Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Päronträd

Skrivet av anna
Jag är på gång och köpa ett päronträd. Blev tipsad på handelsträdgården om ett träd som heter `Molke`. Jag frågade om det var någon risk för sjukdomar/djur i päronen men det var det inte sa de. Däremot var bladen redan nu angripna av något slags kvalster. Men jag förstod det som att träden var friska ändå. Brukar era päronträd ha sånt på bladen?
Svar på tråden: Päronträd

Jag har ett päronträd...

\"Greve Moltke\". Vad jag förstår ett jättevanligt päron. Tycker dock att frukten aldrig blir färdig, men det kan ju handla om min okunskap ;-) Däremot har det varit väldigt konstiga \"deformerade\" frukter i år. Men några direkta sjukdomar kan jag alldeles för lite om för att kunna säga något om.
Skrivet av    Cicci

Hmm..

..det lät ju inte så roligt... Men är päronen goda ändå? Någon annan tips på bra päronträd??
Skrivet av    anna

Alltså de ska vara jättegoda...

har provat i affären och de smakar mums. Man kanske måste låta dem ligga ett tag, eller så ska man plocka dem jättesent. Jag har faktiskt inte tagit reda på vilket ännu ;-)
Skrivet av    Cicci

Kolla i din omgivning

om det finns päronrost, dvs röda fläckar på päronbladen, om det finns så är det nog ingen idé att plantera några päron, för de kommer bli angripna. I vårt område avverkas päronträd efter päronträd :-( Vårt Conference är angripet, men mår än så länge ganska bra.
Skrivet av    Notte m tjejer

Har läst..

..lite om Päronrost och tydligen så den här svampen som angriper päronträden måste ha tillgång till både en och päronträd max 100 m avstånd och växlar sedan mellan dessa. Tar man bort enarna så utrotar man svampen. Underligt..
Skrivet av    anna

Ja..

..jag kollade i en bok och där står att Molkes päron plockas i oktober och sen eftermognas i några veckor!
Skrivet av    anna

Ahaa, då kanske jag skulle gå ut och plocka...

nu och sedan lägga på eftermogning, så kanske de blir som de ska. Tack =)
Skrivet av    Cicci

Men jag har läst

att avståndet kan vara 400-1000 m så att det i princip är omöjligt att vara fri i villaområden... Jag har i alla fall ingen egen en som jag kan såga ner, så förmodligen får päronträdet ryka om det blir värre :-(
Skrivet av    Notte m tjejer