Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Leksaker i skolan ?

Skrivet av Annette m Malte & Greta
Hur fungerar det hos er? Får barnen ta med sig leksaker? Hos oss är allt tillåtet utom Beyblades...jag önskar att de inte fick ta med sig nåt, men jag är tydligen STENÅLDERS :=)
Svar på tråden: Leksaker i skolan ?

På onsdagar har dom leksaksdag

Då får alla ta med sej varsin sak och visa för kompisarna. Alla andra dagar är det förbjudet. Det tycker jag är jättebra, min dotter ser fram emot och planerar vad hon ska ta med sej. Detta gäller alla deras saker, typ pokemonkort också.
Skrivet av    mia-pia

Har varit olika

Mina flickor har gått på samma dagis men reglerna har varierat efter hur det har fungerat. Mina barn har ofta med sig leksaker,de får dock bara ta med en,det har jag bestämt! De leker oftast med den saken de har med sig hela dagen på dagis. Jag tycker dett fungerar bra. Men jag kan förstå att personalen sätter stopp om det inte fungerar. Att ta med saker för att visa har mina barn aldrig tyckt varit kul, de vill ha med sig saker att leka med. Så visedagar har inte varit något alternativ för oss.
Skrivet av    Sofia*

Hos oss

Dotterns skola har också särskilda \"visningsdagar\". Då är det tillåtet att ta med sig något hemifrån som man kan visa upp för kompisarna och sedan leka med under dagen. Skolan och fritids har olika visningsdagar och har man tagit med sig en leksak till skolan ska den ligga i väskan när det är fritids, och vise versa. Det är inte ens en gång i månaden de har visningsdag, och det tycker jag räcker gott. Det finns prylar så det räcker i lokalerna redan. Hur de gör med kort, kulor och annat \"småkrafs\" vet jag faktiskt inte. Min dotter har inget så´nt. Vill för övrigt säga att jag tycker inte alls du är stenålders. Stå på dig och be \"folk\" (alltså de som bestämmer om saken) förklara varför de tycker det är lämpligt att barnen har väskorna fulla med grejer när de går till skolan. Personligen tycker jag inte de hör hemma där alls.
Skrivet av    -Maria N-

Inga medhavda leksaker till dotternsskola (imt)

m
Skrivet av    milla

Exakt lika

hos oss :) Nu slipper jag skriva själv :)
Skrivet av    71:an Nika

På fredagar

får de ha med sig saker... men inte krigsleksaker.
Skrivet av    Trillian m Saga99, Casper02 och Marcus04

Tack för era svar!

Jag skall faktiskt ta upp frågan för diskussion på nästa föräldramöte...det måste ju faktiskt finnas fler än jag som tycker att det är onödigt...ska lyssna & fundera vidare:=) Tack!!!
Skrivet av    Annette m Malte & Greta

De får ta med sig 1 leksak i taget

inget dyrt som man måste vara rädd om. Inga gameboy etc och inge vapen krigslek.
Skrivet av    Åsa

Vet inte men

vi har i vår familj beslutat att OM man tar med något så ska det vara litet OCH ligga på hyllan HELA dagen. Det funkar bra för oss.
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Nyfiken...

...varför ta med grejer om de ska ligga på hyllan hela dagen? Det verkar lite poänglöst att öht ta med det då? Menar inte att ni gör fel, bara undrar över tanken bakom beslutet?
Skrivet av    D med N & A

Inga speciella regler här...

...men jag har sagt till mina barn att de kan ta med en grej OM de inte blir ledsna/arga om grejen försvinner eller går sönder då. Hittills har det inte hänt. Gameboy och sånt får de inte ta med. Men från skolans sida har jag inte hört om några regler, har inte heller sett några olämpliga leksaker som barn haft med sig. Däremot har jag _hört_ att tjejerna i en annan klass SMINKAR sig inför samlingen. Sexåringar liksom!! Det kommer min tjej inte få göra förrän typ i högstadiet, \"stackars\" barn.
Skrivet av    D med N & A

