Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ni som fått barn efter 40

Skrivet av l
Bor många utav er i stockholm? Jag fick min trea när jag skulle fylla 38 , funderar på en till fast jag är snart 41. Många i min omgivning rynkar på näsan och tycker synd om barnet som ska behöva ha så lastgamla föräldrar, ja mamma i alla fall pappa är bara 34. När jag var på mödravården för ett tag sedan tyckte hon att man man var för gammal för att få barn, blev väldigt upprörd. Har ni mött sådana människor?
Svar på tråden: Ni som fått barn efter 40

Jag bor i Stockholm

och var 40 när vår dotter föddes. Jag har inte stött på det i mödravården. Förvisso sa min bm nåt om att vi inte skulle vänta FÖR länge med syskon, men det verkade ganska självklart för henne att syskon skulle det bli. =) Får man verkligen uttrycka sig så på mödravården?
Skrivet av    Helen m Gyril

Bor inte i Sthlm längre...men när jag var gravid

och satt och gnällde lite över min ålder hos BM så tyckte hon att det var rent skitsnack! Jag var 37 år... Jag kan inte FATTA varför folk ska bry sig så himla mycket...
Skrivet av    Lotta

Det är inte åldern som egentligen

avgör om man är gammal utan sättet tycker jag. Jag var 38, fyllde 39 4mån senare, när vår minsta föddes. 27år när första kom. Så länge man kan bli gravid så är det bara att försöka om man vill. Min kompis hinner fylla 40 när tvåan kommer och hon bor i Sthlm. Lycka till!
Skrivet av    Cia m.5 & ängeltös

Byt barnmorska !

Det var det fånigaste jag hört, sa barnmorskan verkligen så? Min barnmorska tycker tvärtom, hon jobbar även på ungdomsmottagningen, och blir ledsen på alla unga flickor som knappt slutat lekt med dockor, som nu vill ha en levande docka att leka med. Men åldern får man också en mognad som man inte kan ha tidigare. Både min barnmorska, och den läkare jag gått hos på s-mvc har fått barn då dom var 40. Inget konstigt med det.
Skrivet av    Mimmi

Hej

Bor i Stockholm och har faktiskt inte hört ett ord om att jag är ”gammal”, det är nog bara jag som kan tjata om min ålder ibland. Som en tidigare skrev, byt barnmorska och dom i omgivning får du allt säga till på skarpen och meddela att det finns många över 40 som fått barn och det går hur bra som helst. Jag fick tvillingar 03 och skulle då fylla 43 och nu är jag 45 och det går super bra. Piggare har jag också blivit efter jag fick barnen fast det var en stor omställning och ganska mycket strul i början med tjejerna. Om du vill ha ett barn till ska du så klart bestämma det själv och bry dig inte om andra, dom är nog bara avis. /Lena
Skrivet av    LiAg

Nej!!!

JAg har inte blivit bemött så. Jag fick mina sista när jag var 39 och 42!
Skrivet av    Mia me Stora & små

nej

verkligen inte - fick i och för sig barn när jag var 38, men försöker få ett till nu (är 40). Min barnmorska berättade bara glatt om alla äldre som väntade barn, just nu hade hon en som var 46 som skulle ha barn snart... Hon var enbart positiv, men jag bor i och för sig i Lund där jag tror att medelåldern bland mammor är jämförelsevis hög. Säger som de andra, byt barnmorska! Märklig attityd...
Skrivet av    Sabina

Byt barnmorska!!

Jag hade blivit väldigt upprörd om jag fått höra något sådant. Det är väl upp till dig och inte till henne. Vill ni skaffa barn så är det upp till er. Strunta i folk. Lycka till!!
Skrivet av    ~Trixie~

Verkligen inte!

Jag bor i Frankrike och här har inte en enda kommenterat att jag var 40 när jag blev gravid med 3:an, allra minst mödravården. Visst kom frågan om fvp upp direkt, men det är ju normalt liksom. Bry dig inte om andras åsikter, och blir du gravid, gå inte till den MVC du fick det taskiga bemötandet från!
Skrivet av    Katta-64

Blev positivt bemött hela grav + efteråt

Jag blev gravid vid 45 och har hela tiden blvit mycket positivt bemött i alla situationer kring graviditet och förlossning. Den som mest höjde på ögonbrynen var min chef som iskallt räknat bort mig ur \"riskgruppen\" som skulle föda barn... *fniss* Jag bor i Stockholm och här är det inte ovanligt med äldre mammor, fick höra att jagh \"absolut inte var äldst\" - det finns kvinnor som är både 46, 47 och 48 som föder barn...!
Skrivet av    Blomman

Det har de faktiskt

inte med att göra! När ni skaffar barn är ert eget beslut! Dessutom ser livet olika ut för oss alla. Man kan inte alltid styra över sånt. Bm vet ju ingenting om er och ert liv! Själv gifte jag mig i våras med en underbar barnlös 48-årig man och vi väntar barn nu. Ingen på mvc eller på de olika koller vi varit på har visat minsta åsikt om hans ålder. Jag är 34. Gå till en bm som är snäll och som kan vara ett stöd för er!!
Skrivet av    Norpan

Vad trött man blir

Tänk att man aldrig reflekterar över mannens ålder. Visst, det är kvinnan som bär barnet men i det här med åldersreflektering ligger många gånger att barnet t ex ska få en gammal förälder. Tycker det är mycket märkligt. Egentligen tycker jag folk ska låta bli att tycka så mycket om hur andra gör. Lycka till med er kommande bäbis!
Skrivet av    ~Trixie~

Jösses !

