understimulerad på det dagiset som hon gick och nu stormtrivs hon. Liten barngrupp, ute jämt, mycket aktiviteter osv. Min son däremot gick på en förskola som vi stormtrivdes med och han fungerade utmärkt där. Tror att dagmamma är som förskola, man måste hitta den som passar en rätt, men jag tror även att barnen blir mindre sjuka.
Skrivet av    Nickisa

så olika dagmammor

Jag valde dagmamma just på grund av att jag ville att han skulle vara i en mindre grupp med samma dagmamma för trygghet, stimulering o mindre sjukdomar men det blev inte riktigt så. Jag ångrar inte mitt val o vill inte byta men verkligheten såg annorlunda ut... Varje måndag träffas alla dagbarnen på en förskola så det är både dagisbarn o dagmammebarn (so long med låg sjukfrånvaro) Sen så träffas bara dagbarnen ( fem grupper) ute i skogen en gång i veckan tillsammans med respektive dagmamma. Dessutom är dagmamman ledig en gång i veckan så sonen får vara hos sin reservdagmamma. Även om hans dagmamma är närvarande förutom den dagen hon är ledig är grupperna alltså inte så små. Men det är så olika beroende på vilken kommun man bor i har jag förstått.
Skrivet av    Emma

Våra dagmammor...

..är underbara, de 3st kommunala som samarbetar, min dotter går hos den äldsta och hennes dotter är min dotters x-tra dagmamma, den 3:e är en av Nannyn i Nannyakuten, och de är så underbara och verkligen älskar sitt arb och barnen.
Skrivet av    Nickisa

härligt

jag beundrar verkligen dessa människor. Även om föräldraskap är helt underbart kan jag tycka att vissa dagar känns pyton o som om man vill låsa in sig för att komma undan all trots osv. Men dem tar hand om våra barn galant. Med engagemang och kärlek varje dag. Dem är alla värda en eloge.
Skrivet av    Emma

JAg tycker ju absolut bäst om dagmamma

och kämpade för att min son skulle få plats hos dagmamma. Här jobbar de 3 dagmammor i ett arbetslag. De träffas i lekparken varje förmiddag och går ut i skogen en gång i veckan. En dag i veckan är dagmamman ledig och de går till vikariedagmamman. Fördelarna tycker jag är få vuxna att knyta an till, de små barngrupperna, hemmiljön och mycket utevistelse. Nackdelen är väl om man inte trivs med dagmamman, men det är ju samma problem om man inte trivs med dagispersonalen.
Skrivet av    Maria med 4

beror på HUR dagmaman är

å hur dom jobbar. Själv e min dotter nu 6 år, & har mellan 2-6 års ålder gått hos en dagmamma, det har varit JÄTTEBRA, fram tills hon vart 5 år. Där i området hos 3 dagmammor fanns inte det någon i hennes ålder, efter 5 års ålder, & jag tyckte inte hon utvecklades. Sista året var mer en plåga för henne då hon upplevde allt tråkigt. Små barn tror jag mår bra hos dagmamma men äldre om det inte finns jämnåriga har det inte lika bra. Sonen snart 2½ år går hos samma dagmamma men jag har ställt honom i kö på ett dagis, dels för att dagmamman går i pension när han blir 4 år & jag trivs inte med dom andra 2 dagmammorna. så jag är splittrad i frågan
Skrivet av    NillaN m. M99 å L03

Och här var det tvärtom!

Min dotter var äldst på dagis och väldigt understimulerad och nu är det helt tvärtom hos dagmamman, hon är 3½år, varken yngst eller älds och hon har utvecklats massor sen i Aug, och vi gillar alla tre dagmammorna som arb ihop. Tänk vad olika det kan vara.
Skrivet av    Nickisa