FUNDERING

Vi hade föräldramöte på dagis häromdagen och där satt föräldrar som ville att vi skulle ha ett generellt beslut om att ingen fick ha saker med sig. Den som tog upp det var en pappa som upplevde att barnen försökte \"bräcka\" varandra i häftiga leksaker. Jag har inte den upplevelsen, min dotter brukar ha med sig små plasthästar och leker intensivt med dessa hela dagen. Pappan ville ha ett förbud från dagis så han slapp diskussion med barnet hemma på morgonen. Men jag kan inte förstå varför dagis ska gå in och ta den biten, om det nu inte är så att personalen upplever ett problem med att barnen har med sig leksaker. Man kan ju sätta gränser hemifrån! Mina barn hade aldrig fått ta med sig de där häftiga och dyrbara sakerna, oavsett vad dagis tycker om det. Resultatet av det hela blev att alla föräldrar, utom jag och min dotters kompis föräldrar, bestämde att inga leksaker ska med. Så nu slipper de diskussion och vi har tårar hemma varje morgonoch jag hämtar en lite tös som envist hävdar att det har varit jättetråkigt på dagis för hon hade inget att leka med. Och jag kan inte tycka annat än att de andra föräldrarna borde kunna sätta dessa gränser alldelles själva.
Skrivet av    Sofia*

Jodå

det får dom, men in bara visa upp på samlingen, sen ha på rasten, på eget bevåg & på fritids....
Skrivet av    NillaN m. M99 å L03

Nä, visst är det svårt...jag

upplever det som pappan på ditt dagis. Att de bräcker varandra och att det i förlängningen blir avundsjuka & förstörelse & tårar...Anledningen till att jag skrev här var att jag ville ha synpunkter...o här kom en annan sida !!!! Tack! Nu har lärarna förbjudit Beyblade och det blir nog ett Pokémon förbud oxå (det börjar oxå spåra ut) det är en stooor skola och det saknas inte leksaker. Tänk om det var enkelt :=) Jag tycker synd om din dotter, kan du inte mygla in dem...(fast då faller ju allt *skrattar* Hör gärna av dig med mer synpunkter, så jag kan fundera mer innan vårt föräldramöte!!!
Skrivet av    Annette m Malte & Greta

Det tycks faktiskt funka i vår skola

Förskoleklasserna arbetar tätt ihop (med integrerad skoldag, dvs samma pedagoger och lokaler under fritids- och skoltid) och har samma policy, hur det är i övriga skolan vet jag inte ännu. Här har de gjort så att de pratat mycket med barnen om varför man vill ta med sig leksaker, vad som kan hända (gå sönder, komma bort) och hur det kan bli med kompisarna (avundsjuka, orättvisa etc etc). Man kan säga att det var höstens inledande temaarbete som kom att innefatta allt från hur man kan leka med det som finns i skogen till empatidiskussioner Dom har lyckats prata så bra med barnen om detta att det har löst sig självt och dom har inget regelrätt förbud, men saker tas nästan aldrig med iaf. Varje barn har också en låda där man kan lägga saker man är rädd om (man kanske ska vidare efter skolan eller har pysslat ihop ngt extra ömtåligt under dagen). Jag är helt imponerad! På dagis funkade det dåligt och det hade verkligen varit skönt med gemensamma riktlinjer att luta sig mot. Om Sofias dotter är ledsen för att hon inte får ta med sig saker pga ett kollektivt beslut så var mitt barn säkert minst lika ledsen för att h*n inte fick ta med sig sitt nya Game boy advance när \"alla andra\" gjorde det.
Skrivet av    Lisa

*skrattar*

ja vår son är rätt irriterad på sin mor ibland :=) speciellt för att han inte får ta med sig hela rummet :=)
Skrivet av    Annette m Malte & Greta

Ja

Ja, jag kan nu avslöja att vi t o m haft en intensiv diskussion om varför man inte får ta med sig mammas lap top till dagis... *s*
Skrivet av    Lisa

Vi får väl se vad som händer

Det har inte hunnit gå så många dagar sedan beslutet. Jag tycker om demokrati och tycker att man ska böja sig för de beslut som tas i demokratisk anda. Men i detta fall tycker jag inte att det var genomtänkt nog. Så dottern kommer nog att få ha med sig hästarna. De har ju aldrig varit ett problem för någon och det var ju sakerna som skapade problem de ville bli av med. Men det är svårt i ett sådant här läge.
Skrivet av    Sofia*

Lite rörigt...

