Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fråga ang undehållsstöd

Skrivet av På besök
vi har gemensam vårdnad om en tonåring som bor med sin pappa. Jag har föreslagit att jag istället för underhållet betalar 500 i månadspeng på tonåringens konto (det han får nu av pappan) samt köper alla kläder och skor han behöver under året. På konsumentverkets sida står det att kläd-skokostnader för denna ålder är ca 500:- samt en del hygienartiklar. Påsåvis kommer vi upp i minst 1173 som är föräskringskassans norm. Därutöver erbjuder jag att ej dra av för det jag har rätt till de ca 3 månader tonåringen bor med mig samt dela på större kostnader som cykel osv. Pappan vll bara ha pengar in på sitt konto och tycker inte om min idé. Jag vill gärna köpa kläderna till min tonåring och känner mig mer delaktig i tonåringens vardag på såvis. Vid gemensam vårdnad borde man inte kunna komma överrens om sådana här saker eller är jag skyldig att göra som han vill?
Svar på tråden: Fråga ang undehållsstöd

Om ni inte är överens så förstår jag pappan

Du kanske inte köper det pappan anser sonen behöva i vardagen. Han kanske tycker att det blir lugnast och minst slitningar att själv få ta hand om den saken. Underhåll ska täcka så mycket mer kring boendet än de saker du räknar upp och pappan vill kanske inte behöva gå till dig för att få pengar till något annat som behövs i deras hem. Utnyttja istället det avdrag du har rätt till och spendera det på sonen så kan du känna dig delaktig ändå.
Skrivet av    Bisse

nja, nu är det så att

det är han som inte köper det som jag anser att min tonåring behöver i klädväg. Dessutom är ju tonåringen stor och kan själv meddela det mesta han behöver och sko-klädsumman lär ju inte billigare ju äldre han blir. Pengarna blir ju detsamma vilket fall somhelst, eller rättare sagt pappan tjänar på att jag vll ha det såhär och slipper ju då avdraget. Jo, jag vet att underhåll ska täcka in olika saker, men om man räknar på vad en tonåring i vårs ålder kostar så blir det inte orättist med tanke på att han även får barnbidraget. Tonåringen är ju dessutom ca 3 månader med mig och jag får inget barnbidrag. Pappan är heller ej intresserad av klädinköp utan tycker mest att det är jobbigt.
Skrivet av    På besök

Tja...

Ni har helt enkelt inte samma åsikt i frågan, alltså är det nog bättre att lämna det därhän. Vem vet, det kanske är bättre att peppa tonåringen att öppna mun hemma så h*n får de kläder som h*n anser sig behöva inom rimliga gränser.
Skrivet av    Eva

Varför är det bättre??

att lämna det därhän??JAG är inte nöjd med situationen, vi har GEMENSAM vårdnad, jag vill vara så DELAKTIG i mitt barns liv som möjligt. Jag tycker att klädinköpen är en viktig del som ger en möjlighet för mig att ta del av vardagen som jag annars missar, ett naturligt sätt för mig och min tonåring att umgås och ta igen lite vardagstid tillsammans. Jag har tidigare köpt mkt kläder till honom och pappan hoppas väl att jag ska fortsätta med det OCH betala mer underhållsbidrag än de 500:- jag sätter in. Jag köper även andra saker som kommer pappan tillgodo i form av hygienartiklar mm. När tonåringen bodde med mig fick jag förresten inte ett öre i ersättning.
Skrivet av    På besök

Ja, du är skyldig att...

betala underhåll om du är UF. Visst skulle man kunna tänka sig att föräldrarna kan diskutera sig fram till vad var och en ska betala, men detta förutsätter ju att ni kan komma överens. Kan ni inte komma överens är du skyldig att betala antingen genom uträkning enligt föräldrabalken eller så ansöker BF om underhållsstöd från FK och du blir betalningsskyldig till dem. Så du är alltså skyldig att \"göra som han vill\" om ni inte kan avtala om något annat. Kanske kan ni låta tonåringen få BB till klädinköp mm. Då kan han ju själv ta med sig pengar men ni kan handla tillsammans i alla fall.
Skrivet av    Buttran

