Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ensam m en 15 och en ny på g om en mån

Skrivet av Blivande ensamstående tvåbarnsmamma
Hejsan,
Jag är relativt nyseparerad. Jag och mitt X har en son på 15 mån och väntar nästa gemensamma barn nu i nov. Lillkillen kommer att vara ca 16 mån när syskonet kommer och min fråga till er som har erfarenhet av barn tätt är om ni har några tips till mig som ska hantera båda barnen på egen hand. Pappan finns med i bilden och kommer att ha storebror minst varannan helg men merparten av tiden räknar jag med att jag ska ha båda barnen själv. Hur ska jag med allt praktiskt? Hur ska jag räcka till för båda? Hade tänkt att jag skulle bära det nya barnet i en sjal så mkt som möjligt då jag får händerna fria samtidigt som jag kan ge den lilla mkt närhet och värme. Storebror kommer ju att kräva sitt han också och förhoppningvis kan jag ge honom det på bästa sätt om jag har händerna fria så mkt som möjligt av tiden. Alla tips och råd mottages tacksamt.
Svar
Jag har tänkt mycket.....
....för jag kan inte annat än att tycka synd om dig, faktiskt. HAr du mitt dåliga tålamod och mitt dåliga ordningssinne, så blir det jobbigt. HAr du gott om tålamod och är bra på rutiner och att ha ordning omkring dig underlättar det massor. Det man behöver som tätismamma (kanske alla mammor behöver det) är att komma hemifrån och göra något som inte är barnrelaterat minst en gång i veckan. Träning tycker jag är bra, för då får man göra av med en massa adrenallin och träning gör att man i längden orkar mer. Att räcka till för båda tror jag inte blir något problem. JAg tyckte inte det var några bekymmer. Jag hade ofta ett barn i varje knä och ammade samtidigt som jag gjorde något med storasyster. Det är klart att du klarar det, men faktiskt så skulle det underlätta om pappan kunde ta barnen en vardagseftermiddag/kväll i veckan för att du ska kunna ladda batterierna och för att barnen ska få en kontinueling kontakt med honom. Att lämna bäbisen max ett par timmar kan man göra även om den är liten. Det kommer du må bra av. Lycka till!
Skrivet av    Cayenne
Planera och organisera och sömnbrist
men inte förvänta sig att planer går att genomföra. Det låter jobbigt att du blir ensam så här sent i graviditeten, men även då att ta hand om två små själv. Det jag tänker på är att nämner att pappan ska vara helgpappa till den äldre. Har för mig att barn inte ska sova \"borta\" förrän de är över 2 eller 3 år, och då inte mer än max någon natt i taget. Men kolla upp det på BCV med en barnspykolog, för pappan ska nog inte räkna med att kunna ta några nätter i början i alla fall. Däremot om ni kommer att ha kontakt, så kan han få ta några timmar med båda på en gång så att du får sova. För sömn kommer du att lida brist på, det gör man även när man är två. Sov när barnen sover. Ha alltid ett litet minilager med extra mat i form av torrvaror, konserver och fryst. Mjölk och ost går ju tex utmärkt att frysa, och sedan tina i kylskåp. Se till att alltid ha kontanter hemma, ifall du behöver något hemkört som ska betalas i dörren. Utnyttja vänner och släkt så mycket du kan för att kunna få sova någon eller några timmar ibland. För just att få ta en tupplur på 2 timmar gör underverk för en hel vecka. Själv har jag 15 månader mellan 2 tjejer, som idag är i tonåren. Det jag minns som mest jobbigt, var nog i början innan den yngre börjar bli mer aktiv. Så fort det yngre syskonet börjar bli mer aktiv och deltagande, så vänds ju även fokus för det äldre barnet från dig och istället mot syskonet. När man har barn tätt under tvåårsgränsen, så finns det en hel del likheter med tvillingsyskon. För din egen del, så är det ju viktigt att man äter alla måltider som man ska. Det är inte alltid så lätt att stå och laga mat åt sig själv. Så om du orkar nu, så gör lite färdiga matlådor att ha i frysen. Köp hem färdiga matlådor i butiken, de är inte så hemska och riktigt bra många gånger. (Man behöver ju inte ta biffen med bearnaissås 5 dagar i rad...) Finns ju även vakuumförpackade matlådor som håller i flera dagar man kan bunkra upp med. Själv hade jag mat som både jag och den äldre kunde äta, som fiskbullar på burk, pulvermos, frysta grönsaker, snabbris, potatis på burk, färdiga köttbullar, snabbgröt. Fråga gärna mer om du kommer på något. Kanske har jag svarat på saker som du inte alls grubblar på. Du kan också skicka mess, har ju infon ikryssad, om du känner att du vill frågar något speciellt. Lycka till med slutet av graviditeten och förlossningen!
Skrivet av    Lena_O