Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Varför denna skeva självbild?

Skrivet av LenaZ.
Efter en strålande start av den nya terminen med ny skola och bra humör så har hon ramlat tillbaka igen. Hon tycker att hon är jätteful och tycker att alla glor på henne för att hon är så ful. Hon har jättemånga kompisar, både killar och tjejer, och har aldrig blivit mobbad. Hon är absolut inte ful och inte heller det minsta tjock men vuxna gillar väl inte hennes utseende eftersom hon är svartklädd, råsminkad och ser urförbannad ut hela tiden.

Det spelar ingen roll vad vi eller hennes kompisar säger, inte heller vad de säger på BUP. Allt är ju bara "sånt vi säger", hon känner sig ful punkt slut och det är inget att göra åt.

Men i detta så sitter hon och tar hundratals bilder på sig själv och sitter och jobbar jättemycket med dem i olika bildprogram. Hon klistrar upp bilder på sig själv i sitt rum.

Hur ska vi hjälpa henne komma ut denna skeva självbild?
Svar på tråden: Varför denna skeva självbild?

En fråga

Är du ärlig mot henne? Säger du att hon är vacker när hon är hårt sminkad? Kanske ska du vara ärlig och säga att sminket gör henne hård och många tittar på henne för sminkets skull. Du kanske ska sminka och klä dig själv som hon gör, så hon får se hur hon ser ut genom andra. Jag vet inte alls om det är bra eller dåligt att göra så. För det känns som att det ligger väldigt djupt hos henne och gnager. Men jag tror ju på ärlighet. Om hon är råsminkad, svartklädd och ser förbannad ut som du säger, så brukar man ju inte se direkt söt ut heller. Kanske behöver hon få höra det, att hon faktiskt kan skrämma andra med ett visst utseende och att det är därför andra tittar på henne för att hon skräms? Kanske är det så att hon inte vill vara söt???
Skrivet av    Lena_O

Just det du...

...skriver sist har jag också frågat mig många gånger. Hon vill inte att folk glor men ändå klär och sminkar hon sig annorlunda. Hur gärna vi än vill ha en fördomsfri värld så är den inte det och därför glor folk på de som utmärker sig. Vi har försökt prata med henne om att det inte är roligt när hon går omkring och ser sur ut men hon vänder bara taggarna utåt och påstår att det är så hon ser ut. Jag är ju bara hennes bonusmamma så det mesta av pratandet står hennes föräldrar för. Jag har sagt att jag tycker att hon är jättefin när hon är tjejen bakom fasaden och att jag har accepterat hennes stilval men att hon måste förstå att folk faktiskt tittar när man utmärker sig. Jag blir inte klok på hur hon fungerar. Hon är verkligen stor i orden men liten på jorden. Säkert inget ovanligt i den åldern men hon är alltid så extrem. Allt är svart eller vitt för henne. Inget kan vara lagom. Antingen har JÄTTEKUL eller så är hela livet JÄTTETRÅKIGT, något mittemellan finns inte. Säger man inte att hon är vackrast i världen så har man sagt att hon är det mest frånstötande man någonsin sett. Tänk om pubertetshormonerna kunde stilla sig lite så hon kan hitta sig själv.
Skrivet av    LenaZ.

Det är ju också ett sätt att gömma sig på

Känner en tjej (som är vuxen) som gärna \"spökar ut sig\" som jag tycker att hon gör... Med garn i lysande färger i håret, jättesminkad runt ögonen, kläder som är väldigt unika och speciella. Hon har ju berättat att hon är blyg. Så man kan ju mycket väl se det som ett sätt att gömma sig på också. Hon kanske känner sig naken om hon ser \"vanlig ut\" ? Sedan finns det ju många som prövar sig fram i olika roller i tonåren, man har ju varit där själv... Man vill ju hitta sin stil, sitt sätt att vara, och en stil som är \"jag\". Man kan ju också uppmuntra henne till det svarta, så hon får en trygghet i det också. Finns ju speciella Gothbutiker (även på nätet) som du skulle kunna ta henne med till någongång. Hon kanske letar efter sin identitet?
Skrivet av    Lena_O

Artiklar från Familjeliv