Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En ständig kamp mot förlegade könsroller

Skrivet av Kajan
Man måste börja i förskolan men sen gäller det att det fortsätter i skolan.

Ofta tror förskolepersonalen (och föräldrar) att de behandlar barnen helt lika, men i praktiken gör de det inte. Men det upptäcks bara vid filmning el observation av en utomstående. Intressant artikel här i DN: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=531&a=472650&previousRenderType=6
Svar på tråden: En ständig kamp mot förlegade könsroller

Varför inte

låta barn vara barn och inte små försökskaniner för olika genusinriktade försök? Läskigt.
Skrivet av    SjörövarJenny

Det är så svårt att se sina egna fördomar

Jag har dottern på ett väldigt bra kommunlat dagis. Och de försöker verkligen arbeta jämnställt, men många i personalen är äldre tanter, och det är svårt att se vad man gör själv. Häromdagen hade de satt upp en spegel, och ett lite smink/utklädningbord med kammar och toftas mm , i ett hörn. På väggen hade de satt upp lite bilder på frisyrer. Men det var nästan bara tjejjer, den enda killen var en frisör, som inte bara var söt utan fixade. Vid tillfälle tog jag upp det med en av lärarna som jag har stort förtroende för.\"Va,det hade jag inte tänkt på. Men däremot, alla är ju vita, inga bruna barn. Det var så svårt att hitta.\" Och det, det hade jag inte ens sett. Kön är jag van att titta efter, men etnicitet är jag personligen inte drabbad av, så det såg inte jag. Så insiktsfull var jag. Nu har de tagit bort alla bilder, för det gick inte att hitta roliga frisybilder av alla färgers människor, och bägge kön.
Skrivet av    Raggsockan

Nu förstår jag inte

Är det inte det de gör? Låter barn vara barn, utan förväntningar på att de ska vara flickbarn eller pojkbarn!?
Skrivet av    malva bf 10/1

Näää...

... har du överhuvudtaget läst artikeln eller var det något rött skynke som liksom viftade till så du reagerade med ryggmärg och reptilhjärna? HUR HUR HUR i hela friden kan det vara \"läskigt\" att riva murar och luckra upp könsROLLER? Alla som på allvar genomfört den här sortens medvetna arbete ser ju hur barnen får en mycket större repertoar för sitt beteende. Förklara gärna. EFTER att ha läst artikeln ordentligt.
Skrivet av    Helena

Det är ju barn de inte får vara

Utan flickor och pojkar? Vad är det för läskigt experiment du menar?
Skrivet av    Fru Marmelad

Jag läste artikeln

innan jag skrev. Såklart. Och jag reagerade som jag gjorde för att jag tycker det känns krystat samt obehagligt. Det känns mer som ett försök där barnen är försökskaniner. Så där har du min förklaring.
Skrivet av    SjörövarJenny

Jag upplever det

på ett annat sätt, som om de gör ett försök på barnen. De vet inte hur det påverkar dem alls och ändå gör de detta. Det känns läskigt. Enligt mig.
Skrivet av    SjörövarJenny

Att de gör

så som de gör. Vet man öht hur det eventuellt påverkar barnen efteråt? Det känns inte bra enligt mig men det är min åsikt.
Skrivet av    SjörövarJenny

Nej

Jag förstår inte på vilket sätt barnen är försökskaniner - man prövar en annan pedagogisk modell därför att de förhållningssätt man traditionellt har haft visat sig leda till skevheter. Kan du hålla med om att det är det man vill göra? Om inte, vad anser DU att man gör?
Skrivet av    Helena

Har du några tankar...

... om hur barnen skulle kunna påverkas i negativ riktning? Det antar jag eftersom du spontant tycker det verkar \"läskigt\".
Skrivet av    Helena

Du tror inte..

