Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Måste man... (rörigt)

Skrivet av Maria
bo nära varandra (läs nära skola och dagis) när man har varannan vecka? I dagsläget har vi förlängd varannan helg, alltså barnet hämtas av pappa torsd på dagis och lämnas på tisd morgon.
För tillfället bor vi väldigt nära varandra och dagis samt skolan där barnet kommer att gå eftersom jag kommer bo kvar och barnet är skrivet hos mig. Pappan har lösa planer på att flytta, men inget konkret.
Och just nu håller vi på att diskutera varannan vecka. Men jag anser att barnet bör bo på gång/cykelavstånd (för barnet alltså) till skolan, det anser inte pappan. Han kan tydligen tänka sig att skjutsa fram och tillbaka varje dag.
Vad tycker ni?
Barnet börjar skolan om två år. Skall man under tiden övergå till v.v för att när pappan flyttat och barnet börjat skolan gå tillbaka till hur det var tidigare? Blir det rörigt? Kommer barnet att må dåligt av att minska tiden med pappan igen?
Så himla svåra frågor som jag inte ens själv vet svaret på, men jag skulle uppskatta era kloka tankar.
Tack!
Svar på tråden: Måste man... (rörigt)

Men varför?

Varför kan du inte låta pappan skjutsa barnet fram o tbx? Varför måste det vara gång/cykelavstånd? Jag tycker ni kan ha v.v boende och så gör du som du vill och tycker passar er den v. Och pappan gör som han vill och passar dom den v.
Skrivet av    -TH-

Instämmer!

Det finns väl även \"familjer\" eller \"ensamstående\" som skjutsar sina barn till skolan, kompisar, träningen etc. på grund av att dom bor så till. Och ingen ifrågasätter väl huruvuda det är lämpligt att barnen bor i dom \"familjerna\" på heltid bara utifrån att dom skjutsas till skolan och inte kan cykla/gå. Sen kan man generellt sett tycka att det är lämpligt att bo nära varandra eller att ha gångavstånd till skolan etc. Men färdsättet till skolan kan väl rimligen inte vara allena avgörande för lämpligheten att barnet bor i det ena eller andra eller båda hemmen?
Skrivet av    Ziggy

Mja

Min unge har det så, pappan på någon mils avstånd ifrån skolan och mig på närmare håll. Vi har varannan vecka. För sonen är det inte så jobbigt, vi bor i Stockholm och det är många som pendlar långt till skolan, en del bor långt ifrån på heltid. En sak att tänka på är att föräldern som bor långt bort måste ta sitt ansvar och se till att barnet har möjlighet att leka med kompisar även på de veckorna då det bor långt ifrån skolan - d.v.s. man får ställa in sig på en himlans massa skjutsande. Gör man inte det blir det synd om barnet i det långa loppet.
Skrivet av    Missy

Jag tycker det låter som att ni har en

bra lösning. Om pappan kan tänka sig att skjutsa fram o tillbaka varje dag så tycker jag kdet kan fungera hur bra somhelst. Men som Missy skriver, om det där med lekkamraterna har nog stor betydelse. Jag kan nog spontant tänka att det vore jobbigare att minska tiden med pappan än att pendla med bil till en trygg plats. =)
Skrivet av    Anna

Tid med bägge föräldrarna är viktigast

Om ni kan få till fungerande vv-boende så ta det. Det blir mycket skjutsningar för den förälder som bor längst ifrån dagis, skola, kompisar, men det är inget olösligt problem. Dessutom är det ju pappan som ska fixa det, inte du. Jag tycker inte det är en bra idé att byta tillbaka till helgboende efter två år om allt fungerat bra. Den enda som tjänar något på detta vore du eftersom du verkar vara tveksam till vv-boende. Personligen har jag 13 års erfarenhet av vv-boende, periodvis med långa avstånd till skolor, kompisar, etc. Ibland har jag bott längst ifrån, ibland mamman. Det som kan trassla är glömda kläder, saker, information från skolan (se till att få dubbla kopior på allt), skjutsar till träningar, etc. Är du och pappan överens om hur ansvarsfördelningen ser ut och håller det avtalet så har ni goda chanser att få till det här bra. Tillåt längtan och telefonsamtal, barnet måste tillåtas sakna och sörja och prata. Innefatta alla nya människor som kommer att dyka upp i barnets liv i era relationer som framöver kan komma att få vagare gränser, sett ur ert föräldraperspektiv. Själv har jag haft bättre kontakt med exets män än med henne, de har alla varit bra vuxna förebilder för mina barn.
Skrivet av    Lasseman

Smidigast...

är det väl om man bor nära varandra. men min man och jag bor en halvtimmes bilfärd från mina bonusars mamma. De är skrivna hos sin mamma och går i skolan där. Varannan vecka skjutsar och hämtar vi i skolan. Efter skolan brukar de gå till sin mamma om de ska vara med kompisar t ex. Sedan hämtar vi dem ca 17.30. Tror det krävs bra samarbete mellan båda familjerna om det ska fungera bra. för oss har det inte varit några problem alls.
Skrivet av    Christel med Amanda

Artiklar från Familjeliv