Du tycker pappan gör fel

och du skriver att du vill vara mer delaktig genom att själv råda över din del av pappans underhåll. Pappan vill tydligen inte ha dig delaktig i det som rör hans boende med barnet. Det finns många andra sätt att vara delaktig i ett barns vardag utan att skapa konflikter med den andra föräldern.
Skrivet av    Bisse

oj

här får man visst passa sig med vad man frågar om, känsligt område märker jag. Du vet ju inte allt om vår situation och den tänker jag inte lämna ut heller av olika anledningar, men för oss är det svårt att ta igen vardagssituationer. Du skriver att pappan inte vill ha mig delaktig i det som rör hans boende med barnet, men tänk om JAG vill vara delaktig i MITT BARNS liv så mkt det gårt. Det borde ju underlätta för pappan som slipper handla, sonen brukar dessutom vända sig till mig när det gäller kläder och det känns naturligt att jag tar den biten, säter in pengar till sonen när han behöver nåt om han vill handla själv. Pappan behöver inte oroa sig för konflikter för sonen får hem kläder och skor, sonen får uppleva vardagssituationer med sin mamma vilket jag tror är väldigt viktigt och jag känner mig delaktig. Pappan behöver inte oroa sig för att jag skulle snåla med klädpengarna för att komma undan billigare, dels så kommer sannolikt kläd- och skoinköpen bli mkt hägre än den 500:-standarden och dels så har jag inga problem med att redovisa det om det skulle behövas. Jag betalar en massa annat med, delar kostnader för sonens nöjessaker som konserter mm och som jag skrivit så bor sonen med mig 1/4 dels år då jag står för alla kostnader, men dock väldigt sällan då det är vardag.
Skrivet av    Emma utanför Madrid

ja, då var man

inte anonym längre men det bjuder jag på. Står för vad jag tycker. Ville dock inte lämna ut andra berörda personer
Skrivet av    Emma utanför Madrid

men vid gemensam

vårdnad är det inte meningen att man ska komma överrens då?Det är väl det bästa för barnet som borde räknas in. Och i vårt fall så tycker jag att det är ett bra sätt för honom (och för mig naturligtvis)att få vardagssituation med sonen som jag annars inte bor med så mkt ju.
Skrivet av    Emma utanför Madrid

Inte när det gäller underhållet

på gott och ont.
Skrivet av    marib

Vad är då pappans anledning

till att vara emot ditt förslag då tror du?
Skrivet av    Bisse

Ja, du jag

önskar jag visste, har bett om svar på den frågan men inte fått än.
Skrivet av    Emma utanför Madrid

var kan man läsa om

det?Jag tycker jag har plöjt igenom famrättsidan och socialstyrelsens sidor men ej hittat någon sådan information.
Skrivet av    Emma utanför Madrid

Jag tror inte

att jag som boendeförälder skulle vilja vara så beroende av att umgängesföräldern köper in det som behövs. Tänk om man kommer på att det behövs en vinterjacka snabbt, ska barnet frysa tills UF:en har möjlighet att handla? Kan du inte försöka få till att du och barnet går och handlar tillsammans utan att ta bort underhållsbidraget? Att barnet tar med sig pengar t.ex.
Skrivet av    Missy

Här

http://www.forsakringskassan.se/pdf-broschyr/faktablad/ansoka_US.pdf För OM BF ser det som om du inte betalar fastställt belopp så går det via fk och de är inte direkt kända för sin flexibilitet.
Skrivet av    marib

tja

min son har ett eget konto som jag öppnat åt honom och han handlar ibland själv. Om han behövde något akut så sätter jag bara in pengar och han köper det själv, men tanken är att när vi ses varannann eller vartredje månad så går vi igenom allt han komma behöva inför nästa period och köper det. Jag har även sagt till pappan att om det ändå skulle uppstå ett akut klädbehov så sätter jag in summan på hans konto och han går och köper det, så det är väl inget med mitt förslag som innebär att han behöver gå och frysa.... Ang få pengar med sig från pappan för att gå och handla med mig känns väldigt fel i mina ögon och jag tror inte att pappan skulle vilja det, då kan det ju istället bli en massa tjafs om vad saker och ting får kosta eler inte till skillnad om jag bara köper och jag har inget emot att kläderna skulle kosta mer för mig utan poängen i det hela är att det är jag anser att det kunde vara bra för min son och mig att ha denna biten gemensamt, vår relation som förälder och barn.
Skrivet av    Emma utanför Madrid