...att de påverkar barnen när det gör \"som vanligt\" då? Vet man hur DET påverkar barnen efteråt i så fall, och varför känns det bättre för dig än om personen försöker vara mer könsneutral?
Skrivet av    Fru Marmelad

Jag skulle vilja säga som så...

att barnen redan är försökskaniner! Men inte för \"jämställdhetsförsök\" utan för traditionella uppfattningar om hur kvinnor och män (pojkar och flickor) \"ska\" vara i dagens samhälle. Säg att ett visst dagis inte skulle gå ut med att de använder sig av ett förhållningssätt till pojkar och flickor som t.ex. går ut på att båda könen ska stimuleras till docklekar såväl som billekar. Skulle det vara OK då? Ibland tror jag att det blir klorna ut så fort det nämns att ett dagis kör med någon form av jämställdhetspedagogik eller liknande, bara för att det rör sig om något som bryter normen i samhället. Men det är bara min åsikt :-)
Skrivet av    Kicki E

Du ...

Du tänker vad jag förstår att man lämnar ett gammalt beprövat sätt som man vet vad det ger för effekt för att testa ett oprövat. Jag tror inte man kan komma ifrån att man måste testa olika förhållningssätt gentemot barn för att hitta fram till en bra väg som ger lösningar på alla sorters problem. Jag tror att varenda förälder gör just det i sin vardag. Våra egna ungar är i den meningen våra försökskaniner. Vi skulle aldrig kunna nå kunskap om vi inte prövade nytt varken som individer eller som grupp. Det ställe där man utvecklat genusögon på förskolan allra mest, nämligen på Tittmyran och Björntomten i Gävle så var en påtaglig effekt att barnen blev lugnare, båda könen. Men för att förstå hur det gick till måste jag nog be dig om att läsa om det, inte bara i en kort artikel om försök i Stockholm enligt Gävle-modellen utan att du går till källan. Kajsa Wahlström tror jag hon heter som skrivit om det. Det är utvärderat på längden och tvären så hon talar inte bara i egen sak. På vår förskola har man börjat titta så smått på detta och den självklara förebilden är just vad man gjort i Gävle. Där har man hållit på väldigt länge och man har sett vad som händer när barnen kommer upp i skolan och möter traditionella förhållningssätt också. Jag kan berätta att jag känner en tjej som gjort studiebesök för ett specialarbete på Tittmyran. Hon var så fascinerad av lugnet och harmonin. Hon hade själv gått på dagis och också besökt ett antal förskolor i Stockholmsområdet så hon hade lite att jämföra med.
Skrivet av    Tove

Ok!

Tack för information som jag faktiskt inte hade innan, och ja, det är så jag tänker. Ska googla efter Kajsa och läsa den utvärderingen. Du förstod mig helt rätt.
Skrivet av    SjörövarJenny

Var det inte

på Björntomten som man generaliserade efter kön och bad alla pojkar stå tillbaka och alla flickor att kliva fram? Undrar just vad som händer mentalt med blyga tillbakadragna pojkar och framfusiga flickor under sådana uppmaningar? Vi är ju alla olika som individer, oavsett kön, eller hur? Det kallar jag experiment som heter duga!
Skrivet av    American Pine

Menar

du att du vet att man bad blyga pojkar stå tillbaka och att man bad framfusiga flickor kliva fram? Eller?
Skrivet av    Tove

Det blir ju

konsekvensen om man generaliserar åtgärd/uppfostran/behandling efter KÖN.
Skrivet av    American Pine

Konsekvensen

Konsekvensen av att man betraktar andra som dårfinkar utan att ha belägg är att det slår tillbaka på en själv.
Skrivet av    Tove

De är små försökskaniner i genusinriktade försök

i precis alla förskolor de går!!! I de flesta förskolorna utförs försök som begränsar barnen ordentligt (alla vanliga förskolor!!) i denna och några få andra utförs försök där man försöker att begränsa barnen något mindre. Det är min bestämda uppfattning!
Skrivet av    seven

Jättebra

artikel, önskar alla kunde få upp ögonen och förstå vilka konsekvenser våra handlingar får!!
Skrivet av    Signa

Eh?