... tycker jag det är på Adams skola. När han började var informationen som så att på fredagar får barnen ta med sig ett gosedjur till skolan. Så det lät ju bra. Tycker själv att det bästa är att barnen leker med de grejer som finns i skolan och att de inte behöver ha med sig en massa hemifrån. Att ha en speciell visa-dag tycker jag är bra i så fall, om man nu ska ha med sig grejer. Men för ett par veckor sen berättade Adam att det var ett par i klassen som har med sig Beyblades och leker med. Vid föräldrasamtalet frågade jag fröken om det var tillåtet att ha med sig leksaker? Då sa hon att några har tagit med sig nya leksaker som de fått för att visa sina kompisar och då lekt med dem. Sen så är det bara i förskoleklassen de inte får ha med grejer (fast tydligen är det ok ibland?), på bussen, fritids och från ettan och uppåt får de ta med sig leksaker hemifrån. Jag tycker som sagt att det är lite rörigt. Hur är det hos er andra? Ni som har förbud mot att ha med sig leksaker - gäller det bara i förskoleklassen eller även i de övriga klasserna?
Skrivet av    lindsey_77

Förstår att din dotter är ledsen men ser

oxå hur dåligt det fungerade de första veckorna hos oss innan fröknarna drog en gräns vid 1 leksak per barn, inga dyra leksaker, inga gameboy och ingen krigslek. Det var verkligen mycket saker som togs med för att bräcka och det är svårt att sätta gränser vid att ett barn har små hästar med sig medan ett annat barn inte får ta sina pokemon-kort med (de är nämligen stora skrytar grejar. Jag har den å den och den, vilka har du osv?) Så min tanke när jag läser ditt svar är varför kan inte skolan ha sådanadär hästar på skolan/fritids? det verkar ju vara \"bra\" leksaker. Kanske kan det köpas in begagnade? eller att alla som vill vara med i just den leken tar med en häst som är en skol häst och som alltid är just där?
Skrivet av    Åsa

Hos oss olika

från klass till klass. I sexåringens klass finns inga regler än förutom skolans allmäna att det inte ansvarar för några värdesaker och information om att kapprumen inte alltid står under uppsikt. Än så länge funkar det bra. Man satsar mycket på att vara ute med barnen och starta upp olika lekar. Då blir det inte så stort behov av att ta med egna grejor. I storebror klass tog fritidsledarna förra året beslutet om att inte tillåta medhavda leksaker. Detta för att en hel del problem uppstått med oschysta byten av pokémon och yogi-yoho kort och gameboyspel som försvann. Min känsla är att de tittar mellan fingrarna med små billiga, ej statusförknippade saker. Och bollar, pingisrack etc är självklart tillåtet. Skulle någon ta med ett gosedjur skulle det säkert också vara ok. Det är svårt med detta. Det finns flera aspekter. Oschystheten i byten, låna etc. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med personal för att hålla koll så de måste ta en enkel lösning - inget allls. Sen finns statusgrejen, hur känns det om man inte har råd med värsta högen pokémonkort, gameboy etc. När alla utom en har - hur gör man då? Blir det då en skola som är lika för alla? Jag har inte något emot att mina söner tar med saker, men ser inget behov av det så länge skolan erbjuder hyfsat utbud av lekar och leksaker. Snarare kan det ur de svagares perspektiv vara bra att de någon gång slipper statushetsen med värsta prylarna. Det finns det mycket av ändå. Och just det tycker jag blev värre när de började skolan - mycket mer jämförande med vad kompisarna har.
Skrivet av    espresso_love

du har i stort sett samma bild av

läget som jag :=) tack för att du svarade :=)
Skrivet av    Annette m Malte & Greta

