Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Dilemma om hudfärgen......

Skrivet av J
Halloj allihopa, har inte skrivit på länge - men är alltså adopterad från Sydkorea för en massa herrans år sedan. Har en lång, blåögd viking i huset och tillsammans har vi en dotter. Nu till mitt problem. Min tjej frågade mig här i helgen: -Mamma, är jag svensk?
Självklart svarade jag, du är född här i Sverige och svensk. Fick då svaret att en dagiskompis frågat henne om hon var svensk, och när hon svarade att det var hon fick hon till svar. - Men det kan du ju inte vara, svenskar är faktiskt vita i huden!
Till saken hör att vi bor i ett villaområde där så gott som INGA invandrare bor, vilket innebär att den stora massan på dagis har blå ögon och är lintottar. Men hur ska man hantera detta? Personalen på dagis verkar ovetandes, ska man ta upp det hela - eller bara låta det bero? Jag tror knappast att flickans föräldrar skulle stödja ett sådant uttalande heller, men det känns märkligt att ens lilla tjej ska behöva få sådana saker sagda till sig. Hur skulle ni göra?
Svar på tråden: Dilemma om hudfärgen......

Jag

har faktiskt ocksâ tänkt pâ det där! När flickorna säger att de är svenskar ...sâ jag det mer som om de är fransk/indiskor i stället för fransk / svensk, för det enda som de har som de har som är svenskt är ju passet...hoppas nâgon förstâr vad jag menar. När jag säger att jag är frân Sverige, sâ ler folk som om jag skulle sagt att min pappa är en Isbjörn!
Skrivet av    JFR

Jag skulle

nog ta upp det med personalen på dagis, så att dom kunde prata om det på samlingen eller något. Inte göra någon stor grej av det, men eftersom vissa barn inte vet att man inte behöver var \"vit\" för att vara svensk så vore det bra om det blev nämnt, skulle jag tycka i alla fall, det blir ju inte bättre av saken om man låter det bero.
Skrivet av    Ullis

Jag tror,

tror, att jag nog skulle på nåt vis \"lära\" min dotter att hon ÄR svensk, alltså bemöta såna komentarer med; Att alla svenskar INTE är vita i huden eller blonda. Min stora tjej vet att alla ser olika ut och att vissa är brunare än andra och ändå är dom är svenskar. Ang den lilla flickans komentar är det ju ågot som hon lärt sig hemifårn, antar jag, så det är där det ligger, hennes föräldrar måste \"lära\" henne att alla svenska inte är ljusa.
Skrivet av    Mini mE m Mini

Näe...

håller faktiskt inte med om att det är säkert att flickans föräldrar har lärt henne att svenskar måste vara vita! Min dotter hittar på massor av konstiga saker som absoluuuut INTE kommer från varken mig eller min man:-) Däremot skulle jag kanske i förbifarten påpeka detta för dagisfröknarna så att dom kanske kan läsa någon bok med anknyning till detta eller ta upp det med barnen i något annnat sammanhang....
Skrivet av    Sillan

Nää

jag skrev antar..men hur som helst så är det ju OFTAST så att såna åsikter läggs till grund hemma. Tex. (det kanske är ett dåligt ex) jag vill verkligen inte bara ha ljushudade dockor med blåögon o blonda i håret..jag har alltid försökt att variera utbudet med en liten svart docka o en asiatisk osv osv..bara just fr att visa att alla ser olika ut. Men det där du skrev om att fröknarna kan läsa böcker om det är ett jättebra föslag. Mina döttrat har oxå väldigt livlig fantasi kan jag tillägga :) dom säger att pappa är clown...hahaha...iof nära sanningen..men men...
Skrivet av    Mini mE m Mini

Skulle nog säga som....

...Mini. Lär din dotter att man kan vara svensk utan att vara vithyad å blond. Likaväl som man kan vara någon annanstans ifrån fast man är lintott. Så nästa gång hon får frågan, vilket säkert kan hända igen o igen, så kan i alla fall hon ge svar på tal.
Skrivet av    ~JENN~

Kan ju tillägga en liten anekdot...

...som hände mig när jag var liten. Jag är ju adopterad från USA och \"vit\". När jag gick i andra klass så höll jag och en klasskompis på å fightas rejält en dag efter rasten inne i kapprummet. Jag minns hur jag står över henne, hon har farit i backen (jo vi hade nog brottats), och då säger hon till mig i ren ilska: \"-du håller på att få sånt där stort arsle, som alla andra AFRIKANER redan nu!!\" Haha, jag skrek tillbaka: \"Jag är inte AFRIKAN jag är AMERIKAN!\". I alla år efteråt har jag undrat om hon trodde jag skulle bli brun också. Har frågat henne senare i livet, men hon minns inte händelsen eller hennes funderingar kring det där med att jag skulle vara afrikan. Men vi har skrattat många gånger åt denna misstolkning.
Skrivet av    ~JENN~

Hihi,

Har inte amerikaner stora rumpor då? hahahaha...skoja bara... :)
Skrivet av    Mini mE m Mini

Tror nog

att flickan inte menade nåt illa med frågan och påståendet. Det är ju oftast så att får ett svenskt (bio) barn se en mörk människa så kanske de frågar sin förälder vart det är ifrån, o så har föräldern svarat \"iran, afrika, indien...\" etc. Sen kanske barnet känner någon som är mörk som själv berättat att h*n inte är svensk. Tycker du ska vara väldigt glad att barnet inte sa något elakt, eller rasistiskt iaf. Barn frågar väldigt mycket, och det räcker med att de frågat en mörk människa som sagt att h*n inte är svensk för att barnet skall kunna referera alla mörka som icke-svenska. Jag får ju personligen (ända sen barnsben) förklara att jag är född i ett annat land, men ändå svensk, och det är inte självklart för alla barn.
Skrivet av    Sonya

Tack för alla svar

Gjorde ingen större affär av detta, utan lät det hela bero. Men fick höra att tjejen hade nära släktingar som är adopterade, vilket var lite märkligt i sammanhanget. Eller också så kanske hon förknippade att vara mörk med att man har blivit \"hämtad\" från ett annat land. OM frågan kommer upp igen på dagis så får de väl försöka ta upp det under en samling eller liknande.
Skrivet av    J

Låter som en bra idé

Det är ju jättebra om det tas upp på dagis om olika ursprung.
Skrivet av    sonya