Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Skulle vilja veta snabbt hur Habbo hotel fungerar

Skrivet av Mamman
Min son, 9 år, har varit hemma hos en kompis där de varit inne på det. Mamman till kompisen säger att det inte är "farligt" med Habbo.

Min son säger vidare att tjejerna i klassen också håller till på Habbo hotel.

Finns det några risker med det, att de får kontakt med skumma typer? Eller ska jag låta honom vara med där.
Svar på tråden: Skulle vilja veta snabbt hur Habbo hotel fungerar

det finns inga ställen som är riskfria!

Men risken att bli kontaktad av otrevliga personer eller pedofiler ökar om man inte lär sig (och sitt barn alltså) hantera nätkontakterna på ett vettigt sätt. Jag kopierar det jag skrev till en annan mamma inne på Stora barn förra veckan: --- På alla barnsajter finns det också äldre personer som söker kontakt med barnen, ända ner i ditt barns åldrar. Lär dig hur man kollar historiken (du kan kolla alla sidor och vilka tidpunkter din barn besökt dem) och begränsa tillgången till internet så att h*n får använda det när föräldrarna är hemma. Kolla historiken en gång i veckan (annars samlas det så himla mycket att kolla av, om h*n är aktiv) och ta upp med barnet om du ser att h*n besökt olämpliga sidor. Jag har sagt till min dotter att, precis som i verkligheten, så finns det snuskgubbar (enkelt begrepp) som är intresserade av att ta kontakt med barn, och att jag vill att hon kommer till mig och berättar om någon vuxen person (JO, de berättar ofta sin verkliga ålder faktiskt) börjar skriva till henne. Lova att du INTE kommer att förbjuda internet för det, men att du alltid vill att h*n berättar för dig om h*n råkar ut för otrevliga saker. Jag är själv registrerad på en av sidorna som min dotter brukar besöka. Hon vet att jag finns där och tittar till henne. Vi har en rätt så öppen dialog om detta med internets för och nackdelar.. men man kan ändå inte vara säker.. Det är som i verkligheten - det kan dyka upp en blottare på lekplatsen också. Det man får lära barnen är att de ska gå undan (i verkligheten) eller låta bli att svara (och blockera brevskrivaren) på oönskade kontaktinviter. Extra känsligt under den period då barnen är ensamma hemma efter skolan, för internet kan liksom suga in en i datorn (mentalt menar jag nu förstås) så att man glömmer både tid och rum och blir sårbar för mindre trevliga personer som söker kontakt med en. Dessutom kryllar det ju av nakenbilder osv. Känns inte heller så trevligt att tänka sig att barnen får såna bilder rakt i ansiktet när de är ensamma hemma. Våra barn får bara använda internet när vi är hemma, och ofta sitter jag och maken med och intresserar oss för vad de tittar på. Självklart ska man inte övervaka dem så det blir extremt, och t ex inte kräva att få se deras mejl osv, men ändå finnas i närheten och föra ett pågående samtal om det. Låt inte snuskgubbar och porrbilder bli barnens \"hemlighet\" utan visa från början att du är fullt medveten om att det finns sånt och att de kommer att råka på en del, och vad gör man då.. --- Alltså: HA KOLL! Var inte naiv, sätt dig in i barnens verklighet istället. Här är en artikel i ämnet: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=40097&a=450943&lid=puff_450969&lpos=lasMer
Skrivet av    sisla

Han får många tips av en kompis som är duktigare

på att läsa. Bl a en sida www.hamsterpaj.net. Den är från 13 år och uppåt. Redaktionen för sajten avsäger sig också att föräldrar tar kontakt och klagar, eftersom den är för 13 år och uppåt. Jag tittade på denna sidan och tycker inte att den är lämplig. Massor av våldsamma spel, visserlgen med tecknade streckgubbar. Dåligt språk m m. Kanske har kompisen mer distans till sådant, men min son suger liksom i sig allt sådant och springer och gapar runt. Om du har läst mina inlägg så är det rätt mycket problem med sonen i skolan bl a. Räcker det verkligen att man talar om för barnen att han inte får gå in på den sidan för att det är 13 års gräns på den eller ska man blockera sajten ö h. Jag kan göra det via Norton. Han kan ju alltid gå inte på sidan hos andra barn vars föräldrar inte har koll. Det är jättesvårt eftersom hans kompis både besöker Habbo och denna hamsterpaj.net och kanske andra sidor för äldre barn. Kompisen har också egen dator på sitt rum. Det har inte min son.
Skrivet av    Mamman

Habbo har föräldrarinformation

Kolla på Habbos hemsida så finns det kontaktmöjligheter även för föräldrar. Finns även telefontid och man kan alltid mejla in sina frågor och undringar. Dessutom finns det vuxna som är aktiva på sajten och i själva spelet man kan ropa på med en hjälpfunktion. Men visst händer det saker ändå, men jag tycker ändå att Habbo inte smiter undan just med den biten.
Skrivet av    En Habbomamma

Artiklar från Familjeliv