Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Underhållsbidrag

Skrivet av fridde01
Jag är inte umgängesförälder, men eftersom barnens far tycker att jag är helt vansinnig som har tagit upp underhållsfrågan är jag nyfiken på om andra håller med om att jag gör fel. Enligt hans åsikt är det helt galet att han ska betala fullt underhåll (med sedvanligt avdrag för de dagar de är hos honom) för våra två barn, som bor hos mig 10 dagar av 14.
Han menar att de dyraste utgifterna (hus, bil mm) har han oavsett hur ofta/sällan barnen är hos honom, medan jag menar att han har sitt stora hus och sin stora bil för att han skaffade ny familj med två bonusbarn och ett gemensam barn. Tre ständigt hemmavarande och våra två varannan helg, alltså.
Hur tänker ni kring underhållsfrågor? Gör jag fel som tycker att han borde betala underhåll trots att han har en större familj än jag? Jag resonerar som så att det är en fråga som involverar honom och mig kring våra två barn, inte nya partners, bonusbarn osv, och att han är underhållsskyldig för våra barn oavsett sin nya familjesituation. Är det ett okänsligt och hänsynslöst resonemang?
Jag vill verkligen ha ärliga svar, är inte ute efter "bekräftelse" utan att faktiskt få veta hur andra resonerar.
Svar på tråden: Underhållsbidrag

Självklart ska han betala!

Inte sjutton försvinner hans ansvar gentemot de gamla barnen bara för att han skaffar nya? Att han skaffat ny familj och hus för att rymma alla är inte vare sig ditt eller era gemensamma barns problem utan snarare ett för deras familj internt ekonomiskt \"problem\". Han är underhållskyldig för era barn + det nya gemensamma barnet, och har han inkomst för att klara att betala enligt Fk:s normer så ska du ha underhåll. Vägrar han betala till dig direkt, ta det via Fk. Hade han valt att ha barnen 7 dagar av 14 så skulle jag rakt av köpa att han inte ska betala uh, men när han bara har dem 4 av 14..? Nä du, du har helt rätt! Usch, jag blir så himla arg på folk som försöker smita från sitt ansvar med veka ursäkter...
Skrivet av    Eva-Ley

Ärligt

så tycker jag du har helt rätt.
Skrivet av    mergnu

Han är så arg så det ryker

Vet du vad han säger? Underhållsfrågan reducerar våra barn till handelsvara, och att han ska \"vara en lydig pappa som betalar, håller tyst och håller sig undan\". Jag kan inte för mitt liv förstå sådana uttalanden och blir jätteledsen för barnens skull. Han hävdar också att det är \"ett led i min kampanj\" för att ta barnen ifrån honom. Blir så arg...!!!
Skrivet av    fridde01

Be Familjerätten kontakta honom...

... och berätta vad underhållsbetalningen är till för! Den enda som reducerar era barn till handelsvaror är han, som tror att barnen inte kostar omsorg, försäkringar och annat smått och gott utan bara ser till sitt hem och att han inte klarar av att stå sitt kast - vill han slippa underhåll ska han ha barnen minst vv! Ditt ex borde läsa detta: http://www.sos.se/fulltext/114/2001-114-2/2001-114-2.htm så kanske han fattar bättre!
Skrivet av    Eva-Ley

Tillägg

Samma länk finns även publicerad och går att beställa hem: http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2001/2618/2001-114-2.htm Kan vara värd de 8 kr den kostar...
Skrivet av    Eva-Ley

Tack för tipset

Ska läsa igenom och se om det kan vara något för honom. Ett litet problem i sammanhanget är att han avskyr allt vad sociala institutioner heter... Typ \"var man för sig själv\".
Skrivet av    fridde01

