Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

God man till svärmor?

Skrivet av Svärdottern
I vilken ände börjar man, om svärmor behöver en god man?
Kan en familjemedlem vara det?

Vi behöver omyndigförklara henne för att hon inte ska kunna förstöra livet för sig själv och andra. (Hon är gravt mano-depressiv)
Svar på tråden: God man till svärmor?

Är inte hundra.....

Men jag tror att du kan vända dig till socialtjänsten eller den biståndshandlläggare som finns där svärmor bor. För övrigt så kan ni inte omyndigförklara henne. Det kan man inte göra med någon i Sverige idag, däremot kanske en förvaltare eller god man vore en bra idé för att ta hand om hennes ekonomi.
Skrivet av    AMA

Jag har jobbat..

inom vårdsvängen i många år och tycker att en god man ska vara någon utomstående person och inte ngn familjemedlem. God man är en bra idé för ngn som inte kan ta hand om sin egna ekonomi. Personen ska vara väl insatt i problemen/svårigheterna hon har så hon inte kan luras. Sen är det som AMA säger, man kan inte omyndigförklara någon i Sverige nuförtiden.
Skrivet av    Tweedy

Visst kan man bli omyndigförklarad!

Om jag inte minns helt fel så har jag har fått in bevis (i mitt arbete) på att människor varit omyndigförklarade. Tror att det är överförmyndarmyndigheten som utfärdar de bevisen. Eller vad är det annars jag har fått *funderar för mig själv*
Skrivet av    hanna

Nej, man kan

inte bli omyndigförklarad. Man kan ha någon god man eller förvaltare som har hand om ens ekonomi och ansvarar för den, men omyndigförklarad blir man inte.
Skrivet av    71:an Nika

Inte ens...

de gravt utvecklingsstörda är omyndighetsförklarade i Sverige idag.
Skrivet av    Tweedy