Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Råkade beskära...

Skrivet av Madick
Är i full gång och beskär fruktträd. Körsbären är klara, när jag gjort halva äppelträdet kom en snäll granne och lånade ut en sån där med långt skaft, jädrans vad lätt det blev! Jättefina träd har jag nu. När jag ändå hade långa skaftet så tog jag päronträdet.

Grannen kom över igen när jag skulle lämna igen långsekatören, och sa att "men päron ska man inte beskära". Oj då... vad händer nu då?
Svar på tråden: Råkade beskära...

Ingen fara

vi har kapat vårt päronträd rejält och det enda som händer är att det protesterar i form av massor med vattenskott, men det gör ju äppelträden oxå. Däremot körsbär och plommon brukar man oftas inte behöva beskära så mycket.
Skrivet av    Notte m tjejer

Vad är vattenskott?

Jag har noll koll på det här. Vad är vattenskott? Körsbärsträdet var bara stort och bängligt och bären var sura. Läste att de kan bli sötare om man beskär det lite.
Skrivet av    Madick

Så här är det:

Ett träd strävar efter att skapa balans mellan krona och rot. Om man beskär mkt av trädet så verkar det få lite panik och tänka att \"Nu är det bäst att skjuta ut en massa skott snabbt här va, så att det blir jämvikt till den stora roten\". Om Du tittar på lite träd i trädgårdar när Du är ute och knallar så kan Du på många se tunna skott som på något sätt inte ser ut att ha växt i samma takt som de övriga grenarna, utan skjutit ut i en fastlig fart. Om jag inte har helt fel för mig så brukar dessa skott generera mkt blad vilket hämmar blomning och frukt.
Skrivet av    Anna med SjukAlva och KlätterElsa

Tillägg:

Jag har läst någonstans att det är bättre att beskära trädet vid ca tre olika tillfällen så att det inte blir så mkt på en gång vilket stressar det. Fast jag har också läst att det är bättre att beskära ett träd lite felaktigt än inte alls.(Det var min tröst när jag hade varit och klippt i mina för första gången*l*)
Skrivet av    Anna med SjukAlva och KlätterElsa

Ah, tack!

Jag bara måste köpa nån bra bok om trädgård känner jag... Tur att den här sidan finns att lugna mina värsta panikgrejer :-)
Skrivet av    Madick