Var på Skansen igår. Kunde där konstatera att jag fann inga föräldrar under 35 år som var där med sina \"små\" barn.I Stockholm föder många barn över 40 år. Din BM verkar inte vara medveten om hur verkligheten ser ut i storstaden. Jag har själv 3 barn och är 38 år men känner inte att jag kommer räcka till för ett fjärde barn. Man måste orka ta hand om dom och finnas där under alla år. Det tror jag många glömmmer bort. Lycka till vad Du än bestämmer dig för.
Skrivet av    Kicks

Det beror

nog på att mannen begränsas till avelstjur och kvinnan anses som lämpligast/bäst att ta hand om sin avkomma till vuxen ålder. Därför bryr sig ingen om mannens ålder, inte ens om den är 50+. Betänk ramaskiet om t.ex. jag skulle bli gravid efter 50 eller alla lyfta ögonbryn om jag nu vid snart 46 blev gravid.
Skrivet av    Dino1

Jag borde

flytta tillbaka till Stockholm... Tror att jag skulle känna mig mer normal där och inte som ett freak som försöker bli gravid som åldring eller nåt.
Skrivet av    Dino1

Inte ens nära Sthlm!

Jag bor i en liten ort där de flesta är ganska unga mammor (18-28). Min bvc-sköterska råkade faktiskt säga precis tvärt emot din häromdagen när jag var på vägning med lillan. Hon skulle ha mitt personnummer o jag sa nån kommentar om att barnen har en gammal mamma. Sköterskan (som annars är väldigt tystlåten och försiktig) sa genast ifrån att det minsann inte var någon fara, hon var 40 när hennes sista kom o det var jättebra! Jag muttrade nåt om att jag inte hinner nån mer före 40, det är ett år dit o lillan är ju bara 8 veckor. Men på fika m andra mammor hörde jag en annan mamma säga att hon inte ville ha fler barn, eftersom hon fyllt 30, och då skulle man/hon vara klar med bebisarna, även fast hennes man ville ha fler.
Skrivet av    Azza

Det är nog annorlunda på mindre orter ändå

Jag bor på en mindre ort, ca 3000 invånare. MVC & BVC där jag bor hade inga synpunkter på min ålder när jag fick min kille 2003 (var 41 då). Men det jag däremot upplevde och som jag tyckte kändes trist, var att övriga mammor i min mammagrupp var mycket yngre och tydligt tog avstånd. Jag kände mig väldigt ensam och jag försökte verkligen ta kontakt...Hade varit trevligt att ha nån att promenera med och fika med o s v. Då önskade jag att jag bodde kvar i Stockholm, för där vet jag ju att det inte är konstigt på nåt sätt att vara över 40 och förstföderska. Nu känns allt bättre, när jag fått lite distans till det hela och arbetar igen efter m-ledighet. Och för att chocka folk i \"byn\" ännu mer jobbar vi på tvåan nu...
Skrivet av    Marie m William03

Trist

Jag blev också lite besviken på min mammagrupp, fast allra mest på bvc sköterskan som inte kunde sätta i hop en grupp som passade lite mer åldersmässigt. Tack o lov träffade jag en hel del andra mammor, både yngre och äldre som jag har haft mycket kul med under ledigheten.
Skrivet av    ~Trixie~

Var det barnmorskan som sa så?

Jätteklumpigt och oetiskt att klämma ur sig nåt sådant. Jag undrar, hur motiverade hon sitt resonemang? Skäms lite å mitt yrkes vägnar men tack och lov är vi nog mycket få med den inställningen. Jag fick mitt fjärde barn när jag var 36. Rent ut sagt skit i vad folk tycker.
Skrivet av    Bmstud

som barnmorska

borde hon veta att det är först under 1900-talet, med bra preventivmedel, som kvinnor under en period - mitten av 1900-talet främst, generellt bara fått barn tidigt. Förr i världen fick kvinnor barn fram till dess att kroppen sa ifrån, alltså fram till 40-45 års åldern ungefär. Då var det mycket vanligt med sista barnet sent. Det som är ovanligt med vår generation är att många blir förstföderskor sent. Men att vara gravid sent är något som hört kvinnolivet till alltid - förutom då under de kontrollerande 1930-1985-åren!!
Skrivet av    Ev@