Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Lång tågresa med tiomånaders bebis?

Skrivet av Carmina med Molly född 041219
Funderar på att åka till Stockholm (Från Göteborg, alltså) med Molly för att hälsa på kompisar. Har inte börjat kolla priser än, men funderar främst på om jag vågar ge mig på en 3-5 timmars tågresa med Molly. Hon är ju inte den som sover flera timmar om dan, och inte heller den som bara somnar tvärt i ens knä. Vad hittar man på så länge på tåget med ett litet barn?
Svar på tråden: Lång tågresa med tiomånaders bebis?

Har också tänkt

på att åka en långtur, med ett par byten. På vissa tåg finns ju familjevagnar, med en lekhörna och plats för barnvagn. Jag antar att du ska åka x2000 och jag har hört att det kan vara problem att ta med sig barnvagnen där. Men som sagt, med familjevagn finns alltid lekhörnan (tror jag).
Skrivet av    Maria med Folke

Det ordnar sig!

Jag åkte till Surahammar med Ida när hon var 9 månader (från Göteborg). Vi hade inte familjevagn (för jag fattade inte att det var bra, tänkte bara att där är det nog skrikigt och jobbigt... hade inte riktigt fattat att jag också var en småbarnsförälder och inte en vanlig resenär...:o), men det löste sig ändå. Vagnen hade jag lite tur med och lyckades klämma in under bagagehyllan utan att fälla ihop den, och när Ida väl somnade kunde hon ligga där. Annars satt hon mest i mitt knä och tittade ut och lekte med lite leksaker. När hon gnällde bar jag omkring med henne lite. Det värsta som hände var när hon kräktes upp all gröt som jag matat henne med, mitt på stolen bredvid (den var ledig). Inte är det så himla kul kanske, men å andra sidan så har man inte så mycket annat roligt för sig än att leka med henne (till skillnad från hemma när man ska försöka göra något annat också), så det funkar säkert!
Skrivet av    Karin med Ida och Olof

Hej

Jag åkte med Linn när hon var ett par månader till Stockholm. Visserligen var hon mindre. Jag tyckte det fungerade bra. Visserligen är de större nu men jag tror att det fungerar ändå. Titta lite i tid så du kan boka Just-Nu biljetter. De brukar vara ganska billiga. Tror att hon gillar att det är ny miljö, titta ut, kolla andra människor etc. Sen får du väl ta med dig ltie leksaker. Du kan ta en fika el mellis i cafévagnen. Träffas snart? Kramar
Skrivet av    Maria m Linn

Jag

åkte en resa som var på sju timmar när min äldsta var bebis, och det gick bra. Se till att du betalar för en till plats där du kan ha leksaker och frukt och andra tillbehör tillgängliga istället för att man ska rota i en väska, jag sjöng en del för honom (inte så högt hi hi), busade, han fick smaska lite frukt och smörgås (krånglade inte med matburkar). Du kan ju fråga om du kan få en plats där det är utrymme bakom sittplatsen, det brukar finnas i början av vagnen, för då kan du ha vagnen där så kan Molly sova när du har uppsikt... Lycka till, det ska nog gå bra... Kram...
Skrivet av    riesen

Den sträckan har jag åkt många gånger!

Nu senast så åkte jag själv med en 4-5månaders, en två åring och en nästan fyraåring. Tågresan var det minsta problemet faktiskt! Har åkt den sträckan med barn i typ alla åldrar upp till fyra. Från 2v, några månder och sen år... Det är inga problem alls tycker jag! Man har med lite leksaker, är uppe å går lite, försöker pricka in en avgång så att barnet sover nångång under resan om det går. Åker man snigeltåget, så finns ofta lekvagnar där det finns nån liten gunga, rutschkana och lite små bord och stolar (som sitter fast i golvet). Där kan ju en bebis få klättra omkring lite medan man håller i såklart. Säterna är oxå roliga att hoppa i eller bara klättra lite över armstöden. Restaurangvagnen ger ett litet miljöombyte... och kanske en fika! I X2000 är det heltäckningsmatta på golven, vilket lämpar sig utmärkt för krypning av liten bebis. Upp och ner från sätet... upp på bordet. Ja det finns mkt kul att utforska för en liten bebis på ett tåg :0) Man får ju ett eget säte till barnet, så om barnet inte somnar i knät så kan man ju lägga det på de två säterna med flaska eller hur man nu brukar göra. Själv kan man få plast lite på hörnet eller nåt *s*. Ja det finns massor med lösningar tycker jag! Så åk!! Priserna är ok om man är ute i god tid och inte måste åka på de mest populära dagarna! Annars blir det lätt dyrt. Rekomenderar X2000 mkt mer än snigeltåget. De få kronor det faktiskt kostar extra (om man nu är ute i god tid alltså) så värt de där nästan två timmar snabbare det går! Lycka till!!
Skrivet av    Linn m. N-0110, R-0304 & J-0501

Det är inte lika...

lätt att få med vagnen alla gånger på ett X2000 men det går alltid! Har ju rest med dubbelvagn och oftast utan problem. I några fall så har vagnen stått oihopfälld ute i mellangången... i några fall har jag fått fälla ihop den och ställa bland bagaget. I några fall har jag haft tur att hamna där det finns plats för att ha vagnen uppfälld. Det är ju såå skönt när dom ska sova tycker jag.
Skrivet av    Linn m. N-0110, R-0304 & J-0501