Rent principiellt

tycker jag inte att det borde finnas vare sig underhållsstöd eller underhållsbidrag. Lite grann tycker jag det beror på hur nuvarande boendeschema har kommit till. Redan när man kommer överens om det borde man också komma överens om ekonomin. Om du har barnen mer än han mot hans vilja så kan jag förstå hans syn på saken. I de fall då pappan flyr från sitt ansvar och det finns en stor skillnad i inkomst mellan föräldrarna så tycker jag det kan vara vettigt att han betalar något underhåll. Men som sagt, generellt sett bör man själv ta ansvar för de barn man skaffat. Det gäller även honom, givetvis. I mitt fall är exets möjlighet till ett relativt högt underhållsbidrag en bidragande orsak till att mitt ex valt att dra igång en tvist i domstol om barnens boende. Den har nu pågått över ett år. Av detta skäl förnekas jag nu umgänge med mina barn. Jag har de knappt fyra dagar av 14 (men underhållsavdragsmässigt endast tre, så fiffigt ordnat är det ju). Så långt möjligt borde bidrag ersättas av skattesänkningar. Jag tror att nuvarande bidragssystem är fullständigt förödande för samhället på många sätt, bl.a. eftersom det bidrar till tvister mellan föräldrar.
Skrivet av    Fridolf

Kan han

inte ha barnen mer, då? Vill inte du? Vill inte han? Funkar det inte praktiskt? För vem funkar det inte?
Skrivet av    Fridolf

Tror inte

att huvudproblemet här är att han inte fattar hur underhållsregler funkar.
Skrivet av    Fridolf

Jo, han skulle vilja

Vi har haft växelvis boende under ett antal år, men eftersom vår son mådde jättedåligt, inte fixade skolan, vägrade åka hem till pappa under långa perioder osv, så testade vi att barnen bor mer hos mig. Eftersom sonen mår bättre nu (vilket pappan och jag är överens om) har vi bestämt att fortsätta med nuvarande boendesituation, som har gällt i 1,5 år utan underhållsbidrag. Svaret är alltså: det är vår son det inte funkar för.
Skrivet av    fridde01

Nej, han fattar nog

men tycker inte att det borde gälla för honom.
Skrivet av    fridde01

Hur menar du?

Å ena sidan skriver du att underhållsbidrag är principiellt fel, å andra sidan att båda föräldrarna ska ta ansvar för sina barn. Eller menar du inte ekonomiskt ansvar? Vår situation är att vi är överens om boendefördelningen eftersom vår son mår bättre av att ha en \"vardagsmiljö\". Att vardagsmiljön finns hos mig beror på många orsaker, bland annat att barnens pappa har ett jobb som kräver långa dagar och många resor, att barnen inte kommer så bra överens med sin \"bonusmamma\", och rent praktiskt att pappan med familj har flyttat så att det är långt till barnens skola, kompisar osv.
Skrivet av    fridde01

Självklart! ska han betala

Varför i hela friden ska man inte hjälpa till att försörja sina tidigare barn för att man skaffar nya? Om DU också gör det, ska de vara utan mat och kläder då? Du resonerar fullständigt sunt, era barns försörjning är det du och barnens pappa som ska fixa, inte ev nya partners. Vi har dessutom en lagstadgad försörjningplikt för våra barn tills de är 18 el har gått ur skolan. Anser han sig stå över lagen också?
Skrivet av    marib

Min åsikt...

Era gemensamma barn ska ju inte bli lidande för deras faders nya familjeförhållanden. Har han bonusbarn så antar jag att de får underhåll för dessa om de nu är boendeföräldrar för dom. O lika ska ju vara lika. Vi har haft många gräl med ex som inte ger barnen de de behöver ens om personen ifråga får fullt underhåll för barnen. Men är det något dom behöver extra när de är hos oss så skaffar vi ju det. Detta är en jättesvår situation, men barnen är ju hans oavsett om ni lever ihop eller ej..
Skrivet av    Nettan

Jo,

jag anser att föräldrarna gemensamt ska ta ansvar för sina barn, också ekonomiskt. Dock anser jag som jag sade att bidragsregelverket är felaktigt och att bidrag generellt sett är en dålig idé.
Skrivet av    Fridolf

Artiklar från Familjeliv