Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Har någon kanske varit i samma situation? *långt*

Skrivet av mimso
Min flicka som nu är 2.5 år böjade på dagis i augusti. Allt kändes bra , mysigt dagis och supergo personal.
Inskolning flöt på bra. Nu efter nästan två månader säger personalen att det inte går så bra. Att min tjej är ledsen till och från hela dagen och vill att mamma ska komma. Att hon inte vill vara ute på gården. Och inte heller leka med dom andra barnen.

När jag pratar med min tjej säger hon att det är kul på dagis och att hon tycker om fröken.

Hon är en lite försiktig tjej är inte den som springer runt mest av alla och hörs. Hon gillar att hålla på och pula med sitt.

Nu är jag i en situation där jag inte vet vad jag ska göra. Ta henne därifrån eller kämpa på ett tag till?

Kan ju tillägga att vi försökte börja dagis redan förra hösten (ett annat dagis). Men det funkade inte alls konstig pedagokik och små lustig personal. Kanske är jag också lite färgad av det!?

Skulle vara skönt att höra om någon varit med om samma sak. Och vad ni isf gjort.
Svar på tråden: Har någon kanske varit i samma situation? *långt*

Det där har

jag träffat på många gånger, dels med egna barn och på mitt jobb ( är förskollärare). Det är vanligt med bakslag hos barn och att de vissa perioder frågar efter mamma eller pappa. Har du en lite försiktig tjej så kommer det säkert att hända lite till och från att hon har sådana här \"tveksamma\" perioder. Oftast går det över av sig själv och det viktigaste är ( precis som du redan har märkt) att barnen ändå mår bra. Några tips som har funkat på min försiktiga tjej: *Prata alltid positivt om dagis hemma. Ifall ni föräldrar känner er tveksamma inför något prata om det då flickan sover på kvällen. *Be personalen att inte rapportera om hennes lessna perioder över huvudet på barnet ifall de gör det. Ni kan ringa till dagis ibland och prata med dem eller så får ni ha ett möte om det hela. *Bjud hem någon dagiskompis ibland. En del barn blir mer positiva då de kopplar ihop dagis-hemma lite grann. För försiktiga barn blir det också lättare att knyta vänskapsband hemma i lugn och ro och sedan fortsätter de ofta att leka på dagis \"av bara farten\".
Skrivet av    Cecilia

Ha en dialog med personalen..

Att din dotter säger att hon tycker det är kul på dagis och att hon tycker om sin fröken är bra. Fråga personalen vilka omständigheter hon blir ledsen och längtar efter mamma. När händer det? Och hur bemöter de det? Att en 2,5 årig tjej inte vill leka med andra barn är inte så ovanligt. Min dotter är 3,5 år och hon leker med EN annan flicka. Personalen försöker få henne att interagera med andra också, men tar det i hennes takt. Så prata du mer ingående med personalen, och gör inget drastiskt som att ta bort din tjej från dagis bara för att personalen är uppmärksam. Nu gäller det bara att lösa det. För en dialog med dem.
Skrivet av    Wondergirl

Jag har världens tuffaste tjej

men hon är presis likadan som din och är i just samma ålder. Med tuff menar jag att hon är envis, står på sig, tar för sig och är helt orädd men just nu är hon inne i sådan period som du beskriver, och jag hade det likadant med min äldre när hon var 2.5 år. Dom ringer från dagis och hon är ledsen och vill att jag ska bära, krama, hämta henne osv. Hon har blivit mer ängslig och jag tror som sagt att det hänger ihop med åldern, dom kanske blir mer medvetna om saker runt omkring, det kanske är skrämmande. Jag har väll inget superråd men jag har märkt en stor förbättring genom att jag förbereder min tjej på vad som ska hända, jag slukar all dagis information och går igenom med henne och pratar mycket om vad som händer och ska hända jag märker att hon blir lugnare när hon hör att jag vet att hon ritat en häst under dagen eller att vi pratar om utflykten hon ska göra imorgon osv, hon har blivit mindre ledsen sen jag började prata som om jag också befann mig på dagis fast jag jobbar, men 75 % psykisk närvaro, tror att det skapar en viss trygghet. Jag tror också att barn kan känna av föräldrars osäkerhet, så om jag var dig skulle jag verligen ge det en chans inte ta henne därifrån utan ta en dag och var med henne på fsk, kolla, kika vad är det hon gillar / eller inte gillar, vad kan man förbättra för att hon ska känna att det är kul och ha en bra dialog med fsk personalen. Lycka till
Skrivet av    Rebeccas mamma

Artiklar från Familjeliv