Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Till Inki - angående GV av prestigeskäl

Skrivet av Majamyra
Pappan till mina barn flyttade utan diskussion, 60 mil bort. Sedan han flyttade för snart 2 år sen, så har han träffat barnen 1 gång och det var för 1 år och 7 månader sedan.
Han ringer ALDRIG, han skickar inga julklappar eller födelsedagspresenter. Han svarar inte på telefonmeddelanden som sonen lämnat på hans mobiltelefon. Han bokar inte in några utvecklingssamtal på dagis (som han mycket väl vet under vilken period de ska vara, eftersom han får månadsbrev från dagis per mail varje månad). Han deltar inte i några obligatoriska aktiviteter på dagis (som vi har eftersom det är ett kooperativ). Jag meddelade honom att sonen blivit akut opererad för misstänkt blindtarmsinflammation - han hörde inte ens av sig och frågade hur han mådde.
Efter att han flyttat första gången, så flyttade han en gång till inom sin nya kommun - då meddelade han varken sin nya adress eller sitt telefonnummer. Innan det kommit upp på Eniro kunde jag inte kontakta honom på något vis alls. Jag och barnen flyttade inom vår kommun och jag kunde inte skicka papper för underskrift till honom pga det. Jag fick skriva till skattemyndigheten att "tyvärr går inte den andra vårdnadshavaren att kontakta".
Hans engagemang i sina barn är en stående överföring från ett konto till ett annat. That\'s it!! Nu börjar det dra ihop sig till att sonen ska börja skolan. Jag vill att han ska gå på en annan skola än han egentligen tillhör vilket kommer att innebära behov av hans underskrift på diverse papper. Jag har annat att göra än att hålla på och jaga honom så fort det är nåt.
MEN naturligtvis - när jag begärde egen vårdnad om sonen så gick han inte med på det. Jag har ev om dottern, men han försöker inte ens få gv om henne. Så att behålla gv om sonen är en REN prestigesak från hans sida. Han gör INGENTING för att försöka utöva någon gemensam vårdnad om sonen. OBS! Detta hänger INTE ihop med umgänget. Jag har ALDRIG hindrat honom från att kontakta eller träffa barnen.
Så kom inte och säg nåt om att det inte finns pappor som bara vill ha gv av prestigeskäl.
Svar på tråden: Till Inki - angående GV av prestigeskäl

Inte Inki, men...

Jag skulle kunna varit den som skrev ditt inlägg. Detta med att inte höra av sig, inte svara på tfn sms mail osv, stämmer på pricken. Inga presenter på högstidsdagar eller jul, inget intresse i skolan. MEN dela vårdnaden ska han definitivt göra på SIN SON det är jätteviktigt. Dessutom tituleras jag som \"mor till mitt barn\" de få gånger han hör av sig. Inte helt friskt, eller...
Skrivet av    Annelie m 3

Nja, så sa jag väl inte riktigt...

Inte påstod jag väl att det INTE fanns några som helst pappor som vill ha gv av prestigeskäl?! Jag uttryckte närmast min reflektion över att jag faktiskt inte har hört (åtminstone vad jag kan komma ihåg) en enda mamma här inne som tror att pappan vill ha gv för att de är intresserade av barnen. Och jag kan bara inte tro att det är så att ALLA pappor vill ha gv för att jävlas, eller av prestige. Hur det är i ert specifika fall (som jag inte visste något om förrän du skrev inlägget ovan) ... det var inte det jag ifrågasatte. Och när du beskriver hur ni har det, så visst kan det röra sig om prestige från hans sida. Lika lite som jag tror att ALLA pappor är intresserade av barnen, lika lite tror jag att ALLA pappor är ointresserade av dem och bara agerar av prestigeskäl. Jag är rätt så säker på att i de flesta fall där det pratas om prestige, eller jävlas-förhållanden, från mammorna (eller papporna beroende på vem som har EV och har blivit stämd) - så är det faktiskt inte så, utan tvärtom en genuin önskan om att vara delaktiga i barnens liv. I ert fall handlar det om att du vill ha EV för att underlätta din och barnens \"vardag\", och en pappa som inte vill släppa sin del av vårdnaden - det tycker inte jag är fullt jämförbart med de pappor som faktiskt drar frågan till tingsrätten för att få GV. Allvarligt talat, tror du att det är hemskt många pappor som tar en vårdnadstvist till tingsrätten bara för att jävlas med mammorna? Att gå igenom en vårdnadstvist är ju, som bekant, ingen lek för någon och inte heller för den som har stämt den andre. Om man då går så långt som till mig själv så skulle jag ALDRIG ge upp GV frivilligt, oavsett vad som hände. Det är inte prestige från min sida, men ett sätt att säkerställa att jag ALDRIG skulle tappa möjligheten till insyn i mina barns liv (oavsett om jag nyttjade möjligheten eller ej, just då) för man vet aldrig vad som kan hända och om något händer så vill jag veta det. Men, som sagt, det var inte ditt specifika fall jag reflekterade över - utan kommentaren om prestigeskäl i allmänhet. Jag har hängt här på sidan i 8 år, och prestigeskälet är ganska vanligt när det kommer till de fall där mamman (eller pappan i förekommande fall) inte vill att den andra föräldern ska ha GV och den andra föräldern motsätter sig det. Märk nu väl att jag inte pratar om de fall där det rör sig om misshandel, missbruk och annan kriminalitet hos den förälder som inte vill släppa sin GV - där håller jag fullständigt med den förälder som vill att barnen ska slippa bli utsatta för allt vad det innebär att bo (eller ha umgänge med) en kriminell.
Skrivet av    Inki - som svarade väääääldigt långt

Artiklar från Familjeliv