Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Blir upprörd....

Skrivet av Trött men tapper lärare...
Nu måste jag lägga mig i debatten här om läxor.
I dagens skola behövs det verkligen läxor!
Och vet ni varför? Ni har pratat här om att finns inte den tiden i skolan att träna extra så ska man inte ha läxor. Jag som lärare håller med om att tiden inte finns, för vet ni vad? Jag får istället lägga min undervisning på att uppfostra barnen, t.ex. diskutera vilket språk man använder och uppmana att inte titta på olämpliga TV-program som egentligen är föräldrarnas uppgift.....Då tycker jag också att föräldrarna kan ta hand om läxorna som tappad undervisningstid....
Svar på tråden: Blir upprörd....

håller helt o fullt med dig!

Bra att nån säger ifrån! Tyvärr så borde föräldrarna ta mer ansvar för uppfostringsbiten o vad som är okej o vad som inte är okej (tex tv, språk o hur man är i allmänhet). Och lärarna skulle få så mycket tid över till det lilla extra med barnen.
Skrivet av    johanna2

varför lägga sig i tv-vanor???

Ursäkta men... jag har viss förståelse för att det känns trist att behöva lägga energi på att få barnen att uppföra sig så att du KAN undervisa dem och lära dem det du har i uppdrag att lära dem när det gäller ämneskunskaper -MEN att ägna tid åt diskussioner om tv-program? Det har väl ändå inte läraren med att göra, det är ju föräldrarna som avgör. Du kan inte styra över vad som sker i hemmet, det tycker jag verkar vara ett omöjligt uppdrag du tar på dig. Angående \"uppfostran\" så antar jag att du menar ditt arbete med att få barnen att uppföra sig hyfsat mot medmänniskorna i skolan och att i klassrummet bete sig på ett sätt som främjar en positiv inlärningssituation? Det är väl rätt självklart att de bitarna inte kan hoppas över. Skolan har ju också ett ansvar för att den sociala miljön på rasterna och i kamratgruppen (på skoltid menar jag!) fungerar - det är väldigt svårt för föräldrarna att exempelvis lösa konflikter mellan barnen _efter_ skoltid. Och lärarna har ju absolut ett ansvar för att lära sina elever uppföra sig på ett sätt som främjar inlärningen under lektionstid. Några konkreta tips och råd i ämnet kan du hitta på denna sida: http://www.uas.se/templates/page____25566.aspx Titta på dokumenten som är länkade till längst ner på sidan. När du försökt med dessa metoder får du gärna fortsätta klaga, om det inte blivit någon som helst förbättring. Det kan ju hända att din klass är för stor t ex? Eller att du har för många barn i klassen med behov av särskilt stöd eller specialpedagogik? Eller kanske några av barnen far illa i sina hem, om föräldrarna har stora brister i föräldrafunktionerna (det låter så på dig?) så är du skyldig att anmäla det till socialtjänsten så att de kan gå in med stödjande insatser i hemmet. I min familj har vi definitivt viktigare saker att ägna oss åt än läxor.
Skrivet av    sisla

Det är ju bra...

att du inte stött på de problem som tapper lärare beskriver, men det är inte så lätt att skapa en positiv inlärningsmiljö när man har en handfull elever som tillbringar natten med att sitta och titta på porrfilmer och sedan inte orkar hålla sig vakna på dagen. Ok, en ytterlighet, men fullt verklig.
Skrivet av    MaNo

vilket exempel..

Blir de extra störande just för att de suttit vakna och tittat på porr? Skulle de inte varit lika trötta och störande om de lyssnat på countrymusik på nattradion? Får en känsla av att du väljer ditt exempel för att chockera, det kan knappast vara det vanligaste problemet i dagens skolklasser, att eleverna är för trötta för att de överkonsumerar porr, eller?
Skrivet av    sisla

Nej men..

..där det problemet finns är det så stort att det gärna tar överhanden fullständigt. Det är ju inte så att vi pratar om barn som någon enstaka gång i smyg har sett på porrfilm. VI pratar om dysfunktionella familjer där de vuxna inte har förmågan att sätta gränser och skicka ungarna i säng. Där de vuxna inte sätter sitt \"behov\" av att se porrfilm åt sidan när barnen är vakna. Just porrfilm tillhör inte det vanligaste är min erfarenhet, utan våld. Barn som lever i världrar där porr och våld tillhör varadagen får en ganska spännande världbild och den måste vi som lärare i skolan hantera.
Skrivet av    Sofia*

Inte alls...

...för att chocka. Jag tog ett väldigt aktuellt exempel, bara för att visa på hur det kan vara i dagens skola. Annars tycker jag att Sofias svar var väldigt bra.
Skrivet av    MaNo

Varför inte förlänga skoldagen?

8-15 från åk 1 till 5 och sedan 8-16.
Skrivet av    L MXZ

det tror jag inte på

det minsta faktiskt! Det skulle nog inte barnen orka med! Tror det är bättre de får komma hem el fritis och lite relaxa, slappa av och SEN ta itu med läxor. Tycker läxor är bra faktiskt men de ska ju inte vara övermäktiga och inte för många och inte över helgen! Nåt lite att friska upp minnet med, och att testa sina kunskakper med. Det är ett faktum att lärarna inte hinner med att lyssna på vartenda barn i en klass som läser det som blir läsläxa annars eller liknande.
Skrivet av    Turtle

Jag tror inte heller att ungarna orkar med en längre skoldag. Det skulle iallafall inte ge effektivare inlärning. Att få ta en paus och sedan ta upp skolarbetet en stund igen därhemma. Det handlar ju egentligen mest om självdisciplin, inte att läxorna är så fantastiskt svåra eller många (iallafall inte upp till 6:an).
Skrivet av    Line