Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur få sexåring att somna själv

Skrivet av maika
Vad skönt det skulle va om man skulle bara få säga godnatt... Vi börjar med att läsa en saga och sen sjunger jag för henne tills hon somnar, tar mellan 30 till 60 min.. Jag skulle vara jättetacksam för råd om hur jag ska få henne att "våga" ligga ensam i sitt rum och somna på egen hand. Hon säger att hon vill lära sig att alla hennes kompisar kan somna själv men när vi väl ska prova vägrar hon. Annars sover hon natten själv i sitt rum.
Svar på tråden: Hur få sexåring att somna själv

Ha dörren öppen och en lampan tänd i rummet

utanför. Sitt där på en stol så hon ser dig lite du kanske kan ordna till det så du kan sitta och läsa en bok som intresserar dig eller rent av se på tvn beroende på hur ditt hem är möblerat så klart. du förklarar naturligtvis innan för din dotter din plan och du är i närheten hon kan ju se dig genom dörren som står lite öppen. men läs fortfarade en liten saga och gå sedan ut. Kanske ett tips. och sedan gå vidare därifrån när hon vant sig vid att du sitter utanför och det går helt problemfritt så har du dörren öppen men sitter lite längre ifrån du visar din dotter var du sitter hon kommer inte att se dig men du är där hon kanske vill titta så du sitter där och när hon vant sig igen kan du kanske sitta i soffan i vardagsrummet... ja kanske.. prata med din dotter hon är ändå 6 år och diskutera lite hon verkar ju vilja så det kanske går att göra på detta viset.
Skrivet av    Emma

Väsnas....

när mina barn har börjat somna själva... så har jag sagt godnatt och tex gått ner.... Är jag tyst så va det genast någon som sa..\"-Mamma, vad gör du..???? Men skramlade jag med diskmaskinen... så hörde dom och dom visste vad jag gjorde.... Så säg godnatt och att du ska plocka ur diskmaskinen, och gör det med lite väsen.. så hon hör dej... Det va mitt tips,... hoppas det löser sej...
Skrivet av    Anette med M&A

Bestäm gemensamt hur det ska gå till!

Gör en plan tillsammans för hur det ska gå till att somna själv! Vad är det hon är rädd för, kan hon beskriva det? Är det mörkret? Är det ensamheten? Är hon rädd för att somna och inte kunna vakna (en del barn har mycket livlig fantasi...). Försök att hitta på något som svarar mot hennes rädsla. Mörker = tänd lampa, ensamhet = du sitter först kvar i rummet på en stol, tyst, flyttar så småningom utanför dörren osv. Ibland kan det krävas belöning: som en tavla med rutor där man klistrar upp guldstjärnor för varje gång hon lyckas somna själv. Efter tre gånger får hon en belöning, t ex en leksak, ett biobesök eller liknande. Sedan kan du kanske fundera på om hon verkligen är trött om det tar så lång tid att somna. Kanske kan hon själv få ligga och läsa eller måla i sängen en stund och själv släcka lampan när hon är trött. Du kan i så fall sitta utanför rummet och coacha henne lite tills det funkar. Hoppas det löser sig! Hon är ju jätteduktig som sover själv i eget rum, ni ska ju bara fixa det här också, säg det till henne!
Skrivet av    Icka

så olika på hur barnet är.

Min dotter är 6 år. Hon har somnat själv sen hon var liten, vi \"införde\" det när hon var runt 2 år. Hon har velat ha tyst & mörkt, men det går i perioder, helt plötligt vill hon ha lampan tänd, dörren på glänt & massa oväsen utanför...så hon HÖR att vi e där & vad vi gör... Sonen e nu snart 2½ år & har somnat själv sen ...innan 2 års ålder. Hon vill nu har mörkt, & tyst. Vi har varken läst el. sjungit för våra barn. NU läser vi för våran 6 åring...vissa kvällar...hon bestämmer själv & det beror på vad kl e. Tror oxå de e A & O att man har bestämmd sovtid på kvällen, samma rutiner kväll efter kväll...det skapar trygghet. Försök lista ut, jag menar barnet är 6 år & fråga hur hon vill ha det....kommer kanske inte funka 1 natten men med tiden. en 6 åring ska klara av att somna själv, tycker jag
Skrivet av    NillaN m. M99 å L03

Jag tror som någon föreslog att börja

med att sitta utanför så hon ser dig. Låt henne ha lampa tänd om hon vill. Och om det funkar sitta så hon ser dig och ni ska gå vidare så gå och småprata och sjung för dig själv (eller med make/sambo) så hon hör dig och känner att hon inte är själv. Så gör vi med vår kille, som i och för sig bara är tre, vi pratar i rätt hög ton med varandra när han lagt sig. Och ofta pratar vi lite positivt om honom som \"Vad roligt att Isak tycker så mycket om boken vi läste\" eller \"Vad Isak ändå är stor och duktig nu\". Jag inbillar mig att det känns lite mysigt för honom att ligga där inne och höra oss prata om honom. Så känner han att vi tänker på honom även när vi inte är i samma rum.
Skrivet av    Trulsa

Artiklar från Familjeliv