Mina tips

Vi åkte tåg ganska ofta när äldsta dottern var liten eftersom vi inte hade bil förrän hon var 2 år. Så här är mina tips: * Barn åker gratis med vuxen. Se till att boka biljett för Molly också för då får hon en egen sittplats. Vi var ofta tre som åkte (pappa, mamma, barn) och då bokade vi plats med bord och hoppades på att ingen hade den fjärde platsen. * Var vid tåget tidigt och ställ dig framför rätt dörr med barnvagnen. Det är enda chansen att få plats med vagnen vid bagageutrymmet, speciellt om det kommer fler med barnvagn. Eftersom utrymningsvägarna inte får blockeras så får man inte ha barnvagnar i de där små utrymmena precis vid dörrarna. * Åk X2000! Två timmar kortare resa är värt en hel del. Är ju dessutom tystare och lite rymligare. * Ta med lite leksaker och något gott att äta. * På vissa toaletter (en per tågvagn?) finns det skötbord. Det brukar vara på tvären och yttepyttelitet, men det går att byta blöja där. * Ställ in dig på att inte vila, läsa eller vad du nu brukar göra när du åker tåg. Om man ägnar sig åt sitt barn så går resan bra även om det är lång tid. Om inte annat så kan hon ju ägna nästan hela resan åt att gå fram och tillbaka i korridoren och hålla i dina händer :)
Skrivet av    Emilia med M -0211 och A -0502

Visst går det!

Vi har bilat eskilstuna-umeå tur och retur. Det gick bra. Om man planerar, är realistiskt och inte stressar går det faktiskt. Att ha med sig mat, kex, frukt, dryck, leksaker och att man har möjlighet att sova är viktigt. I ett tåg kan man ju gå omkring och göra vad som helst, var nog värre för oss med bil :) 7 timmars resa enkel väg vardet...
Skrivet av    Moa med Ella

göteborg-östersund

Hej. Jag reste med min son som då var 9 månader mellan göteborg och östersund... den tåg resan är 12 timmar lång... visst så åkte vi natt tåget men det tog 4 timmar innan han ville sova (fanns ju så mycket nytt att titta på tex. ut genom fönstret) han och jag delade en säng i en 6-bädds kupé. visst vi sov trångt men han sov ialla fall hela natten. Hade med oss en jäkla massa saker bla barnvagnen, bilbarnstolen, väskor och en massa mera men det gick hur bra som helst. trodde det skulle bli jobbigt o besvärligt men han var så snäll o mysig hela tiden. Hoppas det ska gå bra på din resa oxå. Kramar Camilla
Skrivet av    milla

det löser sig nog

men lita inte på Sjs familjevagnar..! Vi bokade på telefon, hon sa att det skulle finnas familjevagn o det tror man ju på förstås. Jag tog tom ett senare=dyrare tåg bara för det och det fanns ingen familjevagn. De som jobbade på tåget sa att de slutat med dem för länge sen, så det finns inte längre. Men det går bra äbndå, vi har åkt två långresor nu med barnen o det går alldeles utmärkt!
Skrivet av    Malin med V o V

Klart du ska åka! :)

Jag har åkt en flygresa på totalt 15 timmar med en 3 åring och med en 6 månaders. sen har jag flygit med nathalie när hon var 11 mån resp 14 månader i 4 timmar. Och den av alla resor som var \"jobbigast\" var när hon var 11 månader. Men det var inte jätte jobbigt! Ha med massa leksaker, smörgåsrån och ett gott humör så går det bra. :) Tänk på att ha en sån smidig vagn med dig som möjligt för dom garanterar inte att du får på vagnen. Jag och syrran åkte ner till Hultsfred i maj med våra 4 tjejer. Och vi fick inte plats med nån utav vagnarna i våran vagn på vägen hem. Det trodde jag aldrig skulle gå men med lite lirkning så fick vi stå i gången. *pust* Familjevagn kan man ju inte boka på alla tåg tyvärr.
Skrivet av    Camilla m Emilia 31/1-05 & Nathalie-02

Förbered dig på kaos!

*S* Så kan det bara bli bättre. ;O) Närå, jag tror att det kommer gå kanon. För snart en månad sen kom vi hem efter en flygning där ena sträckan tog 9timmar, och det gick jättebra! På tåget kan hon ju alltid sitta på golvet och leka precis som hemma. Man kan gå omkring med dem på ett annat sätt än på flyget. Hon kan ju krypa i gången osv... Hade med mig lite nya mutleksaker att ta fram om det skulle krisa, vilket iofs inte var nödvändigt men det kan ju vara en ide´. Sen nåra smörgåsrån att muta till så är saken biff! =) Tycker helt klart att du ska åka! Tror absolut att det går jättebra. Trevlig resa!
Skrivet av    @nn@ m Lopp@n

Oj, va ni har rest!

Ja, det ordnar sig nog, som ni säger. Med gott humör och lite leksaker och mat ska det nog gå vägen. Nu ska jag bara hitta billig biljett. Våra kompisar väntar barn med nedkomst om bara ett par veckor, så jag kan inte vänta för länge. Håll tummarna för att vi kommer i väg! *tack för alla svar!*
Skrivet av    Carmina med Molly född 041219

Jaaa!

Inte för att jag åkt tåg så länge men jag flög med Alex själv när han var 1 år första gången och när han var 1½ andra gången och det gick toppenbra! Inte lika lång tid på flyget som på tåget dock men det var juh ändå lite med incheckning och väntan innan man får gå på planet osv....men som sagt, inga problem alls! Tror du fixar det galant! Speciellt som du är lite nervös över det för då brukar det gå bättre än man trott! *ler* Ha så skoj!
Skrivet av    Madde m A-01 & I-05

Artiklar från Familjeliv