Det var ju också ett svar. Så du menar att det är bra att generalisera efter kön? Eller menar du att man inte gör det på Björntomten? Är jag dårfink om jag anser att man inte bör generalisera och klumpa ihop individer i könsgrupper? Eller är de som tror att det är en god jämställd handling det?
Skrivet av    American Pine

Om man

upptäcker att man generaliserat åt ena hållet så är det självklart OK att försöka räta upp det genom att ge en dos av det motsatta. På vilket sätt anser du att det är bättre att hålla kvar vid de generaliseringar som förskolan såg att de hållit på med tidigare?
Skrivet av    Missy

Varför då ens

generalisera? Varför inte behandla alla individuellt efter personlighet och inte kön? På Björntomten däremot hade kanske dottern blivit helt sjövild och sonen knäpp tyst. Flickan är i grunden framåt och våghalsig medan pojken är blyg och tillbakadragen. Skrämmande om de skulle ha generaliserats in i könsroller och fått höra (fått signaler på) att pojkar tar plats och flickor är passiva offer, med påföljande uppfostran efter dessa könsfördomar. Ganska dumt om inte också idiotiskt.
Skrivet av    American Pine

Det vore väl toppen

om alla kunde bli behandlade efter personlighet och inte efter kön. Men så ser det ju inte ut i verkligheten. Att synliggöra strukturerna och sedan jobba aktivt mot dem är vägen till att kunna bemöta människor utifrån egenskaper och inte utifrån kön.
Skrivet av    Karenina

Då får man lyckönska

till att just dina barn undgått den könssärbehandling som björntomtenprojektet upptäckte och som alla andra förskolor som videofilmar sig själva upptäcker. En lugn pojke på björntomten får ju höra att det är helt OK för killar att vara lugna och en framåt tjej att flickor får vara framåt. Jag förstår inte på vilket sätt det skulle vara fel att erbjuda barnen hela kakan oavsett kön.
Skrivet av    Missy

Både

Både du och jag har rudimentära kunskaper om det genusarbete de gjort i Gävle. Jag frågar vad du vet om hur de agerat och du ger inget svar. Sen om du är en dårfink eller ej vill jag verkligen inte uttala mig om. Det har jag ingen aning om. Jag upprepar bara att när man tillåter sig att vara fördomsfull får det konsekvenser för andras bild av en. Det slår tillbaka på en själv.
Skrivet av    Tove

Nu har jag fått lite mer kött på

mina magra (nåja) ben... Och nånting säger mig att även om det egentligen är en god tanke så kan det lätt bli omvända världen i stället. Och det är väl inte heller meningen kan jag tro. Men tanken är nog god.
Skrivet av    SjörövarJenny

Ännu mer kött kanske...

Om man har ambitionen att det inte ska bli omvända världen så finns en garanti för att det inte blir det. Det man upptäckt är ju att vuxna har ett stort ansvar när det gäller att skapa snäva beteendemönster för respektive kön. Det går alltså att ha ambitioner att göra nåt annat. Läs följande länk www.gens.nu/tittmyran.pdf Där beskriver Ingmar Gens hur avsikten är att bredda könsrollerna. Man vill att barnen ska få ett register som inte är så smalt och präglat av ett \"inte det och inte det för det är det motsatta könets uppgift och sätt att vara\". Ambitionen är alltså att inte vända på steken. Va härligt att du är så intresserad och öppen för att ta reda på grejer, SjörövarJenny! Det är inte alla kritiker som är.
Skrivet av    Tove

Än mer kött på benen

och jag kommer inte i mina jeans=D Ska kolla länken och tackar för dina glada tillrop.
Skrivet av    SjörövarJenny

Nu har jag läst!

Faktiskt, jag tänker inte säga emot, det verkar himla smart och det var inte som jag trodde dvs omvända världen. Det verkar vara en bra grej helt klart. Hittade inget som jag kan säga nåt emot, så det är bara att gratulera de barn som faktiskt får ett bättre dagis helt klart.
Skrivet av    SjörövarJenny

Artiklar från Familjeliv