Men varför

måste gränserna komma från skolan? Det jag tycker är lite underligt är att man som förälder tycker att det är ok att barnen släpar med sig massor med saker eller dyrbara saker. Naturligtvis är det lättare som förälder att inte behöva vara den som sätter gränserna utan bara luta sig på att de kommer någon annanstans i från. Men i vårt fall var det inte personalen som tyckte att det inte fungerade, utan föräldrar. Och jag tycker att dessa måste kunna sätta gränser själva.
Skrivet av    Sofia*

Men om jag förstått diskussionen rätt

så är problemet för föräldrarna till din dotters kompisar att det jämförs och blir status- och konkurensfyllt med de medhavda leksakerna? Om det är så så hjälper det ju inte att ens egna barn inte får ta med sig saker, det är i gruppen det finns ett problem och därför måste problemet lösas gemensamt? I övrigt håller jag med dig.
Skrivet av    Lisa

Precis som för oss (instämmer med Lisa)

jag kan sätta gränser och många föräldrar med mig men alla anser det inte vara något problem med att ta med dyra och fina leksaker. Många barn får oxå nya leksaker väldigt ofta som tas med och visas upp. Får då gruppen ett problem, som det är om det enda som görs på rasterna är att stå och \"skryta\" och förevisa fina leksaker, eller om leken begränsas till ett par personen som har X-leksaken att ta med, tycker jag helt klart skolan ska sätta gränser. Säg att det skulle dyka upp att något barn inte har någon häst och därmed inte kan deltaga på lika vilkor i leken. Då falerar ju hela idén med lika skola för alla.
Skrivet av    Åsa

Här får de ta med till skolan

och korten och kulor leks det med i massor. Men, om det skulle urarta som det gjorde för några år sedan så blir det förbud ett tag.
Skrivet av    Achelois

Ja

De får ha med sig en valfri sak och ha det på sin hylla,sedan på lunchrasten får de leka med det som de har med sig. Många har gosedjur,men lika många har inget med sig så här verkar det inte vara någon hets eller mätning (än)
Skrivet av    Mia m.Linneá-99,Tobias-01 & Pontus-04

Leder till en massa problem

Jag har jobbat inom skolan och tycker INTE man ska ha med sig leksaker till skolan. Det tar en massa av personalens tid att hålla reda på saker, låsa in värdefulla saker efter varje rast, reda upp bråk o saker, vakta så att inte ojusta byten sker. På rasterna fick man ta hand mer om grejer och barn som är osams om grejer mer än att ta hand om barn och se till att alla mår bra och har nån att leka med (för att direkta bråk om leksaker gick ju ofta före att gå fram och prata med nån som ser utanför ut). Det här gällde arbetslag F-4.
Skrivet av    Laney

Håller med Lisa och Åsa

min pojke vill gärna vara med och jämföra kort av olika slag och vad jag förstår även leka med dem. Kan vi som föräldrar verkligen stå hemma och förbjuda, utan att veta helt vad konsekvenserna blir för barnet i den sociala miljön? Jag är helt emot tävling och skryt och vill inte att min son utsätts eller utsätter andra för den sortens samvaro, men jag tycker inte att det är bara jag som förälder som sätter gränser för mitt barn som är lösningen på problemet. Frågan bör tas upp på ett mer generellt plan och ses som ett grupproblem. Kanske kan skolan använda sig av situationen och prata om skryt och över-underlägsenhet som begrepp (med barns ord förstås)? Att det finns barn som leker oskyldigt och okontroversiellt med små snälla leksaker i ett hörn är kanske en sak för sig,eller så är det inte det. Det barn som leker så är ju också del i gruppen? För barnen blir det ju hiskeligt orättvist om ett barn får ha med sig en kär leksak och en annan inte, det är inte säkert att barnet håller med om att det leks \"fel\" resp \"rätt\" och det tycker jag inte heller man kan begära.
Skrivet av    Hanna

Annars...

...kommer vi inte iväg alls. Vi har en son med utvecklingsstörning och det är inte alltid så lätt att resonera med honom (han har inget talat språk). Men av någon anledning så funkar det om han får ta med det och lägga det på hyllan.
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Fredagar

Får barnen ta med en leksak. De är hårda på den reglen och det tycker jag är bra.
Skrivet av    Tina m. Jacob & Oliver

Artiklar från Familjeliv