ska läsa där, men

vi har dock inget fastställt belopp. Tidigare har sonen bott mer växelvis, 5 månader med mig 7 med sin pappa och vi har delat på det mesta, kläder (dock mest jag), kurser, veckopeng mm och jag har betalat mellanskillnad efter att vi gjort uträkningar på pappans kostnader vad gäller mat osv(inte när han bodde med mig enbart dock, då betalade jag allt). Jag ensam sparar även till sonen, pappan ville ej vara med på detta. Jag står även för den dyra teleräkningen (bor j utomlands) samt har varit tvungen att skaffa en extrabostad för att ha nånstans att bo när jag besöker sonen i Sverige(pappan bodde alltid hos oss när han kom och hälsade på honom här).
Skrivet av    Emma utanför Madrid

På sidan läser jag följande

\"ett barn har inte rätt till underhållsstöd om den av er som inte bor med barnet betalar ett underhåll som är lika stort som underhållsstödet, eller på något annat sätt bidrar till barnets försörjning med ett lika stort belopp\"
Skrivet av    Emma utanför Madrid

Jag förstår din sida

Och jag tror att du har rätt i att det skulle bli mysigt för er om ni hade något gemensamt. Men jag tror ändå inte att det är någon bra idé att försöka tvinga denna lösning på pappan om han inte gillar den. Pappan har ju all lagstiftning på sin sida om inget annat. Jag funderar på om det fanns någon annan lösning men jag har inte kommit på någon än. Men något annat hoppas jag att du och barnet kan hitta som kan bli er grej.
Skrivet av    Missy

Förvisso...

Men om fadern inte vill att du ska styra över underhållet som du är skyldig att betala så är det ju honom fritt att kontakta Fk och begära utbetalning den vägen, och du får krångla med att komma fram med bevis hela tiden för att du betalar varje månad. Handlar du kläder till barnet för över 500 i månaden och kan uppvisa kvitton, fine, men gör du inte det så sitter du ju där likafullt, eller hur?
Skrivet av    Eva

Tack

för ditt svar, det känns bra att iallafall någon förstår lite vad jag menar. För mig är det så självklart och naturligt att göra så (papan gillar ej att handla, jag gillar det och är den som har gjort det mest), det känns annars som om en bit av min mammaroll skärs bort och det är redan jobbigt som det är att inte få dela mer vardag med min son, så det enda jag önskar är få ha kvar den biten mellan mig och min son och jag har inte råd att både betala för allt i kläd- och skoväg och samtidigt fullt underhåll. Pappan har dessutom haft det lite lätt för jag har stått för väldigt mkt som han inte ser att det finns behov av, typ necessär, gympaväska, plånbok, resväska osv istället för en liten plaspåse att ha dessa grejer i och han tar väl för givet att jag ska fortsätta med dessa saker OCH betala annat med.
Skrivet av    Emma utanför Madrid

Jag har kontaktat

FK-kassan just idag. Fick dock inte möjlighet att tala med helt rätt personer, men informationen de gav mig motsäger det du säger. De säger att om man är i tvist om underhållet kan begära samtal med f-kassan (alltså inte samma som samarbetssamtal som vi också ska på)och att de hjälper till att se på alla aspekter och önskemål och därefter fattar de ett beslut om vi fortfarande inte är överrens. Om man ej är nöjd med beslutet kan man gå vidare till länsrätten osv. Hon tyckte inte det lät konstigt med mina önskemål så det känns ju bra. Ska begära möte med dom. Jag har absolut inget emot att visa kvitton varje månad för det jobbet gör jag gärna för att få behålla den här delen med min son, dessutom så skulle det inte vara några problem att komma upp till den summan, däremot lär det säkerligen bli mer, men givetvis inte så att man handlar för exakt 500 varje månad utan kanske 1000 en månad, 400 en annan osv, men det tror jag att F-kassan är smarta nog att förstå de med:).
Skrivet av    Emma utanför Madrid

"så sitter du ju där likafullt..."

ja, du. Jag har förstått att inte alla kan tänka flexibelt här i världen, det är inte heller alla som har förmåga att tänka bortom deras egna ramar och glasögon och det är verkligen inte alla som ifrågasätter samhällets olika beslut åt oss..... tur att det iallafall finns några även om de inte är så lätta att hitta
Skrivet av    Emma utanför Madrid

ovanstående, svar till Eva(imt)

...
Skrivet av    Emma utanför Madrid

Artiklar från Familjeliv