Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag behöver högläsningstips!

Skrivet av Lina m Meja
Till mina 6:or som behöver komma ner i varv på morgonen och strata dagen med lite högläsning. Vad ska man satsa på? När jag hade fyror på en annan skola läste vi Roald Dahl men det kanske är för barnsligt?
Jag tycker det är svårt att hitta böcker som både passar att läsa högt och som tilltalar 24 olika individer...(ja 25 med mig då)
Tacksam för tips!
Svar på tråden: Jag behöver högläsningstips!

Ett spontant tips!

Det kan ju vara lite svårt då många böcker är antingen för flickor eller pojkar (tyvärr), men ett spontant tips är Guldkompassen av Phillip Pullman, det finns även två delar till om det behövs. Det är fantasy och huvudpersonen är en flicka, men den tror jag skulle passa alla, även vuxna.(jag har själv läst den i somras och jag är vuxen...). Den är spännande och bra. Min pojke går i 4:an i en 4-5-6-klass och deras fröken har nyss läst Mästerdetektiven Blomkvist av Astrid Lindgren för dem. Den var inte barnslig,tyckte de.
Skrivet av    Chand

tipsar

Tycker det är en jättebra ide´att läsa även för de störrebarnen och inte bara för de yngre. Jag tror att dom kommer att uppskatta det mycket. Magnus Nordin Prinsessan och mördaren. (här finns alla ingrediernser) Stefan Casta (mobbing, invandrare mm.) Jack London Skriet från Vildmarken
Skrivet av    Oline

Kommer ihåg att jag gillade...

Dårfinkar och dönickar (Ulf Stark) Tror att den är den bästa bok som användes som högläsningsbok under min skoltid ;-)
Skrivet av    Lillan m Carl+BF18/2

Tips från mig

\"Godnatt mr Tom\". Jag läste den för en femteklass, och vi grät och skrattade om vartannat. Tror den passsar 6:or ännu bättre än femmor faktiskt. Det finns även en ganska ny bok som heter \"Björn!\" (vet ej författaren nu) Den var väldigt spännande enligt eleverna. De satt knäpptysta när jag läste.
Skrivet av    Tovan

Ja, toppentips!

Den mörka materien-trilogin borde passa en sexa precis!!
Skrivet av    Helena

Selma Lagerlöf

tycker jag passar bra för högläsning. Gösta Berlings saga, Jerusalem, Löwensköldska trilogin ... Eller något i fantasy-genren: Bilbo en hobits äventyr. Eller Det blåser på månen av Linklater, som är både kul och spännande. Min morbror trollkarlen eller Häxan och lejonet av C.S.Lewis.
Skrivet av    Moa*

Ja!

Michelle Magorian har väl ett par böcker som lämpar sig för högläsning... Heter inte någon \"Solo för gitarr\" eller något liknande?
Skrivet av    Lillan m Carl+BF18/2

Nej det är Cynthia Voigt

som skrivit den. Hon har skrivit en hel serie som jag älskade när jag växte upp. Första delen heter väl Den långa vägen hem. Handlar om fyra barn (om jag minns rätt) som lämnas av sin mamma på en parkeringsplats och hur de tar sig hem till sin mormor där de får stanna.
Skrivet av    Mustardseed

Tack för alla svar

Har skrivit upp alla tips så får jag se vad biblioteket har att erbjuda.
Skrivet av    Lina m Meja

Det stämmer ju förstås!

Då får jag rekommendera dem också då. Toppenbra!
Skrivet av    Lillan m Carl+BF18/2

ändrar mig nog lite....

Det kanske inte är så bra med Magnus Nordins prinsessan och mördaren, ja, jag vet inte riktigt, men det finns en klyshig scen där flickan blir av med oskulden, homosexualliltet, förlegad kvinnobild....och antagligen mer som jag inte kommer ihåg just nu. Du får själv ta ställning till lämpligheten. Stefan Casta är kanske lite svår. Den är ganska rå också. Så då återstår Skriet från vildmarken och den är spännande och bra. Jag kommer ihåg den ifrån mellanstadiet någongång när vi hade högläsning. Det är 2 st böcker jag kommer ihåg från min egen skoltid och den andra är Det blåser på månen, (Lincklater)
Skrivet av    Oline

Jag antar att du med Stefan Casta

menar \"Spelar död, Kims bok\", den läste jag i våras i en litteraturkurs och den var jättehemsk med mobbing, nej den skulle jag inte läsa för 6:or. Det blåser på månen, är den inte för mindre barn?
Skrivet av    Chand

jo, det tror jag också

att det blåser på månen är för mindre barn, men jag skrev bara att det är två böcker som jag kommer ihåg som högläsningsböcker när jag gick i skolan. Antingen är det bara dom två som varit bra, eller har det inte lästs mer... :) Alltså återstår Skriet från vildmarken och den tror jag passar bra. Har läst den för min son när han var 11 och nu läser han själv om den.
Skrivet av    Oline

Jan Nilsson

Har skrivit en bok som heter Tematisk undervisning, om hur man kan koppla samman skönlitteraturläsning med de ämnen man arbetar med i skolan. Längst bak i boken, ca 1/3 har han skrivit boktips om vilka böcker som är bra för vilka stadier - dom tipsen är kanon. Han tipsar bla om Den röda solen av Carl-Anders Norrlid som handlar om kärlek i klassen och som han påstår att alla hans elver tyckte mycket om. En annan bok som ska vara mycket bra är Den sanna historien om Spit MacPhee av James Aldridge som handlar om vänskap. Låna Tematisk undervisning på biblioteket så får du massor av bra tips!
Skrivet av    Cat.

Artiklar från Familjeliv